A következő élő közvetítés része Ukrajna módosította katonai terveit a kiszivárgott Pentagon-dokumentumok miatt

Ismét tűzszünetet hirdethetnek az oroszok

Genya SAVILOV / AFP
Genya SAVILOV / AFP

Moszkva arra használhatja a közelgő, április 16-i ortodox húsvétot, hogy késleltesse az ukrán ellentámadást. Ezért a vallási ünnepnapra hivatkozva tűzszünetre szólíthat fel – írja mai jelentésében a Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War).

A Kreml idáig rendkívül szelektíven szólított fel tűzszünetre vallási ünnepek idején. Például a tavalyi ortodox húsvét idején elutasította az ukránok által javasolt tűzszünetet, hogy „ne tudjanak időt nyerni a kijevi nacionalisták” Mariupol ostrománál.

Az oroszok által javasolt tűzszünetek célja a frontvonalakon kialakult helyzet befolyásolása. 2022 tavaszán még az oroszok kezében volt a kezdeményezés, de év végére, az ortodox karácsony idejére ezt elveszítették, ezért egyoldalú tűzszünetet hirdettek ki, hogy időt nyerjenek az orosz erőknek a téli offenzívára való felkészülésére. Miután az ukránok jelezték, hogy nem fogják betartani a januárban meghirdetett fegyvernyugvást, azt végül az orosz fél sem tartotta be.

Az orosz fél most ismét tűzszünetre szólhat fel. Ez aránytalanul nagy előnyökhöz juttatná az orosz csapatokat, mert lehetővé tenné számukra, hogy biztosítsák Bahmutban megszerzett területeiket, és megszervezzék a védelmet a tavasz végén, nyár elején induló ukrán ellentámadásra.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik