Élő Nagyvilág

Gyászhét lesz Ungváron, hét kárpátaljai katona meghalt

Ukrán elnökség / Handout / ANADOLU AGENCY / AFP
Ukrán elnökség / Handout / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Nagy-Britanniába utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy újabb fegyverszállításokról tárgyaljon Rishi Sunak brit miniszterelnökkel.
  • A britek közölték, hogy nem szállítanak vadászgépeket, de új, nagy hatótávolságú harci drónokkal és pilóták kiképzésével segítik az ukrán védekezést.
  • Több mint 150 ezer orosz katona lehet a dél-ukrajnai megszállt területeken.
  • Újabb 10 négyzetkilométert foglaltak vissza Bahmutnál az ukránok.
  • Az orosz-ukrán háború vasárnapi eseményeiről itt írtunk.

Gyászhét lesz Ungváron, bejelentették hét kárpátaljai katona halálát

Egyszerre vesztette életét a Fegyir Sándor nevével is fémjelzett „Kárpátaljai Sárkányok” önálló területvédelmi zászlóaljának hét katonája – adta hírül a Kárpátalja Lap. A 68-as alakulatnak számos magyar és más nemzetiségű önkéntes tagja van, közöttük az a Fegyir Sándor egyetemi tanár is, aki azzal vált híressé, hogy a fronton, egy lövészárokból is megtartotta online az óráját. A katonát és társait nemrégiben 54 millió forintnyi adománnyal támogatták magyar civilek.

A hét katona halála tiszteletére Ungváron minden koncertet és előadást lemondtak az elmúlt hétvégére a városi tanács döntése értelmében. A Kárpátalja Lap a katonák neveit is közölte: Tyahij Szerhij, Hutaj Ivan, Hodanics Bohdan, Burtin Vaszil, Mesko Valentin, Pilipiv Eduard és Kuszik Vitalij. Mesko Valentinról azt is megírták: a 25 éves katona a magyar határtól nem messze található faluból, Turjaremetéről származott. (Via: Hvg.hu)

Ursula von der Leyen: Ukrajnának kell meghatároznia a béke feltételeit

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Charles Michellel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben a G7-országok pénteken kezdődő, hirosimai csúcstalálkozója előtt. Elmondta, hogy a csúcson elsődleges téma lesz az ukrajnai háború és az arra adott európai és nemzetközi válaszok. Hangsúlyozta, hogy a G7 vezetőitől azt várja, addig támogassák Ukrajnát, amíg szükséges, és tegyék ezt Ukrajna teljeskörű bevonásával.

Nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnát brutálisan megszállták az orosz erők, éppen ezért az igazságos béke alapelveit Kijevnek kell meghatároznia, és ebben számíthat az EU támogatásra

– hangsúlyozta a Bizottság elnöke.

Charles Michel beszédében hangsúlyozta: az Európai Unió támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformuláját, és kizárólag Ukrajna dönthet arról, hogy mikor kezd béketárgyalásokat. Álláspontja szerint, az Európai Unió szankciói szükségesek és igazoltak, az ezt cáfoló orosz propaganda hazugságra és összeesküvés-elméletekre épül, a tények és az adatok ezeknek ellent mondanak.

(MTI)

Elnézést kért a német labdarúgó-szövetség alelnöke, amiért Zelenszkij látogatásakor arról posztolt, hogy egy hajdani ukrán színész miatt zárják le Berlint

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) alelnöke, Hermann Winkler hétfőn bocsánatot kért az egyik Facebook-posztjáért, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi berlini látogatásán élcelődött.

Az ukrán államfő európai körútján sorra látogatja meg az Ukrajnát támogató országok vezetőit, hogy új fegyverek szállítása mellett lobbizzon. Vasárnap a német kancellárral tárgyalt Berlinben, miután Olaf Scholz 2,7 milliárd eurós, légvédelmi rendszerekből és páncélosokból álló katonai segélyt ígért az ukrán államfőnek.

Winklert azonban feldühítette Zelenszkij látogatása: a közösségi oldalán az útlezárásokra és más biztonsági korlátozásokra panaszkodott, mondván, szerencse, hogy „legalább a szovjet emlékmű a Treptower Parkban egyelőre még áll”. Hozzátette: a német fővárost „egy volt ukrán színész látogatása miatt” zárták le.

Winkler azóta törölte a posztját és bocsánatot kért.

A DFB közleményében tűrhetetlennek és sértőnek nevezte a szervezet alelnökének megjegyzéseit.

Winkler, aki jelenleg a német ifjúsági labdarúgásért felel a múltban már tett hasonló, ellentmondásos kijelentéseket: 2014-ben, a Krím-félsziget megszállását követően Európai Parlamenti képviselőként a Moszkvával szembeni szankciók ellen érvelt.

(The Guardian/Deutsche Welle)

Reagált a londoni orosz nagykövetség Zelenszkij látogatására

Megérkezett Zelenszkij. Eljött az idő, hogy a brit adófizetők újabb nagylelkű hozzájárulást nyújtsanak

– írta Twitter-bejegyzésében a londoni orosz nagykövetség, miután hétfőn az Egyesült Királyságban folytatott megbeszélést Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, Volodimir Zelenszkij.

A találkozó után Nagy-Britannia nagy hatótávolságú támadó drónokat ígért Ukrajnának, de vadászgépeket továbbra sem küldenek.

Nagy-Britannia pilótákat képez ki és harci drónokat küld Ukrajnának

Nagy-Britannia nagy hatótávolságú harci drónokat ígért Ukrajnának, miután az ukrán államfő Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tárgyalt a Chequers vidéki rezidencián. Volodimir Zelenszkij európai körútján sorra látogatja meg az Ukrajnát támogató országok vezetőit, hogy új fegyverek szállítása mellett lobbizzon.

A brit kormányfő elmondta: Nagy-Britannia több száz légvédelmi rakétát és pilóta nélküli légjármű-rendszereket, köztük új, több mint 200 km-es hatótávolságú harci drónokat szállít Ukrajnának az elkövetkező hónapokban.

London már a múlt héten jelentette be, hogy nagy hatótávolságú, Storm Shadow típusú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket, ugyanakkor az Egyesült Királyság Zelenszkij rövid látogatása után közölte, hogy „nem tervez” vadászgépeket küldeni Ukrajnának.

Pilóták kiképzésével azonban segítenek: az alapkiképzés már idén nyáron elkezdődök.

A konfliktus sorsdöntő pillanathoz érkezett. Az Egyesült Királyság továbbra is rendületlenül támogatja Ukrajnát és az ukrán népet abban, hogy képes legyen megvédeni magát. Fontos, hogy a Kreml is tudja: továbbra is Ukrajna mellett állunk, nem megyünk sehová. Számíthatnak ránk, hosszú távon

– jelentette ki a találkozó után Rishi Sunak.

(The Guardian)

Több mint 150 ezer orosz katona lehet a dél-ukrajnai megszállt területeken

Mintegy 152 ezer orosz katona tartózkodik a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyék orosz megszállás alatti részeiben, jelenleg védekezésre rendezkednek be, mondta el Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője hétfőn az RBK-Ukrajina hírportálnak.

Nem látunk csapatkivonást sem a zaporizzsjai, sem a herszoni régiókból. Igen, vannak bizonyos mozgások, valamit kivisznek, valakit evakuálnak, valamit el akarnak lopni, de valódi csapatkivonást nem látunk

– fogalmazott a szóvivő. Példaként említette a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar városát, ahonnan – mint mondta -, nem vonulnak ki az orosz katonák, csupán kivisznek mindent, amit elloptak: autókat, kórházi felszereléseket, egyebeket, mert a harcok kiéleződésére számítanak. Szavai szerint az orosz erők Zaporizzsja megye megszállt részében védekezésre készülnek, erősítik állasaikat és új erődítményeket építenek.

Az ellenség tudatában van annak, hogy már nincs ereje aktív támadó akcióhoz. Az egyetlen feladat, amivel szembe kell nézniük, a jelenlegi pozícióik megtartása. Ugyanezeket a folyamatokat figyeljük meg Herszon megye megszállt részén

– állította Csernyak. (MTI)

A NATO-vezér szerint csak azután lehet beszélni Ukrajna csatlakozásáról, hogy megnyerték a háborút

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a koppenhágai demokráciacsúcson elmondta, hogy addig nincs értelme tárgyalni Ukrajna NATO-csatlakozásáról, amíg meg nem nyerték az Oroszország elleni honvédő háborút.

Ezzel együtt az euroatlanti védelmi szövetség vezére videóüzenetében amellett érvelt, hogy vélhetően a NATO-szövetségesek támogatni fogják Ukrajna jövőbeli csatlakozását.

Ukrajnának joga van ahhoz, hogy maga válassza meg a saját útját. Nem Oroszország dönt arról, mit tehet Ukrajna, hanem maguk az ukránok

– mondta Stoltenberg, aki szerint minden szövetséges abban érdekelt, hogy ne Putyin, hanem Ukrajna nyerje meg a háborút.

Mert csakis akkor van értelme tárgyalni arról, hogy mikor és hogyan válhat Ukrajna a szövetség tagjává, ha előbb szuverén, független európai nemzetként kerekedik felül

– tette hozzá.

(Sky News)

Nagy Britannia nem küld vadászgépeket Ukrajának

Miután hétfőn az Egyesült Királyságban folytatott megbeszélést Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, Volodimir Zelenszkij közölte, hogy egy „sugárhajtású” koalíció szeretne vadászgépeket küldeni Ukrajnának.

A brit miniszterelnök szóvivője később közölte: az Egyesült Királyság „nem tervezi”, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnának.

Az ukrán hadsereg F-16-os vadászgépeket preferálna, ám a Downing Street közölte, hogy a királyi légierő nem is használ ilyeneket. A brit hadsereg jellemzően Typhoon és F-35-ös vadászgépeket üzemeltet. A szóvivő szerint nyilvánvaló, hogy az ukrán elnök más országokkal folytathat tárgyalásokat erről, olyanokkal, amelyekkel ők is együttműködnek.

(Sky News)

Prigozsin tagadja, hogy alkudozott volna az ukrán hírszerzéssel

Tagadja az orosz Wagner-magánhadsereg vezetője, hogy alkut ajánlott volna az ukrán kormánynak, mely szerit felfedi az orosz csapatok lokációját, ha cserébe visszavonják az ukránok a csapataikat Bahmut térségéből. Jevgenyij Prigozsin arra a Washington Postban megjelent információra reagált, amely kiszivárgott amerikai hírszerzési információkra állította ezt.

 Prigozsin a sajtószolgálatán keresztül hangüzenetben „nonszensznek” minősítette a vádakat, és arra célozgatott, hogy az orosz üzleti és politikai elit tagjai szerveztek ellene támadást.

Az orosz zsoldoscsoport alapítója azt is cáfolta, hogy találkozott volna Kirillo Budanovval, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjével a lap által meg nem nevezett afrikai országban. Azt mondta, az ukrajnai konfliktus kezdete óta nem is járt Afrikában, azt pedig nevetségesnek nevezte, hogy telefonon egyeztetett volna az ukrán hírszerzéssel.

A Washington Post korábban arról írt, hogy Prigozsin titkos kapcsolatot ápolt az ukrán hírszerzéssel, amely a telefonhívásokon kívül személyes találkozókat is jelentett.

(Reuters)

Zelenszkij Londonba érkezik

Rövid látogatást tesz hétfőn Londonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az utazást Zelenszkij jelentette be hétfő reggel a Twitteren. Az ukrán államfő – aki az elmúlt időszakban több más nyugat-európai országban is megfordult – úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet tölt be Ukrajna hadszíntéri és légi kapacitásainak bővítésében, és “ez az együttműködés folytatódik ma”.

“Találkozom barátommal, Rishivel” – tette hozzá az ukrán államfő Rishi Sunak brit miniszterelnökre utalva.

Zelenszkij Twitter-bejegyzése szerint a felek tartalmas megbeszéléseket folytatnak négyszemközt, illetve a küldöttségek részvételével.

A BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó londoni kormányforrások szerint ugyanakkor nem elsősorban tárgyalásról, hanem két órát nem meghaladó időtartamú, “udvariassági és összegző jellegű” látogatásról van szó.

London már a múlt héten bejelentette, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket. Ben Wallace védelmi miniszter a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: Rishi Sunak miniszterelnökkel egyetértésben a brit védelmi tárca úgy döntött, hogy Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának. A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer. Wallace ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltet szállítására alkalmas, nagy hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Prigozsin alkut ajánlott az ukránoknak az oroszok kárára

Jevgenyij Prigozsin, a Bahmutban harcoló Wagner-csoport tulajdonosa felajánlotta az ukrán kormánynak, hogy felfedi az orosz csapatok lokációját, ha cserébe visszavonják a csapataikat Bahmut térségéből – írta a Washington Post kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentésekre hivatkozva. A felajánlás még januárban történt. Prigozsin akciója nem volt sikeres, az ukránok kikosarazták és nem adták fel a várost, amit a zsoldosvezér mindenáron el akart foglalni.

Most a térségben az ukránok kisebb ellentámadásokat indítottak és a várostól északra és délre is kisebb-nagyobb területeket hódítottak vissza.

Ukrán vezérezredes Bahmutről: Ez volt az első sikeres támadó művelet

Csapataink előrenyomulása Bakhmut irányába az első sikeres támadó művelet volt a város védelmében

– közölte hétfőn Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Szerinte az elmúlt napok megmutatták, hogy rendkívül nehéz körülmények között is képesek előrehaladni és „megsemmisíteni az ellenséget”. Hozzátette, a hadművelet Bahmut védelmében tovább folytatódik, ehhez pedig minden szükséges döntés megszületett.

(Reuters)

Itt vannak a legfrissebb számok a menekültekről

Az ukrán-magyar határszakaszon 5656-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5747-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 11.403-an érkeztek a háború sújtotta országból az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Újabb 10 négyzetkilométert foglaltak vissza Bahmutnál az ukránok

Tovább tart az ukrán ellentámadás a kelet-ukrajnai Bahmut városa körül. A jelentések szerint Bahmuttól délre szorították vissza az orosz csapatokat és megszüntették az utolsó orosz hídfőállást a Sziverszki-Donyec-csatornánál. Ezzel összesen 10 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza.

Olvasói sztorik