A következő élő közvetítés része Ellentámadásra készülnek az ukránok Bahmutnál

Eddig több tucat hadifogoly-gyilkosságot dokumentált az ENSZ az ukrajnai háborúban

Egy új közlemény szerint az ENSZ emberi jogi megfigyelői több tucat hadifogoly-gyilkosságot dokumentáltak az ukrajnai háború során, amelyeket orosz és ukrán erők hajtottak végre – írja a Guardian. A jelentés szerint egyes hadifoglyokat megkínoztak és emberi pajzsként használtak.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) által készített jelentés körülbelül 400 hadifogollyal készült interjún alapult, felerészben ukránokkal, akik kiszabadultak, felerészben pedig Ukrajnában fogvatartott oroszokkal. Hozzátették: az Oroszországban vagy Ukrajna oroszok által megszállt részein raboskodó ukrán katonákkal nem tudtak beszélni.

A jelentés megállapította, hogy bár mindkét oldalon visszaéltek hadifoglyokkal, összességében az ukránok „jobban kezelték” az orosz hadifoglyokat, míg az ukránokkal szemben gyakoribbak voltak a visszaélések: az ukrán interjúalanyok közül tízből kilencen számoltak be bántalmazásról, míg az oroszok esetében a fele.

Az ügynökség szerint az esetek „háborús bűncselekménynek minősülhetnek”, de a megállapításokat „jelentősen befolyásolta a fogva tartási létesítményekhez és a hadifoglyokhoz való hozzáférés szintje és módja”.

A misszió szerint a 13 hónapja tartó háború során mintegy 40 kivégzést tudtak megalapozottan dokumentálni, de a valós szám ennél valószínűleg nagyobb. Matilda Bogner, az ENSZ megfigyelő missziójának vezetője kiemelte, hogy a civilek és hadifoglyok elleni erőszakos cselekmények hátterében az a tény áll, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik