Nagyvilág

Beismerő vallomást tett a szerbiai utcai lövöldöző, elmondta, miért rendezett vérengzést

Beismerő vallomást tett az a 20 éves férfi, aki csütörtök késő este gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, további tizennégyet pedig megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén – írja az MTI az illetékes ügyészségre hivatkozva.

A kövöldöző nevét nem hozták nyilvánosságra, a hivatalos iratokban csak U.B. monogrammal szerepel. U. B. azzal indokolta a tettét, hogy a lövöldözéssel a településeken élőket akarta megfélemlíteni.

A házkutatás során a férfinél számos fegyvert és lőszert találtak, és a nyomozás során az is kiderült, hogy U.B. a tette elkövetése után ellopott egy gépjárművet, majd az autópálya egyik fizetőkapujánál robbanószerrel fenyegetett meg egy taxist és várandós utasát, ezt követően pedig a taxisofőrt arra kényszerítette, hogy vigye el a közép-szerbiai Kragujevac melletti faluba, ahol később a rendőrök elfogták.

A férfi előzetes letartóztatásba került, mert a gyanú szerint fennáll a szökés, illetve a tanúk megfélemlítésének lehetősége, ahogy az is, hogy megismétli korábbi bűncselekményét. Az ügyészség minősített emberöléssel, fegyverek és robbanószerek illegális birtoklásával, viselésével és kereskedelmével, valamint emberrablással vádolja.

Amint arról a 24.hu is beszámolt, az utcai lövöldözés előtti napon egy 13 éves, hetedikes fiú ölte meg nyolc társát és az iskolaőrt, valamint sebesített meg egy tanárt és további hat diákot. Az egyik sebesült diáklány még mindig életveszélyes állapotban van. Itt később kiderült, hogy egy orvoscsalád gyereke követte el a vérengzést, akiről túlélők és ismerősök egyöntetűen eminens tanulóként beszéltek, aki nem volt zaklatás áldozata és korábban nem mutatkozott jele annak, hogy bármilyen mentális zavara lenne. A 13 éves fiú hónapon át tervezgette a bűncselekményt, és előre összeállította azoknak a diákoknak a listáját, akiket meg akart támadni. Szombaton egyébként a fiú apját is őrizetbe vette a rendőrség.

A lövöldözéseket követően a szerb elnök és a kormány számos, a fegyvertartásra vonatkozó jogszabály szigorítását jelentette be. Emellett a jövőben minden iskolában állandó rendőri felügyeletre lehet számítani, hogy a szerdaihoz hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.

Közben a gyilkosságokkal kapcsolatos több bűncselekmény és fenyegetés is történt az országban:

  • A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az iskolai lövöldözésről egy hamis videó jelent meg a közösségi médiában, a rendőrség ezért a köznyugalom megzavarása gyanújával indított nyomozást a felvétel egyelőre ismeretlen elkövetője ellen.
  • A rendőrség elfogott egy férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit megöl a vajdasági Rumában.
  • Egy fiatalkorú lányt azért hallgattak ki, mert közösségi oldalán az iskolai lövöldözés áldozatain gúnyolódott.
  • Újvidéken három középiskolás fiú írt ki fenyegető üzeneteket a közösségi oldalán, és fegyverekről töltött fel képeket. Őket is kihallgatták.
  • A közép-szerbiai Cacakon és Velika Planában a rendőrség nagyobb mennyiségű fegyvert és lőszert foglalt le, két férfit illegális fegyvertartás és -kereskedelem, valamint robbanószerek készítésének gyanújával elfogtak.

Mivel az iskolai lövöldözés elkövetője még nem töltötte be a 14. életévét, büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A mladenovaci ámokfutás elkövetője pedig októberben tölti be 21. életévét, így a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében életfogytig tartó börtönbüntetésre nem ítélhető, a legszigorúbb kiszabható ítélet 20 év letöltendő szabadságvesztés. Mindezek fényében a szerb kormány a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre csökkentését már be is jelentette.

Ajánlott videó