Nagyvilág

„Ez a fasizmusról szól” – Orbánról szóló vitában hallgattatták el Tennessee-ben az egyik feltörekvő amerikai politikust

Seth Herald / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Seth Herald / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok egyik legkomolyabb ügye arról szólt, hogy Tennessee képviselőházából kitiltottak két fiatal fekete képviselőt, akik a képviselőházi terem közepén tüntettek. Erről írtunk részletesebben is. A két fiatal képviselő feltörekvő politikai sztár lett az Egyesült Államokban, ami nem olyan meglepő, elég csak megnézni a képeket ebben a New York Times cikkben.

A Justinok, ahogy becézik őket, egyértelműen építenek a hatvanas évek fekete polgárjogi mozgalmak képi világára, ez pedig Tennessee-ben elég erős üzenet.

Ennek normális esetben nem sok köze lenne a magyar kormányhoz, de most mégis van. Egyikük, Justin Jones vitába keveredett a képviselőházban egy másik képviselővel a magyar kötődésű Danube Institute-ról. (A Danube Institute-ot küldetési nyilatkozata alapján a Batthyány Lajos Alapítvány hozta létre 2013-ban Budapesten azzal a céllal, hogy képviselje és formálja a konzervatív és nemzeti értékeket és gondolkodást. Elnöke, John O’Sullivan a washingtoni National Review Institute vezető munkatársa. Korábban a National Review szerkesztője, a London Times társszerkesztője, a Hudson Intézet főmunkatársa és Margaret Thatcher tanácsadója is volt.)

Az alábbi beszélgetés zajlott le:

– Ez a szervezet egy autoriter vezetőhöz, Orbánhoz kötődik Magyarországon. Tudja ön, hogy ki az?

 

– Nem.

 

– Az, hogy nem tudja, hogy mi ez a szervezet, megmutatja, hogy nem lett ez átgondolva. Ez a fasizmusról szól, ez a szervezet fasiszta kormányokkal működik együtt. És nem tudom, mit akar ez a kormány csinálni, bár látom, hogy hasonló dolgok történnek, elhallgattatjuk azokat, akik nem értenek velünk egyet.

Jones beszélt még arról, hogy Tennesseeben nem ilyen kormányt szeretnének, és nem erre akarnak menni. Erre Tim Hicks úgy reagált, hogy a Danube Institute spirituális növekedésen keresztül próbál megoldani ügyeket, amit fontos lenne ma is figyelembe venni Amerikában.

Jones, aki egyébként teológus, erre azt mondta Hicksnek, hogy ha szerinte ez a feladata, akkor rossz munkát választott, mert a képviselőházban az a dolguk, hogy a jó kormányzást promotálják, de ha teológiára szeretne menni, össze tudja kötni valakivel, aki válaszol a kérdéseire. Ekkor a helyi képviselőház elnöke kikapcsolta Jones mikrofonját, és ismét elhallgattatta.

Jones utána ügyrendi kérdésben kért szót, amikor elmondta, hogy teljesen inkonzisztens az, ahogy elhallgattatják a képviselőket, és elég lenne, ha a házelnök körülnézne, mert a ház nagy része nem a házszabálynak megfelelően viselkedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik