Nagyvilág

A transznemű gyilkos miatt mindenki megrémült a nashville-i iskolai lövöldözés után

Nashvill-i Rendőrhivatal / Anadolu Agency / Getty Images
Nashvill-i Rendőrhivatal / Anadolu Agency / Getty Images
Hétfőn egy keresztény magániskolában megölt három gyereket és három felnőttet az intézmény egyik korábbi diákja. Miután az elkövetőről, Aubrey Hale-ről kiderült, hogy egy transznemű férfiól van szó, még inkább felkorbácsolódtak az indulatok: a demokraták a laza fegyverviselési szabályokat okolják mindenért, a republikánusok elhallgatásról és járványszerűen burjánzó transznemű merénylőkről beszélnek, a transzközösségek tagjai megtorlástól tartanak, miközben a kétségbeesett szülők az „LMBTQ-könyvek” eltüntetését követelik az iskolákból.

Helyi idő szerint hétfő délután iskolai lövöldözés tört ki egy nashville-i keresztény magániskolában Tennessee államban, amely során meghalt három, kilencéves diák, valamint három felnőtt, köztük az iskola igazgatója. Továbbá maga az elkövető, a 28 éves Audrey Hale is, akit a kiérkező rendőrök lőttek le. Hale három fegyverrel hatolt be az iskolába, két automatával és egy kézi lőfegyverrel. A rendőrség később közzétette a testkamerás felvételeket, amelyeken rögzítették, ahogy a helyszínre érkező rendőrök végeznek az ámokfutóval.

Eva Claire HAMBACH / Nashvill-i Rendőrhivatal / AFP A nashville-i rendőrkapitányság jóvoltából készült, kiosztott testkamerás videófelvételen a gyanúsított Audrey Hale a földön fekszik, miután a rendőrök lelőtték a Covenant School épületében.

Nem egyedi esetről van szó, az Egyesült Államokban az iskolai lövöldözések hosszú ideje óriási problémát jelentenek, csak ebben az évszázadban 376 ilyen incidens történt. A nashville-i lövöldözés híre azonban különösen heves indulatokat váltott ki. Kezdetben azért, mert az első hírek női elkövetőről számoltak be, ami egyáltalán nem szokványos. A hivatalos adatok szerint az iskolai lövöldözések tekintetében alig egy tucat női elkövetőt regisztráltak az elmúlt évtizedekben, de ha más tömeglövöldözéseket vizsgálunk, akkor is azt látjuk, hogy nyilvántartások szerint 1982 óta az összesen 141 esetből 135-nél férfi volt a merénylő.

Ezeket az összehasonlításokat aztán nagyon hamar félre is söpörte mindenki, amikor újabb hírek érkeztek a helyszínről, mégpedig, hogy az elkövető transznemű volt.

Miután ez az információ napvilágra került, a Twitteren villámgyorsan elkezdett trendingelni a #TransTerrorism hashtag, és az elkövető személyétől elvonatkoztatva egyre-másra jelentek meg a közösségi médiában jobboldali, konzervatív politikusok és közéleti személyiségek posztjai, melyekben az új veszélyre figyelmeztettek.

„Nő”

A magyar sajtóban is ellentmondásos hírek jelentek meg Audrey Hale-ről, az MTI külföldi forrásokra hivatkozva az elkövetőről először transznemű nőként számolt be – magam is így szemléztem a hírt elsőre –, csak később került pontosításra, hogy nem transznemű nőről van szó (olyan emberről tehát, aki férfiként született, de nőként azonosítja magát), hanem transznemű férfiról, akinek a biológiai neme nő, de magát férfiként határozza meg. A nashville-i rendőrfőnök igyekezett rövidre zárni a témát a sajtó előtt hétfőn az elkövető identitásával kapcsolatban: amikor neki szegezték a kérdést, hogy az elkövető transznemű férfi vagy transznemű nő volt-e, John Drake azt a kurta választ adta, hogy „nő”. A kedélyeket azonban ezzel nem sikerült lehűtenie.

A Hale identitásáról szóló első információkat az elsők között igyekezett cáfolni a Gays Against Groomers nevű, szélsőjobboldali, vállaltan anti-LMBTQ csoport. Ők az Instagram-oldalukon képet osztottak meg Hale-ről, mondván, hogy azt elnézve egyértelmű, az elkövető tesztoszteront fogyasztott. A bejegyzésben arról írnak még panaszosan, hogy ahelyett, hogy megkapta volna a segítséget, amire nyilvánvalóan szüksége volt, inkább hagyták neki, hogy férfiként definiálja magát, ezt követően pedig egy videót is beszúrtak, amelyen a Utah-i Egyetem professzora, Nicole L. Mihalopoulos arról beszél, hogy a tesztoszteron szedése összességében negatívan hat a tinédzser lányok mentális egészségére, és növeli a diszfórájukat (a társadalmi nemükkel kapcsolatos negatív érzéseiket) is.

Egyelőre az ehhez hasonló narratívák uralkodnak a konzervatív oldalon a Nashville-ben történtekkel kapcsolatban, nem utolsó sorban azért, mert a republikánus politikai elit is leplezetlenül az elkövető identitását helyezi a fókuszba, amikor a lövöldözés körülményeiről beszél.

Marjorie Taylor Greene, georgiai kongresszusi képviselő (aki néhány évvel ezelőtt olyan kijelentésekkel vétette észre magát, hogy „zsidó űrlézerek okozták a kaliforniai bozóttüzeket”) nem sokkal azután, hogy kiderült, Hale transznemű volt, a következőt írta a Twitterére:

„Mennyi hormont, például tesztoszteront és mentális betegségekre szánt gyógyszert vett be a transznemű nashville-i iskolai lövöldöző? Abba lehet hagyni a fegyverek hibáztatását” – fogalmazott a képviselő, aki az Independentnek később azt fejtegette, az igazi kérdés az, hogy mi váltotta ki ezt a fokú agressziót ebben a magát férfinak gondoló nőben, ami arra sarkallta, hogy bemenjen egy iskolába gyerekeket ölni.

Az iskolai és más lövöldözéses merényletekkel kapcsolatban rendszeresen előkerül a fegyvertartás problémája, amit a társadalom egy része – leginkább a demokrata oldal – szerint azonnal orvosolni kellene a szigorító jogszabályok bevezetésével. Ezzel szemben a republikánus oldal megengedőbb a szabad fegyverviselés témájában, így a hasonló eseteknél is rendre előkerülnek relativizáló vélemények, amelyek kétségbe vonják, hogy a lövöldözések legfőbb kiváltó oka a fegyverviselés lenne. A nashville-i történések kapcsán ugyanakkor még csak relativizálásról sem nagyon lehet beszélni, amit nemcsak Greene, hanem Tucker Carlson álláspontja is alátámaszt. Amerika legismertebb jobboldali tévése a Fox News adásában beszélt arról a nézőknek, hogy hazudnak nekik a médiában a nashville-i lövöldözés transznemű elkövetőjéről.

A tévében mindenhol csak a lövöldözésben használt fegyverekről beszélnek, és ennek oka lehet, hogy nem akarnak arról beszélni, ki tette. És hogy miért

mondta Carlson, de hasonló hangnemet ütött meg J. D. Vance ohiói szenátor is, aki a szélsőbal felelősségét firtatta, továbbá kijelentette, „ezeknek az elképzeléseknek teret adni nem együttérző, hanem veszélyes” dolog.

A nemrég a Facebookra és a YouTube-ra is visszatérő egykori elnök, Donald Trump helyett ezúttal a fia, Donald Trump Jr. fejtette ki a véleményét a történtekkel kapcsolatban. Egy harmadik felületen, szintén a Twitteren azt írta,

bármikor, amikor egy jobboldali elkövet egy szörnyű bűncselekményt, a média felhasználja azt, hogy az egész konzervatív oldalt bemocskolja, de mikor, mint a járvány, úgy tombolnak a transz/nem bináris lövöldözők, a média elnémul. Csak arra az időre nem, amíg bigottnak nevez téged, amiért rámutatsz a trendre.

Ifjabb Trump apja, idősebb Donald reményei szerint újra megméretteti magát az elnökválasztáson, kampányát pedig azzal az ígérettel indította, hogy a hatalomra jutása esetén meg fogja büntetni azokat az orvosokat, akik a múltban gyerekek számára biztosítottak nemi identitást megerősítő ellátást. A WHO definíciója szerint ez egy olyan, több állomásos, orvosi beavatkozásokat is magába foglaló ellátás, amit akkor alkalmaznak, ha az alany nemi identitása nincs összhangban a születési nemével. Trump egyelőre jól áll a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében, a mostani eset pedig jó tapasztalat lehet neki, hogy ha valóban ezen az úton indul el, több befolyásos konzervatív támogatására is számíthat.

Mit mond a másik oldal?

Gusztustalan

– kommentálta képviselőtársa, Marjorie Taylor Greene szavait a demokrata oldal balszárnyához tartozó Alexandria Ocasio-Cortez szintén az Independentnek, hozzátéve, hogy fogalma sincs, Greene hogy tud büszkén pózolni olyan fegyverekkel, amikhez hasonlókkal gyerekeket és tanárokat ölnek meg. Hozzá hasonlóan Joe Biden is a fegyvertartást helyezte fókuszba. Az elnök a történtek után egyeztetett Tennessee állam kormányzójával, Bill Lee-vel és John Cooper nashville-i polgármesterrel. Kiadtak egy közleményt, melyben együttérzésükről és megrendültségükről biztosították az áldozatok családjait, néhány órával később pedig Biden már a Kongresszusban beszélt arról, hogy tenni kell valamit azonnal, mert a lövöldözéses merényletek darabokra szakítják a közösséget.

„Néhány dolog, amit a transzneműekről írnak ma este ezen a platformon, annyira igazságtalan” – ezt már Connecticut szenátora, Chris Murphy tweetelte, aki aztán a bejegyzése alatt egyértelművé is tette, hogy a szerinte a fegyverek az okai mindennek. A demokrata politikusokhoz hasonlóan a transzközösségek képviselői is ebben látják az igazi problémát.

Az NBC megszólaltatott néhány érintettet a témában. Közülük többen nyilatkoztak arról, hogy megrémültek, amikor meghallották a híreket, attól tartanak ugyanis, hogy az iskolai lövöldözés ellenreakciókat vált ki, és ők lesznek kénytelenek elszenvedni a transzfób csoportok haragját. Denise Sandler, egy drag előadó a közeljövőben Nashville-ben lép fel egy melegbárban, és már most azon gondolkodik, hogy megduplázza a testőrei számát. A fegyverek mellett ő elsősorban a rendőrséget hibáztatta, amiért nyilvánosságra hozták a lövöldöző nemét. Szerinte a hatóságoknak csendben kellett volna maradniuk számolva azzal, hogy a hír hallatán azok a csoportok, amelyek eddig is gyűlölték őket, elégtételt akarnak majd venni – szemet szemért alapon akár fegyverrel is.

Félelme nem alaptalan, hiszen a hétvégén Knoxville mellett Nashville-ben is LMBTQ-párti tüntetések lesznek. Tennessee államban nemrégiben két olyan törvényt is elfogadtak, amelyek megbélyegzően hatnak a szexuális kisebbségek tagjaira. Az első a bizonyos drag performanszokat kriminalizáló jogszabály most szombaton lép életbe, míg a másik július 1-jétől emelkedik jogerőre. Utóbbi gyakorlatilag arról szól, amitől a magyarországi kormánypropaganda hangos évek óta: megtiltja, hogy a jövőben kiskorúak bármifajta nemváltó kezelést vegyenek igénybe. A törvények ellen tüntetést szerveznek az államban, az egyik főszervező, a Knoxville Pride Center gazdasági igazgatója, Nathan Higdon az NBC-nek megerősítette, hogy a történtek ellenére sem tágítanak.

Azok, akik eddig gyűlöltek minket, mindig gyűlölni fognak. Nem tehetjük meg, hogy ezeket a dolgokat nem csináljuk. Nem tehetjük meg, hogy nem képviseljük magunkat

– foglalta össze a helyzetet.

Mit tudunk eddig biztosan az elkövetőről?

Az már az első információk között megjelent, és igaznak is bizonyult, hogy Audrey Hale korábban maga is a Covenant keresztény magániskola diákja volt. Ezt Bill Campbell, a Covenant egykori igazgatója erősítette meg, aki azokban az időkben vezette az intézményt, amikor a későbbi merénylő az iskolába járt. Hale 2004 és 2006 között volt az iskola tanulója, Campbell szavai szerint ezen idő alatt lányként azonosította magát, idősebb korában dönthetett úgy, hogy férfiként folytatja az életét. A döntését a jelek szerint végig is vitte, mert bár azt senki nem erősítette meg hivatalosan, hogy Hale tesztoszteront szedett volna, vagy átesett volna bármilyen kezelésen, az azóta törölt Linkedln-oldalán már a he/him névmásokat (tehát hímneműeket) használta magával kapcsolatban.

Ezen kívül Hale a jelek szerint az utóbbi időben elhagyta régi keresztnevét. Ez akkor kapott nyilvánosságot, amikor kamerák elé állt az egyik régi iskolatársa, Averianna Patton. Ő a BBC-nek mesélt arról, hogy a lövöldözés előtt nem sokkal az Instagramon üzente meg neki Hale, hogy nemsokára valami tragikus fog történni, amit hamarosan látni fog a hírekben. Hale az üzenetet „Aubrey(Aiden)”-ként szignózta. Patton és Hale nem csupán egy időben jártak a Covenantbe, de csapattársak is voltak az iskola kosárcsapatában. Patton szerint Hale gyakran volt mogorva és zárkózott, de a csapattársaival tartotta a kapcsolatot még az iskola után is, ők ketten még ebben a hónapban is összefutottak. Hale lehetséges indítékával kapcsolatban ő is tanácstalan volt, de azt tudta korábban is, hogy ismerőse valamilyen mentális problémával küzd.

Nashvill-i Rendőrhivatal / AFP A gyanúsított Audrey Hale egy géppuskát tart a Covenant Presbyterian Church épületében, a Tennessee állambeli Nashville-ben 2023. március 27-én.

Szintén az első kiszivárgott részletek között volt, hogy Hale otthonában több részletes térképet is találtak az iskoláról, ami arra enged következtetni, hogy régóta tervezte a merényletet a régi iskolája ellen. A rendőrség kihallgatta a szüleit, ők elmondták, hogy hétfőn Hale egy piros táskával indult el otthonról, amikor megkérdezték, hogy mi van benne, nem válaszolt. A szülők tudtak arról, hogy Hale nemrég fegyvert vásárolt, de azt hitték, hamar túl is adott rajta. Ők maguk úgy gondolták, a gyereküknek nem szabadna fegyvert hordania, így arról sem volt tudomásuk, hogy Hale a helyi fegyverboltban nem egy, de rögtön hét fegyvert is vásárolt a közelmúltban.

John Drake rendőrfőnök a korábbi csapattárs szavait megerősítve a sajtótájékoztatón elmondta, Hale-t egy orvos az utóbbi időben „érzelmi zavarral” kezelte, azt azonban megerősítette, hogy nem ismerik az elkövető indítékát. Ennek tükrében nem lehet kijelenteni, hogy a lövöldözés bármi módon összefüggene Hale nemi identitásával, a rendőrfőnök azonban nyitva hagyná ezt az ajtót. „Van egy elméletünk, minden nyomot kivizsgálunk” – zárta le egy időre a kérdést.

Tennessee-ben jelen pillanatban ugyanakkor keveseket érdekel, hogy nem ismert az indíték. Szintén az NBC ír arról, hogy az egyes állami intézményekben a szülő egy része a nashville-i esetre mutogatva azt követeli, hogy tüntessék el a könyvtárak polcairól az olyan, szerintük sátánista könyveket, amelyekben felbukkannak szexuális kisebbségekhez tartozó szereplők.

Egy fiatal férfi becsapta magát azzal, hogy az gondolta, ő egy nő, és megölt hat embert. Ha ez nem azt tanúsítja, hogy mennyire el van rontva az egész transzstratégia, akkor nem tudom mi

– mondta egy helyi nő az egyik iskolai fórumon, némileg maga is belekavarodva a részletekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik