Nagyvilág

Lefegyverezik Szerbiát a két tömeggyilkosság után

Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Aleksandar Vucic megígérte az ország szinte teljes lefegyverzését, miután 48 órán belül két tömeggyilkosság is történt Szerbiában.

A BBC beszámolója szerint a szerb elnök minden eddiginél szigorúbb fegyvertartási szabályokat lengetett be, ennek részeként az engedéllyel rendelkező magánszemélyeket gyakrabban is ellenőriznék.

Vucic a pénteki sajtótájékoztatóján közölte,

felülvizsgálunk mindenkit, akinek fegyvere van, ez 400 ezer embert jelent. Az ellenőrzéseket követően 30-40 ezernél nem lesz több a legálisan tartott fegyvereknek a száma az országban.

Bejelentette, megduplázzák az illegális fegyvertartásért járó bírságokat. Több pszichiátriai és pszichológiai tesztnek vetik majd alá mindazokat, akiknek fegyver van az otthonában, és véletlenszerűen drogteszteket fognak végrehajtani rajtuk.

Vucic továbbá közölte, hogy megerősítik az iskolák biztonságát, az elkövetkező hat hónapban 1200 rendőrt fognak toborozni, akiket az ország oktatási intézményeibe vezényelnek majd ki.

Mint ismert, szerdán egy hetedikes fiú rendezett vérengzést egy belgrádi általános iskolában, csütörtökön este pedig egy 21 éves férfi lövöldözött az autójából Szerbiában.

A tömeggyilkosságok rendkívül ritkának számítanak Szerbiában, de Európában itt az egyik legmagasabb a kiadott fegyvertartási engedélyek száma

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik