Élő Nagyvilág

Beismerték két orosz ezredes halálát Bahmutnál

Andreas Solaro / AFP
Andreas Solaro / AFP
Élő hírfolyam a háborúról.

A háború főbb hírei szombatról:

  • Zelenszkij a pápával tárgyalt a Vatikánban
  • Csernyihivet bombázta volna a szombaton lelőtt két orosz vadászgép
  • Közel 3 millió eurós fegyvercsomaggal támogatja Németország Ukrajnát
  • Olaszország teljes mértékben támogatja Ukrajnát
  • Az OTP méltatlannak tartja, hogy a NAZK a háború szponzorai közé sorolta
  • Két Bahmutnál szolgáló ezredes esett el a fronton

Az ukrán erők több mint tíz orosz állást foglaltak el Bahmutnál

Az ukrán erők több mint tíz orosz állást foglaltak el vasárnap a Donyeck megyei Bahmutnál – közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon.

Változatlanul nyomulunk előre Bahmut peremvidékén. Egységeink ma több mint tíz ellenséges állást foglaltak el Bahmut külvárosának északi és déli részén, és megtisztították az Ivanyivszkij település környéki erdők jelentős részét az orosz erőktől. Különböző helyszíneken orosz katonákat ejtettek foglyul az ukrán alakulatok

– írta Maljar. Hozzátette, hogy Bahmuton belül továbbra is súlyos a helyzet.

Az ellenség összegyűjtötte ott minden erejét, és megpróbál előretörni, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül. A heves csaták tovább folytatódnak

– fogalmazott a miniszterhelyettes.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Bild című német lapnak adott nyilatkozatában – amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett – kijelentette, hogy Bahmut az ukrán ellentámadás előjátéka.

Lukasanko három évtized után hagyott ki egy állami ünnepséget

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök 29 év óta először maradt távol a vasárnapi zászlóavatási ünnepségtől – írja a BBC. A 68 éves államfőt Raman Halovcsenka belarusz miniszterelnök helyettesítette a rendezvényen. A belarusz állami televízió napok óta nem mutatott új képsorokat Lukasenkóról, aki azonban az ünnepnap alkalmából üzenetben tolmácsolta jókívánságait. A belarusz elnök egészségi állapota már az elmúlt hetekben is téma volt a világsajtóban, miután még az orosz győzelem napi ünnepségeken is csak a háttérben maradva vett részt. Május 9-én Lukasenko a moszkvai győzelem napi felvonulás után nem sétált el Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és a többi vendéggel az Sándor-kertbe koszorúzni, hanem fuvarral vitték oda.

Az orosz kormány szokatlan módon bejelentette két Bahmutnál szolgáló főtiszt halálát

Az orosz védelmi minisztérium közlése alapján a 4. orosz lövészdandár parancsnoka, Vjacseszlav Makarov ezredes és parancsnokhelyettese, Jevgenyij Brovko ezredes is életét veszítette az ukrán fegyveres erők támadásainak visszaverése közben Bahmut térségében.

Az orosz tárca hozzátette: Vjacseszlav Makarov a Donyecki területhez tartozó Bahmut közelében lévő Krasznoje falu közelében vívott csatában sebesült meg, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a harctérről való evakuálás közben életét veszítette.

Jevgenyij Brovko ezredes a jelentés szerint egy másik területen vezette a csatát, bár azt nem részletezték pontosan merre. Ő halálos repeszsérülés következtében hunyt el.

A legutóbbi orosz védelmi minisztériumi bejelentés igencsak szokatlan, miután Putyin elnök katonai tárcája a legritkább esetben számol be az orosz katonák haláláról, beleértve a magas beosztásban lévőket is. Többnyire akkor válik ismertté a haláluk, amikor a védelmi minisztérium posztumusz kitüntetéseket ad át nekik.

A BBC orosz szolgálata, valamint a Mediazona önkéntes újságíróinak becslései azt mutatják, hogy Ukrajna tavaly februári lerohanása óta több mint 22 600 orosz katona halt meg az ukrán fronton, ezen belül is 57 ezredes és legalább négy orosz tábornok vált a harcok áldozatává. (Napi.hu)

Az ukrán vezérkari főnök beszélt Biden nemzetbiztonsági főtanácsadójával, majd ezt twittelte: „Oroszország gazdaságát szankciókkal kell megsemmisíteni, hogy fizessenek bűneikért”

Zelenszkij elnök vezérkari főnöke, Andrij Yermak azt twittelte, hogy Oroszország gazdaságát szankciókkal kell „megsemmisíteni”, hogy „fizessenek bűneikért”, és a háborús bűnösöknek majd Hágában kell felelniük a tetteikért.

Yermak azt is a Twitteren közölte, hogy ma beszélt Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel, és a háború állását vitatták meg.

Kijev felett drónokat semmisítettek meg

Az ukrán légierő közölte: szombatról vasárnapra virradóra összesen 3 rakétát és 25 drónt semmisítettek meg.

Támadás érte Kijevet, a kelet-ukrajnai Harkiv megyét, valamint a nyugat-ukrajnai Ternopil megyét.

Több épület megrongálódott, áldozatokról nem tudni.

„Együtt győzünk és újra békét hozunk Európának”

Megköszönte Németország támogatását Volodimir Zelenszkij Frank-Walter Steinmeier német államfőnek berlini találkozójuk alkalmával. Az ukrán elnök először látogatott Németországba az orosz támadások kezdete óta.

A Reuters szerint Zelenszkij azt írta a német elnök vendégkönyvébe, hogy Ukrajna modernkori történelmének legnagyobb kihívása idején Németország igaz barátként, megbízható szövetségesként viselkedik. Szerinte együtt győznek majd, s újra békét hoznak Európának.

A Reuters szerint Zelenszkij még Olaf Scholz kancellárral is találkozik, mielőtt Aachenbe megy, hogy átvegye a Charlemagne-díjat, amelyet Európáért tett erőfeszítéseiért kap.

Szombaton a német kormány 2,7 milliárd eurós katonai támogatást jelentett be, a legnagyobb csomagot az orosz invázió kezdete óta.

Ma van Anyák napja Ukrajnában

Ez a vasárnap az Anyák napja Ukrajnában: szomorúbb, mint bármikor az utóbbi évtizedekben. Számos édesanyát nem köszöntheti fia vagy lánya, aki a múlt évben még megtehette. Több fórumon is köszönetet mondanak az anyáknak, akik az elképzelhető legnagyobb áldozatot hozták a hazájukért: sokuk gyermeke az életét adta azért, hogy megvédje Ukrajnát.

Zelenszkij a Vatikánból egyenesen Berlibe repült

„Már Berlinben. Fegyverek. Erőteljes csomag. Légvédelem. Újjáépítés. EU. NATO. Biztonság.”

Ezt posztolta a Twitteren az ukrán elnök.

Szombati élő hírfolyamunkban már beszámoltunk róla, hogy: összesen 2,7 milliárd eurós, harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazó fegyvercsomaggal támogatja Németország az ukrán hadsereget. A New York Times értesülése szerint ez a lépés segíthet a fegyverek biztosításával kapcsolatos német vonakodás miatt megromlott kapcsolat javításában Volodimir Zelenszkij és Olaf Scholz német kancellár között.

Olvasói sztorik