A következő élő közvetítés része Soha még ekkora dróncsapás nem érte Kijevet

Ez volt a legnagyobb dróntámadás Kijev ellen a háború kezdete óta

Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Ötvennnégy, Oroszországból indított drónból ötvenkettőt szedtek le az éjszaka– közölte az ukrán légierő. A támadásokat iráni kamikaze drónokkal hajtották végre, és a légierő annak mértékét rekordnak nevezte. Az nem derült ki, hogy ebből Kijevre pontosan hány drón esett, de Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője azt mondta,  ez volt a legnagyobb Kijev elleni dróntámadás az orosz invázió kezdete óta. A légierő közlése szerint Oroszország katonai és infrastrukturális létesítményeket vett célba Ukrajna központi régióiban, különösen Kijev térségében.

A támadást több hullámban hajtották végre, és a légi riadó több mint öt órán át tartott

– közölték a hatóságok.

A kijevi támadás során lehulló törmelék megölt egy 41 éves férfit és megsebesített egy 35 éves nőt – ismertette a veszteségeket Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

Volodimir Zelenszkij elnök a hét elején felszólította Iránt, hogy gondolja meg, szállít-e a továbbiakban harci drónokat Oroszország számára. Teherán azonban szombaton közölte, Zelenszkij csak azért mondta ezt, hogy még több fegyvert és pénzügyi támogatást szerezzen Nyugatról.

A rekordszerű légitámadás időzítése aligha véletlen: Kijev épp vasárnap ünnepli alapításának 1541-dik évfordulóját. Ezt a napot normális körülmények között utcai vásárokkal, élő koncertekkel és különleges múzeumi kiállításokkal ünneplik, amire idén is felkészültek, de az ünnep a körülményekre tekintettel valószínűleg a szokásosnál kisebb léptékű lesz.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik