Nagyvilág

Őrizetbe vették a belgrádi iskolai mészárlást elkövető diák apját

MTI/AP
MTI/AP

Nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett, az áldozatokon kívül még hat gyerek és egy tanár sebesült meg. A Szabad Magyar Szó cikke szerint mivel a diák még nem tölötte be a 14. életévét, a rendőrség közölte, hogy az édesapját őrizetbe vették, és előzetes letartóztatására tesznek javaslatot.

A cikk szerint az apát a közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolják, amiért akár több mint 10 évet is börtönben tölthet. A bírósági meghallgatáson a férfi tagadta az ellene felhozott vádakat. Az őrizetbe vételét ugyanakkor fenntartották, hogy ne tudja befolyásolni a tanúkat.

A belgrádi legfelsőbb bíróság közlése alapján a gyanú szerint az apa a fiát többször is a lőtérre vitte, együtt gyakorolták a lőfegyverek és lőszerek használatát, annak ellenére hogy a fiú csak 13 éves volt, és az ilyen tevékenység nem megfelelő az ő életkorához. Ezen kívül a bíróság szerint az apa nem tárolta biztonságos helyen a fegyvereket, lőszereket, így kerülhetett illetéktelen személy kezébe, jelen esetben egy 13 éves gyermek birtokába.

A fiú a hatályos törvények értelmében nem büntethető, mert még nem töltötte be a 14. életévét, így a belgrádi gyermek- és ifjúsági neurológiai és pszichiátriai klinikán helyezték el megfigyelésre. Az elkövető egyébként egy jól szituált belgrádi orvoscsalád gyermeke, a szerb sajtó szerint az eminens, sőt színötös tanuló, egy rossz osztályzat miatt állt bosszút apja lőfegyvereivel. Szerdán két pisztollyal és négy Molotov-koktéllal felszerelkezve ment be az iskolaépületbe, ahol a folyosón, valamint egyik osztályteremben lövöldözve végzett az áldozatokkal.

Kapcsolódó
Orvoscsalád eminens tanuló gyermeke a belgrádi lövöldöző, halállistája volt
Két pisztoly és több Molotov-koktél volt a hátizsákjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik