Nagyvilág

Rácz András: Oroszország húzhat hasznot Zelenszkij kifakadásából

Friedemann Vogel / MTI / EPA
Friedemann Vogel / MTI / EPA

Négy tanulságot szűrt le Rácz András Oroszország-szakértő abból a kiszivárgott hírszerzési értesülésből, amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban a Barátság-kőolajvezeték felrobbantásáról beszélt dühösen az egyik miniszterének. (Szerinte önmagában annak, hogy Zelenszkij erről beszélt zárt körben, semmi rendkívüli nincs, mivel egy háborúban álló ország vezetésének fejében néha egészen extrém elképzelések is megfogalmazódhatnak. Véleménye szerinte valószínűleg ennél sokkal durván dolgok is elhangzottak már Moszkvában is, Kijevben is az elmúlt tizenöt hónapban.)

  1. Jól látszik, hogy az ukrán vezetésnek tényleg eléggé elege lehet a magyar kormány politikájából. Ezt sejteni eddig is lehetett, de ez most egy elég erős megerősítés – írta Rácz András, aki szerint nem biztos, hogy az a jó reakció erre, ha tovább rugdossuk az ukránokat.
  2. Azt eddig is sejtettük, hogy a Barátság-vezeték célpont lehet. most már nemcsak sejtjük, hanem tudjuk, hogy nem csak mi gondoltunk erre sz opcióra. Az hogy a vezeték még mindig a helyén van és működik, azt mutatja, hogy az ukrán vezetésnek nem ment el az esze. Ez jó eséllyel azzal is összefügg, hogy a Nyugatnak roppant erős befolyása van Ukrajnára, politikai, katonai és gazdasági értelemben egyaránt.
  3. Azzal, hogy immár tényszerűen napvilágra került, hogy az ukrán vezetésben – bár nem komolyan, de mégis – felmerült a vezeték felrobbantása, megnyílt a lehetőség egy esetleges orosz hamis zászlós művelet előtt is.Ugyanis immár Moszkva is tudja, hogy Zelenszkijtől ez elhangzott. Így, ha a vezetékkel holnap történne valami, valahol az orosz-ukrán határ közelében, és Moszkva azt kommunikálná, hogy lám, lám, az ukránok csinálták, igen nehéz volna ám kibogozni, hogy ténylegesen mi történt. Egy ilyen támadás ugyanis a végletekig feszítené a magyar-ukrán viszonyt, és komoly feszültséget tudna okozni a NATO-ukrán viszonyban is, hiszen mégiscsak egy NATO-ország kőolaj-ellátását vágnák el.
  4. A történet talán legfontosabb tanulsága szerinte az, hogy érdemes volna felpörgetni a magyar diverzifikációs lépéseket, hogy csökkentsük a függést a Barátság kőolaj-vezetéktől (tartalékolás, alternatív kapacitások építésének felgyorsítása, stb.). – Persze, az ilyesmi pénzbe és időbe kerül, nyilván. De tervezetten elkezdeni leválni a Barátságról valószínűleg még mindig jobb, mint egy szép napon hirtelen szembesülni annak a következményeivel, ha esetleg valaki tényleg felrobbantja vagy esetleg véletlenül éri találat, mert az ukrán ellentámadás elindulásakor igen nagy tűzijátékot fog rendezni Ukrajna-szerte az orosz légierő – hívta fel a figyelmet Rácz András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik