Nagyvilág

Gulyás Gergely „nevetségesnek tűnő hacacárénak” nevezte David Pressman sajtótájékoztatóját

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Gulyás Gergely vasárnap este a Hír TV-ben kritizálta David Pressmant kritizálta, egyrészt azért, mert az amerikai nagykövet szerinte hibát követett el azzal, hogy meghívta széderestéjére Gyöngyösi Mártont, írja a 444. Emlékeztetőül: Gyöngyösi 2012 novemberében, az akkor még szélsőjobboldali Jobbik képviselőjeként hatalmas felháborodást kiváltva arról beszélt a parlamentben, hogy nemzetbiztonsági okokból listázni kellene a zsidókat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezért az amerikai nagykövetnek elnézést kellene kérni azoktól a zsidó vezetőktől, akik a helyszínen szembesülhettek azzal, hogy Gyöngyösi is a meghívottak között van. Heisler András Mazsihisz-elnök nyilatkozatára célozva úgy fogalmazott:

Annál kellemetlenebbet, mint hogy a zsidó szervezetek vezetői magyarázkodnak, hogy ők ugyan nem ültek volna le Gyöngyösi Mártonnal vacsorázni, de ott szembesültek azzal, hogy ott van, felállni meg nem mertek, mert mégiscsak az amerikai nagykövet hívta őket, nehéz ennél kellemetlenebb helyzetbe hozni embereket.

Gulyás a műsorban arról is szót ejtett, hogy David Pressman múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, kik kerültek fel az amerikai szankciós listára – köztük Laszlóczki Imre, a Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnöke is. A sajtótájékoztatót követően egyébként bejelentették: Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból. A miniszter azonban „nevetségesnek tűnő hacacárénak” nevezte a bejelentés, amelyre szerinte más országokban nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik