Élő Nagyvilág

Ferenc pápa üzent az oroszoknak a háború kapcsán

Andreas SOLARO / AFP
Andreas SOLARO / AFP

Szombati percről percre közvetítésünket itt tudják visszaolvasni.

Lőszerhiány lehet az orosz hadseregben

Az Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint könnyen lehet, hogy lőszerhiány van az orosz hadseregnél.

A lőszerhiány részben az ukrán ellentámadás előkészületeinek köszönhető. Az ISW szerint a lövedékek iránti fokozott kereslet azt jelzi, hogy az orosz erők még mindig nagymértékben támaszkodnak a tüzérségre, ezzel ellensúlyozva harci képességeik olyan gyengeségeit, mint például a gyenge célzóképesség vagy a „nem megfelelő szárazföldi támadási képességek”.

Az ukránok harmadannyi lövedéket használnak, mint Oroszország, és úgy takarékoskodnak, hogy jobban megválogatják célpontjaikat a tanulmány szerint.

(via Telex)

Az oroszok szerint megsemmisítettek 70 ezer tonna üzemanyagot

Nagypontosságú orosz  rakétacsapás semmisített meg Zaporizzsja város közelében egy telephelyet, ahol 70 ezer tonna üzemanyagot raktároztak az ukrán fegyveres erők  – közölte vasárnap az orosz védelmi tárca.

Az orosz hadijelentés emellett beszámolt még két lőszerraktár és egy vezetésipont megsemmisítéséről. A tárca az ukrán fegyveres erők emberveszteségét mintegy 420 főben határozta meg, akik közül több mint 250 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben két civil belövésektől sebesült meg, egy harmadik pedig gyalogsági aknától.

Orosz rakéta okozta a halálát egy 11 éves gyereknek és apjának

Az orosz erők támadásokat hajtottak végre szombaton a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régió több települése, köztük a megyeszékhely ellen, ezekben három helyi lakos életét vesztette, további öt megsebesült – közölte vasárnap a megye kormányzói hivatala.

A megyeszékhelyt, Zaporizzsja várost az éjjel érte orosz rakétatámadás. Egy lövedék egy családi házba csapódott be, az apa és 11 éves gyermeke életét vesztette, az anyát sikerült kimenteni a romok alól. A megyei kormányzói hivatal közlése szerint Zaporizzsján kívül még 17 települést ért az elmúlt napon orosz támadás. Az orosz erők egy rakéta-, négy légicsapást és öt dróntámadást hajtottak végre, valamint 46 alkalommal ágyúzták a megye ukrán ellenőrzés alatti részét. Több tucat lakás, családi ház és melléképület dőlt romba vagy rongálódott meg.

Német sajtó: Zelenszkij németországi utat tervez májusban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt tervezi, hogy májusban Németországban részt vesz a részben neki ítélt Károly-díj átadó ünnepségén – tudta meg német kormányforrásból a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.

Az Európa egyesítéséhez tett hozzájárulásért adományozott díjat a nyugat-németországi Aachen városában adják át május 14-én, idei kitüntetettje “Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij és az ukrán nép”.

Ez lesz Zelenszkij első látogatása Németországban az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta. Személyes jelenléte azonban a háborús helyzettől függ, ha nem utazik, akkor videokapcsolaton keresztül vesz részt a díjátadón.

Az aacheni rendezvényen a tervek szerint Olaf Scholz német kancellár mond megnyitó ünnepi beszédet.

(MTI)

Ferenc pápa üzent az oroszoknak

Ferenc pápa vasárnap a világhoz intézett húsvéti üzenetében arra kérte az oroszokat, hogy „keressék az igazságot” országuk ukrajnai háborújával kapcsolatban. A katolikus egyházfő továbbá párbeszédre szólított fel az izraeliek és a palesztinok között a közelmúltbeli erőszakos cselekmények után.

A katolikus egyház legfontosabb ünnepén a szentmise után, délben a pápa a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondta el hagyományos húsvéti üzenetét és urbi et orbi (a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását a Vatikán becslései szerint mintegy százezres tömeg előtt.

Segítsd a szeretett ukrán népet a béke felé vezető úton, és áraszd a húsvét fényét Oroszország népére!

– mondta. A pápa arra kérte Istent, hogy „nyújtson vigaszt a sebesülteknek és mindazoknak, akik a háború miatt elvesztették szeretteiket, és adja, hogy a foglyok épségben és egészségesen térhessenek vissza családjukhoz”.

Hozzátette: „nyissa meg az egész nemzetközi közösség szívét, törekedjenek arra, hogy véget vessenek ennek a háborúnak és minden konfliktusnak és vérontásnak a világunkban”.

Ahogy minden húsvét alkalmával tette, a 86 éves egyházfő fölszólalt a Közel-Kelet békéjéért is, felhívásával utalva a közelmúltban Jeruzsálemben történt erőszakos cselekményekre és az Izraelt, Libanont és Szíriát érintő, határokon átnyúló tűzharcokra, írja az MTI.

24 óra alatt 71-szer lőtték Herszont az oroszok

24 óra leforgása alatt az orosz erők 71 alkalommal lőtték Herszon városát, állítja a régió kormányzója. Olekszandr Prokudin szerint a támadások során mintegy 495 lövedéket lőttek ki az oroszok. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

(Sky News)

10 éves csúcson Ukrajna arany- és devizatartaléka

Ukrajna jelenlegi arany- és devizatartaléka több mint 10 éves csúcson áll, meghaladja a 30 milliárd dollárt, közölte a gazdasági kérdésekben illetékes ukrán elnöki tanácsadó vasárnap.

Ez több mint öt hónapnyi import fedezésére elegendő

– mondta Oleg Usztenko az ukrán parlament Rada nevű televíziós csatornáján.

Korábban az ukrán jegybank arról számolt be, hogy az ország nemzetközi tartalékai idén februárban 28,86 milliárd dollárt tettek ki, 3,5 százalékkal csökkentek januárhoz képest.

A parlament 38 milliárd dollárnyi államháztartási hiányt hagyott jóvá az idei évre, ami a hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka. A deficitet az Európai Unió, az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és más adományozók támogatásaiból tervezik fedezni, írja az MTI.

Apa és lánya halt meg egy orosz légicsapásban Zaporizzsjában

Egy 50 éves férfi és 11 éves lánya meghalt Zaporizzsjában, miután lakóépületet talált el egy orosz támadás, írja a Guardian. Egy 46 éves nőt, aki az elhunyt férfi felesége és az elhunyt lány édesanyja, a romok alól húzták ki.

Két rakéta egy épületet megsemmisített és több tucat másikban is kárt tett az éjjel.

Zelenszkij szerint így lehet hamarabb béke

Minél többet tud a világ az orosz agresszióról, az agresszor annál gyorsabban veszít, és annál gyorsabban térhet vissza a béke, nemcsak Ukrajnában, hanem az egész világon, mondta Volodimir Zelenszkij éjjeli beszédében. Az ukrán elnök a nemzetközi támogatás tekintetében arról beszélt, hogy Ukrajna „jó eredménnyel” zárhatja a hetet a nemzetközi kapcsolatok bővítése miatt, illetve a NATO-tagság felé haladva.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az értékek, amelyekért Ukrajnában harcolnak, minden más nemzet számára is relevánsak, attól függetlenül, földrajzilag mennyire vannak távol tőlük. Mint mondta, nincs olyan nemzet, amely szívesen fogadná azokat a dolgokat, amit az orosz megszállás hozott, példaként a gyerekek deportálását, nők megerőszakolását, városok felgyújtását hozta.

Tízezren érkeztek hazánkba Ukrajnából szombaton

Magyarország területére 2023. április 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4917 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5153 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 8-án 80 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal, írja az MTI.

Olvasói sztorik