A következő élő közvetítés része Finnország sorsa Magyarország és Törökország kezében van

Helikopterrel ment Mariupolba Putyin, ahol autóval járta be a várost

MTI/AP/Pool/Kreml
MTI/AP/Pool/Kreml

Vlagyimir Putyin meglepetésszerű látogatást tett Mariupolban – jelentette vasárnap az orosz állami média. A The Guardian által szemlézett közlés szerint az orosz elnök első alkalommal tett látogatást a kelet-ukrajnai Donbász régió oroszok által megszállt területein a háború kezdete óta.

A Reuters jelentése szerint a látogatásra azután került sor, hogy Putyin szombaton előre be nem jelentett látogatáson vett részt a Krímben. Az orosz elnök a félsziget Ukrajnától való elcsatolásának kilencedik évfordulója alkalmából tett látogatást két nappal azután, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene.

Mariupol, amely a háború egyik leghosszabb és legvéresebb csatája után májusban került orosz kézre, Oroszország első jelentős győzelme volt, miután nem sikerült elfoglalnia Kijevet, és inkább Délkelet-Ukrajnára összpontosított. Az ütközet során szinte a város teljes épületállománya megsemmisült.

Putyin helikopterrel repült Mariupolba – jelentették az orosz hírügynökségek a Kremlre hivatkozva. Mint írják, az orosz elnök autót vezetve bejárta a város több kerületét a donyecki régióban, megállt és beszélgetett a lakosokkal.

A Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európai Szervezet szerint háborús bűn volt, hogy Oroszország korán bombázott egy mariupoli szülészeti kórházat. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij számos utat tett a csatatéren, hogy fokozza a csapatok morálját és megvitassa a stratégiát, de Putyin a háború alatt nagyrészt Oroszországban maradt – írták. Az orosz sajtó vasárnap arról számolt be, hogy Putyin ukrajnai hadműveletének legfelsőbb parancsnokságával is találkozott, köztük Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik