Élő Nagyvilág

Rakétatűz végzett az AFP egyik újságírójával Ukrajnában

Anadolu Agency / AFP
Anadolu Agency / AFP

Az orosz-ukrán háború hétfői eseményeiről itt számoltunk be.

Rakétatűz végzett az AFP egyik újságírójával Ukrajnában

Meggyilkolták az Agence France-Presse (AFP) újságíróját kedden a kelet-ukrajnai Bahmut város közelében – közölte a francia hírügynökség a Twitteren.

Megdöbbenve értesültünk Arman Soldin, az AFP videós újságírójának kelet-ukrajnai haláláról

– olvasható a bejegyzésben.

Soldint egy rakétatűz ölte meg Chasiv Yar városának szélén, Bahmut közelében – közölte az AFP a történtek szemtanúinak beszámolója alapján, akik az újságíró kollégái voltak.

Soldin nem az első ismert újságíró, aki az orosz-ukrán háború áldozata. Szintén a háborúban halt meg például Pierre Zakrzewski, aki a Fox News fotóriportere volt, és Brent Renaud újságíró, dokumentumfilmes, valamint Maks Levin fotóriporter .

Egyre romlik a helyzet Európa legnagyobb atomerőművében, az ukrajnai Zaporizzsjában

Egyre romlik a helyzet Európa legnagyobb atomerőművében, az ukrajnai Zaporizzsjában – jelentette a Funke Media Group alapján a The Guardian.

Mint írják, az ukrán állami tulajdonú Energoatom üzemeltető cég szerint Oroszország újabb katonákat és katonai járműveket hoz az atomerőmű helyszínére.

„A felszerelés és a személyzet állapota egyre romlik” – mondta Petro Kotin, az Energoatom elnöke a lapnak.

Ukrán zászlók tömkelege blokkolta az orosz nagykövet útját a győzelem napi megemlékezésre

A Moszkva által Ukrajnában elkövetett atrocitásokat szimbolizáló óriási installáció keresztezte az útját Oroszország lengyelországi nagykövetének, amikor a győzelem napján a szovjet katonák varsói emlékművéhez tartott koszorúzásra, írja a Guardian.

Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images

Az installáció több száz ukrán zászlóból és keresztből állt, utóbbiak a fegyveres konfliktusban elhunyt civileket szimbolizálták. Ezekre néhány áldozat nevét és életkorát is felírták a szervezők.

Viktoria Pogrebniak, a szervező Euromaidan-Warszawa polgári kezdeményezés egyik vezetője azt mondta, céljuk az volt, hogy harcoljanak az orosz propaganda ellen és megmutassák a valós képet a háborúról a világnak.

Lebombáznak, megölnek, megerőszakolnak. Megölnek, csak azért, mert ukránok vagyunk

– fogalmazott.

Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images

Prigozsin szerint áruló orosz csapatok adják fel az állásaikat Bahmutban

Bahmuti állásaik feladásával vádolta meg kedden az orosz hadsereg katonáit Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner-csoport vezetője a legújabb videóüzenetében.

Prigozsin emellett azt vetette az orosz vezérkar szemére, hogy szándékosan félrevezetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború fejleményeivel kapcsolatban. „Ha minden erővel azon vannak, hogy becsapják a főparancsnokot (Putyint), akkor vagy ő vagy pedig az orosz nép fogja széttépni magukat” – fogalmazott Prigozsin. „A győzelem napja atyáink győzelme, mi e győzelem töredékét sem érdemeljük meg” – jelentette ki, hozzátéve, hogy kedden “a védelmi minisztérium újabb alegysége hagyta el bahmuti állását. „Létezik olyan bűn, amelyet az orosz nép tönkretételének neveznek, és egy kis csoport éppen ezt követi el” – szögezte le.

A katonai magáncég vezetője már korábban is több alkalommal bírálta az orosz védelmi tárcát, kiemelve, hogy a hiányzó tüzérségi lőszerek miatt – melyeket szerinte szándékosan tartanak vissza – a veszteségeik ötszörte magasabbak a kelleténél. Kedden azt mondta, a kért lőszerek alig tíz százaléka érkezett meg, és bár – jóllehet korábban azzal fenyegetőzött, hogy készek elvonulni, ha nem teljesítik a követeléseiket – üzenetében kijelentette, hogy egyelőre nem adják fel állásaikat.
„Maradunk még néhány napot és minden nehézség ellenére folytatjuk a harcot” – közölte Prigozsin.

Készül az ukrán ellentámadás, de csak akkor indul, ha eljött az ideje

Ukrajna folyamatosan készül az orosz offenzívával szembeni ellentámadásra, amely azonban csak akkor kezdődik, ha megérett rá az idő – mondta a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kedden az ukrán kormányfő.

Denisz Smihal, aki III. Károly király koronázása alkalmából látogatott Londonba, és nagy-britanniai kiképzésben részesülő ukrán katonai alakulatokat is meglátogatott egy angliai támaszponton, az interjúban úgy fogalmazott: Ukrajna nagy gondot fordít az ellentámadás előkészítésére, mivel nagyon fontos, hogy sikert tudjon felmutatni.

Arra utalva, hogy kedden Moszkvában a náci Németország feletti győzelem évfordulóját ünnepelték, Smihal kijelentette: Ukrajna számára a legfontosabb győzelem napja az lesz, amikor győzelmet arat „e rettenetes, totális orosz agresszió felett”.

Arra a kérdésre, hogy a nagy-britanniai kiképzésben részesülő ukrán katonák részt vesznek-e majd az ukrán fegyveres erők ellentámadásában, Denisz Smihal kitérően úgy válaszolt, hogy a brit kiképzési programba bevont „jövőbeni katonák, fiúk és lányok egyaránt” minden olyan különleges tudás és gyakorlati tapasztalat birtokában lesznek, amelyre a hadszíntéren szükség van.

Nagy-Britannia tavaly széleskörű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. A legutóbbi hivatalos adatok szerint 2022 második felében tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei brit kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt.

A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának.

A Downing Street az év elején bejelentette, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 típusú brit harckocsit és hozzávetőleg harminc AS90 önjáró löveget kap a brit kormánytól. Nem sokkal később megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akik a brit fegyveres erők szakértőitől ezeknek az eszközöknek az üzemeltetésére kapnak kiképzést.

Nagy-Britannia – a nyugati szövetségesek közül elsőként – megkezdte ukrán pilóták NATO-szabványoknak megfelelő kiképzését is, de a brit kormány rendre hangsúlyozza, hogy nem készül harci repülőgépek ukrajnai szállítására, a pilóták kiképzése arra irányul, hogy Ukrajna a NATO által meghonosított harcászati módszerekkel védhesse meg légterét a jövőben.

Az ukrán miniszterelnök a keddi Sky News-interjúban – arra a kérdésre, hogy miért húzódik ilyen sokáig az ukrán ellentámadás elindítása – úgy válaszolt: Ukrajna nagyon gondos előkészületeket folytat, mivel nagyon fontos műveletről van szó,

és tudjuk, hogy sikert kell felmutatnunk e művelet során társadalmunknak, partnereinknek, az egész világnak és ellenségünknek is.

Denisz Smihal szerint az ellentámadás abban a pillanatban megkezdődik, amikor Ukrajna erre abszolút készen áll, és amikor a katonai és politikai vezetés meghozza az erről szóló döntést.

A kormányfő megerősítette azt a hivatalos kijevi álláspontot, hogy Ukrajnának nem volt köze a Kreml ellen megkísérelt múlt heti dróntámadáshoz, amelyet hivatalos moszkvai körökben Vlagyimir Putyin orosz elnök megölésére irányuló kísérletnek minősítettek.

Smihal kijelentette: Kijev szerint elsősorban provokáció történhetett, de az ukrán kormánynak nincsenek adatai az incidensről, mivel nem ukrán műveletről volt szó.

https://twitter.com/Denys_Shmyhal/status/1654525193102950400

(MTI)

Így akadályozta meg a tömeg az orosz delegáció koszorúzását

Megakadályozta a tömeg Varsóban, hogy az orosz nagykövet és a delegációja koszorút helyezzen a világháborús emlékművet, így tiltakozva Ukrajna lerohanása ellen. Az orosz delegáció végül kénytelen volt meghátrálni.

Mindössze egy régi tankot tudtak kiállítani a Vörös térre Putyinék

A korábbi évekhez képest jóval szerényebb volt a szokásos győzelmi napi parádé Moszkvában, a Vörös téren. A szokásosnál sokkal kevesebb fegyvert és járművet vonultattak fel, különösen tankokból volt feltűnő a hiány: mindössze egyetlen tank, egy második világháborús T-34-es gördült végig a díszszemlén, miközben korábban büszkén mutogatták a legújabb csodafegyvereket és tankokat.

Hiába akart Vlagyimir Putyin orosz elnök erőt mutatni, saját gyengeségét leplezte le a külföldi megfigyelők szerint a mai felvonulással, amely alig tíz percig tartott.

Kim Dzsong Un üzent Putyinnak

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint Oroszország le fogja győzni az ellenséges erőket, akiket imperialistáknak nevezett – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Phenjan korábban is az Egyesült Államokat hibáztatta az ukrajnai háború miatt, azt állítva, hogy a Nyugat egyeduralomra törő politikája kényszerítette támadásra Oroszországot. Észak-Korea szerint Moszkva csak biztonsági érdekeit védi a katonai akcióval. Észak-Korea az ukrajnai háború kitörése óta még szorosabb kapcsolatban áll Oroszországgal. Az ország vezetése többször biztosította támogatásáról Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga is kijelentette, hogy országa mindig Oroszország oldalán fog állni. Oroszország és Szíria mellett még Észak-Korea ismerte el a szakadár kelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” függetlenségét.

Az észak-koreai vezető gratulált Vlagyimir Putyinnak a győzelem napja alkalmából, amely keretében Oroszország második világháborúban aratott győzelemére emlékeznek.

„Szívélyes jókívánságunkat küldjük önnek, az orosz hadseregnek és népnek a világbéke megőrzéséért folytatott szent harcához” – írta Kim Dzsong Un az orosz elnöknek küldött levelében, amelyről az MTI számolt be.

Putyin "békés jövőt" akar

Vlagyimir Putyin orosz elnök békés jövőről beszélt a Vörös téren rendezett győzelmi napi beszédében. De ez önmagában semmit nem jelent, mivel arról is értekezett, hogy tulajdonképpen Oroszország van támadás alatt, miközben parancsára már több mint egy éve harcolnak teljes erőbedobással Ukrajnában az orosz csapatok.

– Egy igazi háború kezdődött az orosz föld ellen – jelentette ki Putyin, aki szerint visszaverték a nemzetközi terrorizmus támadásait és meg tudják majd védeni Donbasz lakosait és biztosítani saját biztonságukat. Ez különösen cinikus kijelentés tőle, mert minden eszközzel próbálják elhódítani Donbaszt az ukránoktól, aminek érdekében falvakat és városokat rombolnak porrá.

– Mint az emberek többsége a Földön, békés, szabad és stabil jövőt szeretnénk – mondta Putyin, aki szerint az ukrán vezetés, amelyet az orosz invázió elején meg akart dönteni, a Nyugat túszává vált.

Elkezdődött a parádé Moszkvában

Hatalmas biztonsági előkészületekkel, a szokásosnál kevesebb felvonultatott hadianyaggal tartják ma Moszkvában, a Vörös téren a győzelem napi ünnepséget. Mindössze négy külföldi kormány vagy államfő képviselteti magát: az örmény, a kazah, a tadzsik és a kirgiz. Vlagyimir Putyin orosz elnök már megérkezett és beszédet fog tartani.

Zelenszkij előrébb hozná a győzelem napját

Eddig Ukrajna Oroszországgal együtt május 9-én ünnepelte a második világháború végét, a győzelem napját, azonban ebben is szakítanának az ukránok az oroszokkal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanis egy nappal korábbra, május 8-ra helyezné át az ünnepet, amikor Nyugat-Európa szerte ünneplik az eseményt. Zelenszkij erről törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek.

Május 9-én az Európa-napot fogják ünnepelni ezentúl az ukránok, amelynek alkalmából az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is Kijevbe látogatott.

Nagyon kevés a víz az oroszok által megszállt Donyeckben

2023. április 28-án az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője bejelentette, hogy a regionális vízkészletek veszélyesen alacsonyak – olvasható a brit védelmi minisztérium kedd reggeli jelentésében. A vízhiány egyre nagyobb problémát jelent az oroszok által megszállt Donyeck számára Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta – tették hozzá.

A régiót ellátó Sziverszkij-Donyec-csatorna nagyrészt ukrán ellenőrzés alatt áll, de hosszú útvonalán gyakran támadják a vízellátást. Az orosz erők valószínűleg azért igyekeznek biztosítani a csatornát, hogy csökkentsék a vízhiányt Donyeckben – véli a hírszerzés.

Hozzátették, hogy a Sziverszkij-Donyec-csatorna Csasziv Jar városán halad keresztül, mintegy 6 km-re nyugatra Bahmuttól. Az Oroszország által Bahmut és a környező területek elfoglalására indított támadás valószínűleg járulékos károkat okozott a csatornában és más regionális vízügyi infrastruktúrában, így az oroszok nem tudják orvosolni az invázió által eredetileg okozott vízhiányt.

A brit hírszerzés azt feltételezi, hogy az orosz megszállók most vízvezetéket építenek, ez azonban nagy valószínűséggel nem fogja teljes mértékben megoldani a problémát.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1655807597931364352

9,5 ezren menekültek Magyarországra

Magyarország területére a hétfői napon az ukrán-magyar határszakaszon 5006 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4506 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, vagyis az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint összesen 9512-en jöttek a háború sújtotta országból. A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől május 8-án 27 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írta közleményében az ORFK.

Az eddigi legnagyobb légi támadással „ünnepli” Moszkva a győzelem napját

Ma van a legnagyobb orosz ünnep, a győzelem napja, amikor is Oroszország-szerte díszfelvonulásokkal ünneplik a náci Németország felett aratott diadalt és a második világháború végét. Ezúttal tűzijátékot is rendeztek Ukrajna fölött, drónokkal, rakétákkal.

Előző nap közel hatvan darab iráni gyártmányú kamikáze-drónt lőttek ki az oroszok, kedd hajnalban pedig 15 cirkálórakétával célozták meg Kijevet. – Ez volt az eddigi legnagyobb dróntámadás az orosz invázió kezdete óta – jelentette ki Vitalij Klicskó kijevi főpolgármester. Az ukrán légvédelem leszedte a főváros felé tartó drónokat és a cirkálórakétákat is, a lezuhanó törmelékek okoztak csak károkat és sérüléseket.

A rakéták egy részét TU-95-ös stratégiai bombázókról lőtték ki a Kaszpi-tenger térségéből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik