Nagyvilág

Donald Trump visszatért a Facebookra

Scott Olson / Getty Images
Scott Olson / Getty Images

I’M BACK!

– jelentette be röviden és tömören Donald Trump, hogy visszatért a Facebookra – értelemszerűen a visszakapott oldalán.

Az Egyesült Államok korábbi elnökét még 2021 január 6-án, a Capitolium ostromának fergetegében tiltotta ki a Meta a Facebookról és az Instagramról is. Tette mindezt azért, mert miközben a leköszönő elnök legelvakultabb hívei (beleértve a qanonistákat) megrohamozták a törvényhozás épületét, Trump egy ideig még hergelt a közösségi médiában, nem beszélve arról, hogy vég nélkül szajkózta, hogy a novemberi elnökválasztást elcsalták. A Facebook-oldalán még most is elérhető az a poszt például, melyben arról ír, hogy az alelnökének, Mike Pence-nek „nem volt bátorsága megtenni azt, amit az ország és az alkotmány védelme érdekében meg kellett volna tennie” – azaz nem volt hajlandó megtagadni Joe Biden győzelmét. Trump aztán a kitiltása előtti utolsó bejegyzésében már felszólította a Capitoliumban őrjöngő tömegeket, hogy maradjanak békések, tartózkodjanak az erőszaktól, ne felejtsék el, hogy ők a rend és a törvény pártját képviselik, a tiltást azonban így sem kerülhette el. A több mint kétéves száműzetés most azonban véget ért.

Trump a Facebook-oldala mellett a jelek szerint a YouTube-csatornáját is újra indította. Mindkét helyen ugyanazt a videót tette közzé visszatérése alkalmából: egy kilenc másodperces felvételt egy korábbi republikánus kampányeseményről, ahol annyit mond: „Elnézést, hogy megvárattam önöket, bonyolult ügyek…”.

Trump egyébként már februárban visszakapta a Facebook-oldalát, de ezidáig nem posztolt. Most azonban úgy tűnik, berúgta a kampánymotort, melynek rövidtávú célja, hogy letarolja a republikánus oldalr, a hosszabbtávú pedig természetesen az, hogy újra elfoglalhassa az ovális irodát. Az ehhez vezető út következő állomása egy hét múlva, március 25-én lesz a texasi Wacóban egy kampányeseményen.

A visszatérő poszt alatt egyébként már az első magyar gratuláció is fellelhető, igaz nem egy politikai szövetségestől, hanem Fásy Ádámtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik