Nagyvilág

Négy hónap után jelentették be, hogy elfolyt másfél millió liter radioaktív víz egy atomerőműből az USA-ban

MTI
MTI

Másfél millió liter radioaktív víz szivárgott el egy minnesotai atomerőműből. A szivárgást novemberben fedezték fel, de csak most tettek közzé információkat a balesetről.

A BBC szerint az erőművet üzemeltető közüzemi vállalat, az Xcel Energy azt állítja, hogy a kiömlést „teljes mértékben megfékezték, és a létesítményen kívül nem észlelték a nyomait”. Azt az állami tisztviselők is megerősítették, hogy nem áll fenn közvetlen közegészségügyi kockázat.

A kiömlött víz tríciumot tartalmaz, amely az atomerőművek működésének mellékterméke. A hidrogén természetben előforduló radioaktív izotópja, a trícium a béta-sugárzás gyenge formáját bocsátja ki, amely a Szövetségi Nukleáris Szabályozó Bizottság szerint nem terjed nagy távolságra a levegőben, és nem tud áthatolni az emberi bőrön.

Az NRC szerint trícium kiömlések előfordulnak atomerőművekben, de jellemzően a helyszínen visszatartják őket, és ritkán érintik a közegészséget vagy a közbiztonságot.

Az Xcel először november 21-én fedezte fel, hogy a monticelloi üzemében lévő két épület közötti csőből szivárog a víz. Az üzem 56 kilométerre fekszik az állam legnépesebb városától, Minneapolistól.

A cég közölte, hogy ők a szivárgás felfedezése után már másnap értesítették a szövetségi és az állami szerveket.

Az állami tisztviselők azzal magyarázták, hogy miért vártak hónapokat a szivárgás bejelentésével, hogy további információkat akartak gyűjteni az ügyben. Azt várták, hogy kiderüljön, hogy a víz az Xcel ingatlanán marad-e, és nem jelent-e közvetlen közegészségügyi kockázatot. A minnesotai egészségügyi minisztérium szerint a szivárgás nem érte el a Mississippi folyót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik