A következő élő közvetítés része Terrorszervezetté nyilváníthatják a Wagner-csoportot

Terrortámadás érte a Barátság kőolajvezetéket, állítja az üzemeltető

HANDOUT / TELEGRAM / @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP
HANDOUT / TELEGRAM / @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP

Az orosz Transznyeft nevű orosz vállalat közölte: támadás érte a Barátság kőolajvezetéket. A Transznyeft TASZSZ orosz hírügynökséghez eljuttatott közleményében terrortámadásként hivatkozik az incidensre.

Ma korán reggel reggel a brjanszki töltőállomáson terrorcselekményt próbáltak meg végrehajtani a Druzsba olajvezeték ellen – mondta a vállalat szóvivője. A Telegramon keringő információk szerint a kőolajvezeték töltőállomásán három tárolót ért támadás, amelyek pont üresek voltak, így nem következett be szivárgás a rendszerben.

Magyarország, Csehország és Szlovákia finomítóit az Ukrajnán keresztül haladó Barátság I.-II. kőolajvezeték látja el energiaforrással. Horváth Ágnes, a Mol vezető közgazdásza korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy ameddig a Barátság-vezeték elzárásának esélye nem zéró, addig Magyarország és a régió érdekei az alternatív ellátási útvonalak erősítését irányozzák elő. Az ukrajnai konfliktus miatt a Mol már korábban is számolt azzal a kockázattal, hogy zavar lehet a Barátság kőolajvezeték körül.

Bár rövid távon a régió kiszolgáltatott az orosz importnak, Magyarország stratégiai készletei több hónapra elegendő nyersolajat és üzemanyagot biztosítanak, tehát ha most leállna a Barátság, akkor is csak később észlelnénk a problémát.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik