A következő élő közvetítés része Újabb orosz erőket vonultattak föl az Ukrajnával határos régióban

Letartóztattak két orosz kémet Szlovéniában

YASUYOSHI CHIBA / AFP
YASUYOSHI CHIBA / AFP

Előzetes letartóztatásba helyezett két külföldit a szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség (SOVA). A gyanú szerint Oroszországnak kémkedtek. A hírt a ljubljanai kerületi ügyészség is megerősítette.

Az ügyészség még december elején fordult a ljubljanai kerületi bírósághoz, hogy nyomozást indíthasson a két ember ellen. A bíróság ezt követően elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, ami 2022. december 5-én meg is történt. Az ügyészség az adatok titkosságára hivatkozva nem adott további tájékoztatást.

A Delo című szlovén napilap úgy tudja: a gyanúsítottak nem oroszok, és nem orosz az útlevelük sem. A lap szerint az egyikük argentin állampolgár.

A beszámoló szerint a két feltételezett orosz ügynöknek bérelt irodája volt egy ljubljanai irodaházban. A cég, amely a gyanú szerint szlovéniai működésük fedezéseként szolgált, hivatalosan ingatlan- és régiségkereskedelemmel foglalkozik.

A Siol hírportál nem hivatalos információi szerint a két gyanúsított nemcsak Szlovéniában, hanem más országokban is aktív volt, és együttműködött külföldi hírszerző ügynökségekkel.

Ha a bíróság bűnösnek találja őket, nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

(mti)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik