Nagyvilág europoli

Politico: Orbán ismét vétóval fenyeget, négy embert vetetne le az oroszokat sújtó szankciós listáról

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ismételten az Oroszországot érintő uniós szankciók megvétózását helyezte kilátásba a magyar kormány, ha partnerei nem teljesítik feltételeit – írja a Politico szerda reggeli hírlevele három diplomatára hivatkozva. A lap információi szerint a magyar kormányfő négy nevet töröltetne az oroszokat sújtó szankciós listáról.

Mint írják, Magyarország azt a minden más ország által támogatott javaslatot is ellenzi, amely a jelenlegi hat hónapról tizenkét hónapra is lehetővé tenné az egyes szankciós csomagok automatikus meghosszabbítását. A Politico megjegyezi, ez kevesebb lehetőséget adna a magyar kormánynak, hogy megtorpedózza az intézkedéscsomagokat.

Orbán Viktor – akit a lap Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi uniós szövetségeseként jellemez – a hétvégén tartott évértékelő beszédében utalt rá, nem járul hozzá például, hogy papokat, egyházi vezetőket tegyenek szankciós listára, szerinte épp elég, hogy művészek és sportolók így jártak. Épp a magyar kormány közbenjárására került le a korábban a KGB-nek dolgozó Kirill pátriárka, aki az olajbiszniszben gazdagodott meg.

A magyar kormányfő arról is beszélt az évértékelőn, hogy

fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás.

Kapcsolódó
A Kreml „gazdasági fegyvereit” védheti az Orbán-kormány a szankcióktól
Kilenc személyt mentesítene az Orbán-kormány a brüsszeli szankciók alól. Utánanéztünk, kiket, és arra jutottunk, hogy orosz „gazdasági fegyverként” szolgálnak a világ élelmiszer- és nyersanyagpiacainak sakkban tartására.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik