A következő élő közvetítés része Prigozsin bejelentette Bahmut elfoglalását, az ukránok szerint kritikus a helyzet, de kitartanak

A G7 Kínától vár nyomásgyakorlást, de az oroszoknak ez nagyon nem tetszik

AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group
AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group

A világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) szombati nyilatkozatában felszólította Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése és csapatai feltételek nélküli, azonnali és teljes kivonása érdekében.

Reagálásában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: a szombati hirosimai G7-csúcstalálkozón megvitatott és elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína feltartóztatása. “A feladatot jól hallhatóan és nyíltan közölték: legyőzni Oroszországot a harctéren, de azon túlmenően is el kell pusztítani mint geopolitikai versenytárs” – fogalmazott az orosz külügyminiszter egy konferencián felszólalva. Lavrov megismételte Moszkva azon álláspontját, amely szerint a Nyugat Ukrajnát eszközként használja arra, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra.

Mindeközben a kínai külügyi szóvivő erre reagálva arra panaszkodott (nem kizárólag az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozat miatt) , hogy Peking meglátása szerint a G7-országok ragaszkodnak ahhoz, hogy “manipulálják a Kínával kapcsolatos kérdéseket, illetve hogy lejárassák és támadják az országot”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik