Élő Nagyvilág

Soha még ekkora dróncsapás nem érte Kijevet

Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Zelenszkij 50 évre szankciókkal sújtaná Iránt

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök 50 évre szóló szankciós törvény tervezetét nyújtotta be Irán ellen a kijevi parlamentben – jelentette be Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője. A törvényjavaslat értelmében egyebek között betiltanák a katonai felszerelések és az úgynevezett kettős, vagyis katonai, illetve polgári célú felhasználásra egyaránt alkalmas termékek kereskedelmét és tranzitját, megtiltanák Iránnak az ukrán légtér használatát, felfüggesztenék Kijev gazdasági és pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését Irán felé és gátat szabnának a technológia- és tőkeexportnak is Iránba.

Vasárnapra virradóra Oroszország minden korábbinál nagyobb légitámadást hajtott végre Ukrajna ellen iráni gyártmányú – Sahíd típusú – drónokkal. Az ukrán légvédelem közölte, hogy az 54 pilóta nélküli repülő eszköz közül 52-t semmisített meg célba érés előtt.

MTI

Dél-Afrika megvizsgálja az oroszországi fegyverszállítással kapcsolatos vádakat

Vizsgálóbizottságot állított fel Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, amely kivizsgálja a fokvárosi orosz fegyverszállítással kapcsolatos amerikai vádak valóságtartalmát – közölte a dél-afrikai elnöki hivatal.

A május közepén felmerült vádak úgy szólnak, hogy egy orosz hajó tavaly fegyvereket gyűjtött egy Fokváros melletti haditengerészeti bázisról, és elszállította azokat, Dél-Afrika azonban tagadja ezt.

A fegyverszállítással kapcsolatos gyanú diplomáciai feszültségeket hozott felszínre az Egyesült Államok és Dél-Afrika, valamint Oroszország között. A Dél-Afrikai Köztársaság ugyanakkor továbbra is azt állítja, pártatlan az orosz-ukrán háborút illetően. Az afrikai ország tartózkodott a háborúról szóló ENSZ-határozatok megszavazásakor.

Az elnök az állítások súlya, a közérdeklődés mértéke és az ügy Dél-Afrika nemzetközi kapcsolataira gyakorolt hatása miatt döntött a vizsgálat megindítása mellett

– áll az elnöki palota indoklásában.

(Reuters)

Fotókon az éjszakai kijevi dróntámadás, amelyik minden eddigit felülmúlt

Miközben Ukrajna a fővárosa alapításának 1541-dik évfordulójára készült, vasárnapra virradóra több mint ötven iráni drónt lőttek ki Oroszországból, amelynek nagy része épp Kijevet célozta meg. Az AFP hírügynökség közölt néhány, az ukrajnai kataszrófavédelmi hatóság által készetett látványos felvételt minden idők legnagyobb, Kijev elleni dróntámadásáról. Ezekből mutatunk meg néhányat.

Az első képen egy tűzoltó látható, aki oltáshoz igyekszik egy kijevi épülethez, amelyet a drónok kilövése után lezúduló törmelék lobbantott lángra. A Reuters jelentése szerint a Kijev délnyugati részén található Holosivszkij kerületben a lehulló törmelék egy háromemeletes raktárépületet gyújtott fel. A lángok mintegy ezer négyzetméternyi épületszerkezetet pusztítottak el.

Pavlo PETROV / State Emergency Service of Ukraine / AFP

Tűz ütött ki a város nyugati részén is, Szolomjanszkij kerületben, iután egy hétemeletes épületre  hullott dróntörmelékk. A kerületben forgalmas vasúti és légi közlekedési csomópont található.

Ezen a részletgazdag fotón már a lángokkal folytatott küzdelem látható. A tűzoltó a vízsugarat az izzó vörös fényben a lángoló épület felé irányítja.

Pavlo PETROV / State Emergency Service of Ukraine / AFP

Pecserszkij kerületben egy kilencemeletes épület tetején ütött ki tűz a lehulló dróntörmelék miatt. Darnyickij kerületben egy üzlet rongálódott meg a kijevi katonai közigazgatás tájékoztatása szerint.

Az alábbi kép már az AFP hírügynökség saját felvétele. Itt egy kilőtt iráni Kamikaze drón lezuhanó darabjait sikerült elkapni a Kijev elleni eddigi legjelentősebb drónos légitámadás közben. A Reuters szemtanúi elmondták, hogy a támadásokra nem sokkal éjfél után került sor. A légiriadó alatt sokan álltak a lakóépületek erkélyeiken, egyesek azt kiabálták:  „Dicsőség a légvédelemnek!”, míg mások Vlagyimir Putyin offenzíváját átkozták.

Sergei SUPINSKY / AFP

Ezen a riporteri felvételen épp a felrobbanása pillanatában látható az  Oroszországból Kijevre küldött egyik drón. Ezt a pilóta nélküli harcieszközt minden jel szerint a megsemmisülése pillanatában sikerült lencsevégre kapni:

Sergei SUPINSKY / AFP

Putyin elrendelte az orosz határvédelem megerősítését

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap elrendelte a határvédelem megerősítését, hogy így biztosítsa a „gyors” orosz katonai és polgári közlekedést a Moszkva által megszállt ukrajnai régiókban. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) részlegeként működő határőrségnek Putyin gratulációját és üdvözletét küldte a határőrség napja alkalmából. Az elnök ebbe csomagolva közölte, hogy a határőrök feladata lesz a harci övezet közelében lévő vonalak „megbízható biztosítása”.

Az Oroszországon belüli támadások az elmúlt hetekben egyre gyakoriabbakká válnak. Ez elsősorban a határ menti régiókra mért dróncsapásokat jelenti, de a támadások egyre inkább kezdik elérni Oroszország belsőbb részeit is.

Biztosítani kell mind a katonai, mind a polgári járművek és a szállítmányok gyors mozgását, beleértve a Föderáció új alattvalóinak szállítandó élelmiszert, humanitárius segélyt, építőanyagokat

– közölte Putyin a Kreml Telegram csatornáján.

A tavaly szeptemberben színlelt népszavazás segítségével Oroszországhoz csatolt négy ukrajnai régiót – Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck – az orosz erők egyelőre továbbra is csak részben képesek ellenőrzésük alatt tartani.

(Reuters)

Orosz olajfinomítót ért dróntámadás vasárnap reggel

Oroszország is kapott a nyakába drónokat a Fekete tengerhez közeli Krasznodar régióban – derült ki helyi tisztségviselők friss közléséből. Eszerint az orosz légvédelem egy, az Ilszkij olajfinomító felé haladó dróntámadásnak vette elejét több pilóta nélküli eszköz kilövésével.

Mindegyiket sikerült semlegesíteni, az üzem infrastruktúrája nem sérült

– áll a Telegramon kiadott tájékoztatásban. Azt, hogy kik voltak a támadók, nem közölték, de tény, hogy ezt az olajfinomítót már több támadás érte május folyamán.

Moszkva közlése szerint Ukrajna szombaton Ukrajna oroszországi olajvezetékre mért csapást.

Az ukránok szinte soha nem vállalják a felelősséget nyilvánosan az Oroszországon belüli illetve az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai területeken elkövetett támadásokért.

(Sky News)

Ez volt a legnagyobb dróntámadás Kijev ellen a háború kezdete óta

Ötvennnégy, Oroszországból indított drónból ötvenkettőt szedtek le az éjszaka– közölte az ukrán légierő. A támadásokat iráni kamikaze drónokkal hajtották végre, és a légierő annak mértékét rekordnak nevezte. Az nem derült ki, hogy ebből Kijevre pontosan hány drón esett, de Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője azt mondta,  ez volt a legnagyobb Kijev elleni dróntámadás az orosz invázió kezdete óta. A légierő közlése szerint Oroszország katonai és infrastrukturális létesítményeket vett célba Ukrajna központi régióiban, különösen Kijev térségében.

A támadást több hullámban hajtották végre, és a légi riadó több mint öt órán át tartott

– közölték a hatóságok.

A kijevi támadás során lehulló törmelék megölt egy 41 éves férfit és megsebesített egy 35 éves nőt – ismertette a veszteségeket Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

Volodimir Zelenszkij elnök a hét elején felszólította Iránt, hogy gondolja meg, szállít-e a továbbiakban harci drónokat Oroszország számára. Teherán azonban szombaton közölte, Zelenszkij csak azért mondta ezt, hogy még több fegyvert és pénzügyi támogatást szerezzen Nyugatról.

A rekordszerű légitámadás időzítése aligha véletlen: Kijev épp vasárnap ünnepli alapításának 1541-dik évfordulóját. Ezt a napot normális körülmények között utcai vásárokkal, élő koncertekkel és különleges múzeumi kiállításokkal ünneplik, amire idén is felkészültek, de az ünnep a körülményekre tekintettel valószínűleg a szokásosnál kisebb léptékű lesz.

(Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik