Nagyvilág

Súlyos következményei lehetnek, ha tényleg ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot

Sean Gallup / Getty Images
Sean Gallup / Getty Images
Egyszerre két olyan cikk is megjelent, amelyek szerint Ukrajna, illetve Ukrajnával szimpatizáló csoportok állhatnak a gázvezetékek felrobbantása mögött. Az ügy szálai messzire vezetnek, főleg, ha kiderül, hogy az ukrán vezetés nem tudott a robbantásról. Persze továbbra is csak egymással versengő elméletekről van szó.

Az elmúlt napokban újabb elméletek láttak napvilágot arról, hogy ki robbanthatta fel az Oroszországból a tengeren keresztül Németországba tartó Északi Áramlat gázvezetékpárt. Az Északi Áramlat első vezetékpárja felelt az oroszoktól Európa közepébe érkező gáz nagy részéért, a második párt viszont még nem használták. Elkészült ugyan, de Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának az egyik következménye az lett, hogy Németország a korábbinál is nagyobb ütemben kezdett el leszakadni az orosz gázról. A vezeték használatát sokáig nem voltak hajlandók elvetni a németek, de az orosz támadás után már látszott, hogy azt valószínűleg soha nem fogják már üzembe helyezni.

A két vezetékpárból összesen három vezeték sérült meg 2022 szeptemberében. Viszonylag hamar kiderült, hogy szabotázsról van szó.

Ezt követően több elmélet is született arról, hogy ki és miért robbanthatta fel a vezetékpárokat. Az oroszoknak például képességük és indokuk is lett volna erre:

  • mivel a négy vezetékből csak egy, az Északi Áramlat 2 egyik fele maradt épen, lehetett az is a cél, hogy Németország kénytelen legyen az egyetlen épen maradt vezetéket használni, tehát bekapcsolni az Északi Áramlat frissen épített felét.
  • Megmutatni, hogy Oroszország könnyedén árthat Európa energiabiztonságának olyan módon, amit még bizonyítani is nehéz, nemhogy tenni ellene.
  • Az éppen csökkenő gázárakat újra a magasba emelni, ezzel harcolva a nyugati szankciók ellen.

Hasonlóképpen az Egyesült Államoknak is volt számos oka arra, hogy használhatatlanná tegye a vezetéket.

  • Egyrészt korábban is arra törekedtek, hogy a vezeték új párját soha ne kapcsolják be, de ezt csak az orosz támadás után sikerült elérni.
  • Erőszakkal le tudták volna választani Európa legfontosabb gazdaságát az orosz gázról.
  • Egyúttal elérhették volna, hogy a kontinens még több cseppfolyósított, drágább amerikai gázt vásároljon.
Swedish Coast Guard / Getty Images A svéd parti őrség által készített tájékoztató fotón az Északi Áramlat 2 gázvezeték balti-tengeri szivárgásából származó gáz.

Született is egy gigantikus hosszúságú újságcikk, amely azt állította, hogy az Északi Áramlat felrobbantásáért az Egyesült Államok felel. Azóta viszont Seymour Hersh cikkének számos állítását cáfolták. Erről itt írtunk részletesen. Hersh ettől függetlenül egy újabb cikket lengetett be az Északi Áramlat felrobbantásáról a következő hetekre.

Született a témában két újabb cikk is, melyek így vagy úgy Ukrajnát teszik felelőssé a történtekért.

Az első ezek közül a New York Times írása volt, amely egy olyan kiszivárgott hírszerzési jelentésre utalt, ami szerint egy Ukrajnát támogató csoport lehetett a támadás elkövetője. A lap leszögezi, semmi nyoma annak, hogy ez egy hivatalos, az ukrán állam által irányított támadás lett volna, vagy hogy Volodimir Zelenszkij elnök tudott volna az akcióról.

Ukrajnának egyébként szintén érdekében állhatott, hogy az Északi Áramlat vezetékei megsemmisüljenek.

  • Egyrészt csapást mérhettek ezzel Oroszország legfontosabb bevételi forrásainak egyikére, a gázkereskedelemre.
  • Másrészt biztosíthatták, hogy Ukrajna ne maradjon ki a gázkereskedelemből. Az Európába érkező orosz gáz jó része ugyanis jelenleg Ukrajnán megy keresztül. Korábban részben ezek a vezetékek voltak azok, amelyek Ukrajna számára garantálták, hogy az oroszok ne bánthassák őket, de a háború megindítása óta az is látszik, hogy a vezetékek épségére mindkét hadviselő fél ügyel, hiszen az ezeken átmenő orosz gázért az ukránok tranzitdíjat kapnak.

A másik elmélet a német sajtóban jelent meg. Több orgánum közös nyomozása azt derítette ki, hogy a német hatóságok vizsgálatai szerint az ukránok is részt vehettek a vezetékek felrobbantásában.

Ezen vizsgálatok során találtak például egy hajót, amit arra használhattak, hogy egy hattagú csapatot a helyszínre vigyenek vele, a fedélzetén lévők pedig robbanószereket helyezhettek el a vezetékek különböző pontjain. A német média szerint az erre használt jachtot egy olyan lengyel cégtől bérelték, melynek két ukrán állampolgár a tulajdonosa.

Azt viszont a németek is leszögezik,

semmi nyoma nincs annak, hogy a dologról az ukrán állam vagy maga Zelenszkij tudhatott volna.

Az ukránok elutasítóan reagáltak ezekre az elméletekre, Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó konteóknak nevezte a cikkeket.

Amennyiben kiderülne, hogy Ukrajna érdemi szerepet játszott a vezetékek felrobbantásában, az törést okozhatna az ország Nyugatról érkező támogatásában.

Persze, ha valóban létezik az ukrán szál, akkor is több lehetőség áll fenn.

  • Egyrészt, ha az ukrán vezetés tudtával robbantották fel a vezetékeket, ennek a következménye lehet az is, hogy felerősödnek az ukránoknak adott támogatással szkeptikus hangok Európában, sőt az ukrán vezetés elveszítheti az Egyesült Államok bizalmát.
  • Másrészt az is probléma, ha az ukrán vezetés nem tudott arról, hogy egy Ukrajnát támogató csoport robbantotta fel a vezetékeket. Nem ez lenne az első olyan eset, amikor kiderül, hogy az ukrán kormány nem tud egy ilyen jellegű és súlyú ügyről. Nemrég például Ukrajnát támogató katonák jutottak át Oroszországba az ukrán-orosz határon, ahol tűzharcba keveredtek. Ez a történet is zavaros, de az ukránok szerint hamis zászló alatt elkövetett merényletről van szó, vagyis valakik az oroszok érdekében tettek úgy, mintha Ukrajnát támogatnák. Oroszország szerint egyszerűen ukrán terroristákról lehetett szó.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az ukrán vezetés nem tudott egy ilyen súlyú, ukránok által elkövetett akcióról, akkor felmerül a kérdés: miről nem tudnak még, és pontosan mennyire erős Zelenszkij kormányának hatalma? Ukrajnában korábban is jelentős befolyása volt az oligarcháknak és a különböző erőcsoportoknak, de a háború kezdete óta Zelenszkij alapvetően azt az üzenetet közvetíti, hogy folyamatosan szilárdítja meg a kormány hatalmát az ország felett.

Mark Galeotti, Európa egyik leghíresebb Oroszország-szakértője, akivel nemrég interjút készítettünk, arról is ír, hogy a mostani szivárogtatás is üzenet lehet Ukrajna számára a Nyugattól, hogy kezdjenek valamit az ehhez hasonló esetekkel. Sőt, akár az is lehet, hogy az amerikaiak a szivárogtatással irányítani szerették volna a történetet a médiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik