A következő élő közvetítés része Szijjártó: Európa háborús pszichózisban van

A németek bejelentették az orosz földgázfüggőség végét

MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Németország alig egy év alatt megteremtette a függetlenséget az orosz földgáztól, jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn.

A Zöldek politikusa a Berlin melletti Mesebergben tartott kétnapos kihelyezett kormányülést záró tájékoztatón felidézte, hogy 2022 elején Németország még 55 százalékban orosz forrásból fedezte a földgázszükségletét. „Alig egy év elteltével ez a függőség teljesen megszűnt, legfeljebb a cseppfolyósított földgázt fogadó külföldi terminálokról Németországba továbbított földgázban lehet némi orosz molekula, német vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy az orosz szállítások elmaradása miatt súlyos gondoktól, ellátási nehézségektől kellett tartani, de mindezt sikerült elhárítani, ami szerinte gigantikus teljesítmény.

Mint mondta, a válságot nem csupán új beszerzési források bevonásával és az infrastruktúra bővítésével, az ország első három LNG-termináljának felépítése révén sikerült elkerülni, hanem a háztartások és a vállalatok szolidaritása is kellett hozzá.

„A függetlenség árát mindenki megfizeti, ez mutatkozik meg a magas inflációban és az energia drágulásában is, de a következő fűtési szezonra már nyugodtabban lehet készülni. A tárolók ugyanis az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, és lehetségesnek látszik, hogy újabb nagymértékű áremelkedés nélkül töltsék fel őket” – fejtette ki a miniszter, rámutatva, hogy a földgáz világpiaci ára a megawattóránkénti 50 euró körüli, vagyis az Ukrajna elleni orosz háború előtti szintre süllyedt.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik