Nagyvilág

A görög kormányfő szerint emberi tévedés okozta a 38 áldozattal járó vonatbalesetet

MTI
MTI

Tragikus emberi hiba okozta a 38 emberéletet követelő kedd esti vonatbalesetet – jelentette ki szerdán Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő.

Minden arra utal, hogy a katasztrófát sajnálatos módon egy tragikus emberi tévedés okozta

– mondta a kormányfő, aki példa nélkülinek nevezte az ütközést, és teljes körű, független vizsgálatot ígért.

Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből indult tehervonat ütközött össze frontálisan az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, a balesetben a legfrissebb adatok szerint 38-an haltak meg. Az ütközés hatására több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult. A mentésben szerdán mintegy ötszáz ember vett részt.

A görög tűzoltóság közölte, hogy szerda este 57 sérültet ápoltak kórházban, hatot közülük az intenzív osztályon. Tizenötnél több sérültet ellátás után hazaengedtek a kórházból.

A hatóságok őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, aki ellen egy igazságügyi illetékes szerint „nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt” indult eljárás. Az 59 éves férfi tagadta felelősségét, szerinte valamilyen műszaki probléma okozta a tragédiát.

Az áldozatok többsége fiatal – mondta Kiriákosz Micotákisz. Mivel hétfő munkaszüneti nap volt Görögországban, a hosszú hétvége miatt sok egyetemista tért vissza Szalonikibe. A miniszterelnök elmondta, hogy a tömegbaleset helyszínén és a láriszai kórházban tett látogatása során találkozott az áldozatok hozzátartozóival, akik azt kérdezték tőle: miért?.

Tisztességes válasszal tartozunk nekik

– mondta a kormányfő a televízió által felvett rövid beszédében.

A balesetben nyolc vasúti dolgozó halt meg, közöttük a személy- és a tehervonat két-két mozdonyvezetője, közölte Jannisz Nicász, a Görög Vasúti Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A tömegbaleset után szerdán benyújtotta lemondását Kosztasz Karamanlisz görög közlekedési miniszter, aki közleményében azt írta: kötelessége lemondani, mert „ez a legkevesebb, amit megtehet, hogy tisztelegjen az áldozatok emléke előtt”. Hozzátette, hogy vállalja a felelősséget a görög állam „régóta tartó kudarcsorozata” miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik