Nagyvilág

Megoldódhat a Kolumbiát rettegésben tartó kokainvízilovak sorsa

Sinikka Tarvainen / picture alliance / Getty Images
Sinikka Tarvainen / picture alliance / Getty Images
A vízilovak eredetileg Afrika szubszaharai édesvizeiben őshonosak, azonban egy időközben méretesre duzzadó állományuk már három évtizede él félig-meddig szabadon Kolumbiában, és a kedvező feltételek miatt még szaporábbak is a megszokottnál. A híresen agresszív állatok első négy példánya sokáig a Pablo Escobar birtokán létrehozott állatkertben élt, azonban az egykor a világ leghírhedtebb emberének számító drogbáró halála után a Hacienda Nápoles lepusztult, és az ott élő vadállatok többsége állatkertekbe került – kivéve a vízilovakat. A részben még mindig az egykori birtok területén élő vadállatokat azóta megpróbálták kiirtani, majd sterilizálni, azonban egyik terv sem jött be. Most viszont új otthonra lelhetnek a kokainvízilovak.

Az egykor a világ kokainkereskedelmének 80 százalékát felügyelő kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar már 30 éve nem él, tevékenységének hatásai azonban még mindig érzékelhetők a szülőhazájában. A sokáig a világ leghírhedtebb emberének számító Escobar hatalma csúcsán, az 1980-as években a Hacienda Nápoles névre keresztelt – a birodalma központjától, Medellín városától 110 kilométerre található Puerto Triunfóban elhelyezkedő – birtokán nemcsak a luxusélet körülményeit teremtette meg, hanem a szórakozásét is.

A drogbáró először óriási műanyag dinoszauruszszobrokkal rakatta tele az ingatlant, majd nekiállt az egzotikus vadállatok beszerzésének. Bikaviadalokat rendezett, és létrehozott egy állatkertet, amit bárki ingyen látogathatott.

Eric VANDEVILLE / Gamma-Rapho / Getty Images Dinoszauruszok és katonák Hacienda Nápolesban 1989-ben, a Pablo Escobar ellen indított hajtóvadászat elején.

Bár a birtok állatorvosa, Ignacio – aki a Smithonian Museum tévécsatornájának 2020-as dokumentumfilmjében adott interjút – már az elején ellenezte, hogy a drogbáró kedvenc állatából is szerezzenek pár példányt az állatkertbe, Escobar hajthatatlannak bizonyult, és Kolumbiába csempésztetett magának négy vízilovat. A három nőstény és egy hím zavartalanul élt az állatkert területén egészen addig, amíg 1989 novemberében a Medellín-kartell tagjai fel nem robbantottak egy utasszállító repülőt – ekkor Kolumbia vezetése az Egyesült Államok kormányával karöltve hajtóvadászatot indított a drogbáró ellen.

A hajsza 1993-ban ért véget Pablo Escobar halálával, és közben elkezdődött a vízilovak szabad élete is, hiszen a másfél évtizedes elhanyagoltságra ítélt birtok állatkertjéből az összes állatot átszállították különböző állatkertekbe – kivéve a vízilovakat.

A hatalmas állatok a 2000-es években – vadállatokkal, csúszdaparkkal, valamint a kokainkirály karrierjét (elrettentés gyanánt) bemutató kiállítással felturbózott – vidámparkként újranyitó Hacienda Nápoles jelképévé váltak.

Azonban, mivel a szakértők szerint a kokainvízilovak a helyiekre és a régió ökoszisztémájára is rettentő veszélyesek, a hatóságok úgy döntöttek, végre elköltöztetik őket. A Deutsche Welle azt írja, összesen 72 állat befogásáról és elköltöztetéséről döntöttek. Többségüket – mintegy 60 egyedet – egy indiai vadrezervátumba küldik, de mexikói állatkertek és menhelyek is kapnak tíz vízilovat, továbbá egy ecuadori állatkertnek is jut két példány.

Luis Bernardo Cano / picture alliance / Getty Images A látogatókat üdvözlő rózsaszín víziló, a Hacienda Nápoles vidámpark jelképe egy 2021-ben készült fényképen.

Túl kedvező környezetbe kerültek

Pablo, mint szinte mindenki, különleges vonzalmat érzett az afrikai kontinens nagy állatai iránt

– nyilatkozta a National Geographic kokainvízilovakról szóló, 2013-as Cocaine Hippos című dokumentumfilmjében Escobar egykori fotósa, aki nemcsak akkor kapta meg a feladatot, hogy készítsen egy fotóarchívumot az állatokból, amikor a gyűjtemény összeállt, hanem akkor is, amikor a drogbárónak menekülnie kellett. Utóbbi fotósorozatot a drogbáró aztán állítólag élete végéig magánál tartotta, és mindennap nézegette.

De ki gondolta volna, hogy Pablo Escobar állatbarátsága még 30 évvel a halála után is képes megkeseríteni a helyiek életét?!

Az eredetileg négy víziló alkotta állomány azóta a szakértők szerint már legalább 130 egyedre bővült. Kolumbia trópusi éghajlata tökéletes a vízilovak számára, mivel az állatfaj eredeti, afrikai élőhelyeivel szemben itt nem szokott aszály lenni, egész évben meleg van sok-sok esővel. Ráadásul a vízilovak jóval nagyobbak, mint a régióban élő legnagyobb őshonos állatok – így olyan ragadozókkal sem kell szembenézniük, amelyek levadászhatnák őket.

Emiatt kissé túlszaporodtak.

A vízilovak egy része még mindig Escobar egykori villája mögött él egy szögesdróttal körbekerített tóban, és a park munkatársai mindennap megetetik őket a látogatók őszinte csodálata közepette. A Smithonian Channel dokumentumfilmjéhez készített éjszakai felvételekből ugyanakkor kiderül, hogy hiába a teljes ellátás, a vízilovak éjszakánként rendszeresen elhagyják a tavat, és akár több tíz kilométerre is elvándorolnak. Egy-egy kósza víziló pedig akár a közeli városok utcáin is felbukkanhat az éjszakai sétája közben.

A félig fogságban élő állatok túlszaporodását a természetes kiválasztódás híján nem állítja meg semmi. A frissen ivaréretté váló fiatal bikát rendszeresen elkergeti a csorda rangidős alfahímje, a vízilovak így már a haciendától 50 kilométerre is megjelentek, és az ország legnagyobb folyója, a Magdalena mellett állítólag más folyókba is beköltöztek.

RAUL ARBOLEDA / AFP Egy látogató a vízilovakat fotózza a Hacienda Nápoles állatkertjében 2016-ban.

Embert még nem öltek, de az ökoszisztémát hazavágják

Bár a vízilovak növényevők, a territóriumukat kifejezetten agresszívan védik. Ebből, valamint a méretükből fakadóan kifejezetten veszélyesnek tekinthetők az emberekre. A vízilovak alsó hangon ötszáz ember halálát okozzák éves szinten Afrikában, így eredeti élőhelyükön ezek a hatalmas állatok ölik meg a legtöbb embert az állatvilágból, Kolumbiában azonban a rendszeres konfliktusok ellenére még nem regisztráltak egyetlen, vízilovakhoz köthető, emberéletet követelő halálesetet sem. Igaz, az állatok rendszeresen rátámadnak a Magdalena folyó halászaira.

RAUL ARBOLEDA / AFP Vízilóveszélyre figyelmeztető tábla a Hacienda Nápoles közelében.

A tudósok és a természetvédők számára a végső kérdés az, hogy a kokainvízilovak milyen hatással vannak a környezetre. Kolumbiában a fennmaradásuk szempontjából ideális a helyzet, így itt még drámaibb a hatásuk az ökoszisztémára, mint Afrikában. Mivel a szárazföldön táplálkoznak, de az ürüléküket a vízbe ürítik, a tápanyagokat a szárazföldi környezetből a vízi környezetbe juttatják. Ha pedig megváltoztatják a víz kémhatását, a halakat sebezhetőbbé tehetik a ragadozókkal szemben. De nemcsak ez a probléma velük, hanem az is, hogy amikor iszapos vízben mozognak, új csatornákat hoznak létre a víz áramlásának, így megváltoztatják a vízi élőhelyek szerkezetét.

Valójában olyan drasztikusan befolyásolják a helyi ökológiát, hogy a National Geographic cikke szerint egyenesen „ökoszisztéma-mérnököknek” tekinthetők.

Luis Bernardo Cano / picture alliance / Getty Images Halászok és egy víziló a Magdalena folyóban 2021-ben.

A költöztetés előtt kegyetlenebb megoldásokkal is próbálkoztak

Mivel egy három évtizedes problémáról van szó, nem meglepő, hogy már többször is próbálták orvosolni. 2009-ben, amikor arról szóltak a hírek, hogy az egyik víziló több szarvasmarhát is megevett a környéken, a kolumbiai hadsereg indított hajtóvadászatot az állat után.

A National Geographic dokumentumfilmjében elhangzottak alapján ekkor az első négy példányból álló vízilócsapat hím tagját, egy Pepe nevű állatot vadásztak le, azonban nyilvánosságra került egy fotó, amin a vadászatban résztvevő katonák a halott vízilóval pózolnak, ami akkora felháborodást keltett, hogy azon nyomban le is állították az állatok ellen indított hajszát.

Ezután az is felmerült, hogyha a méretük és más egyéb előnytelen tulajdonságaik miatt elszállítani nem tudják őket, akkor legalább sterilizálják a kokainvízilovakat. Az első ivartalanítást a Smithonian Channel kamerái meg is örökítették az állat becserkészésétől kezdve az állatkertbe szállításáig. A fél napig tartó procedúra több okból is nagyon bonyolult: egyrészt a vízilovakat a vastag bőrük és az ehhez passzoló tűrőképességük miatt altatólövedékkel elaltatni vagy leszedálni nem túl egyszerű feladat, másrészt a projektet vezető kolumbiai állatorvos, Gina Serna szerint a hím és a nőstény vízilovakat műtét nélkül meg sem lehet különböztetni egymástól, mivel a hímek heréi annyira el vannak rejtve – így még a beavatkozást végző állatorvos számára is csak a műtét közben derül ki, hogy pontosan mit is kell majd csinálnia. Ráadásul a bőrük és az izomzatuk együtt olyan vastag, hogy csak a mögéjük való beférkőzés is több órát vesz igénybe.

Luis Bernardo Cano / picture alliance / Getty Images Kokainvízilovak az Escobar egykori villája mögötti tóban a Hacienda Nápoles vidámpark állatkertjében 2021-ben.

A másfél évvel ezelőtt megjelent hírek szerint végül 11 állatot sterilizáltak műtéti úton, 24 vízilónak pedig olyan fogamzásgátlót adtak be, amely mindkét nem számára hatásos.

A dokumentumfilmben bemutatott első sikeres, az állatkertbe költöztetéssel egybekötött sterilizálás a National Geographic cikke szerint 15 millió kolumbiai pesóba került, ami mai árfolyamon több mint egymillió forintnak feleltethető meg. Vagyis a költöztetés anyagi része valószínűleg senkit nem fog csődbe vinni. Azonban a vízilovak hatszor nagyobbak, mint a Kolumbia területén élő legnagyobb állatfaj egyedei – így a szállításukhoz nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel. A kokainvízilovak elköltöztetése talán amiatt igazán nehéz feladat, mert a szárazföldi szállítás során különböző drogkartellek területén kell a lehető leggyorsabban áthaladniuk a kolumbiai hegyvidéken – gyakran egysávos utakon – úgy, hogy közben arra is vigyázni kell, hogy ne ébredjenek fel a szétnyugtatózott, akár 2–3 tonnát nyomó óriások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik