Nagyvilág

Sztrájkolnak a görög vasúti dolgozók a halálos vonatbaleset miatt

Achilleas Chiras / NurPhoto / AFP
Achilleas Chiras / NurPhoto / AFP

Helyi idő szerint reggel hat órakor egynapos sztrájkba kezdtek a vasúti dolgozók Görögország-szerte, a keddi halálos vonatszerencsétlenség miatt. A vasutas szakszervezet közleményében úgy fogalmaz, „a több tucat halott és sebesült kolléga, valamint polgártárs miatt a fájdalom haraggá változott”.

Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből indult tehervonat ütközött össze frontálisan az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, a balesetben a legfrissebb adatok szerint 43-an haltak meg.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő szerint emberi hiba okozta a tragédiát: az eset után a hatóságok őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, aki ellen egy igazságügyi illetékes szerint „nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt” indult eljárás. A tragédia után Kosztasz Karamanlisz görög közlekedési miniszter is lemondott.

Szerdán Athénban, Szalonikiben és a katasztrófa helyszínének közelében fekvő Lárisza városában is tüntetést tartottak. A görög vasút üzemeltetéséért felelős vállalat athéni székhelye előtt a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok könnygázt

Görögországban sokan gondolják úgy, hogy a tragédia régóta váratott magára, mivel az egymást követő kormányok mindegyike alulfinanszírozta a vasutat.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik