Nagyvilág

Polgárháborút akartak kirobbantani Németországban

ULI DECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
ULI DECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Öt ember ellen emeltek vádat Németországban  egy olyan „terrorszervezet” létrehozásának gyanújával, amelynek célja a kormány megdöntése és polgárháború kirobbantása volt – közölte a németországi szövetségi ügyészség hétfőn az AP szerint. A gyanúsítottak, négy férfi és egy nő „konkrét előkészületeket” tettek, hogy nagyarányú áramszünetet okozzanak az országban, és az ezt követő káoszt felhasználják egy alternatív kormány felállítására.

Állítólag azt is tervezték, hogy elrabolják az ország egészségügyi miniszterét, Karl Lauterbachot, akit a kormány járványügyi korlátozásainak ellenzői rendkívül hevesen támadtak.

A vádhatóság szerint a csoportot a szélsőséges Reichsbürger mozgalom ideológiája vezérli, amelyet annak női tagja, az Elisabeth R. néven azonosított személy terjesztett. A gyanúsítottakat már tavaly letartóztatták, azóta előzetesben vannak.

A német hatóságok a múlt hónapban egy másik, nagyobb szélsőjobboldali csoport hasonló összeesküvését is leleplezték. Ennek tagjai szintén a Reichsbürger mozgalom hívei voltak. A mozgalom szerint a jelenlegi kormány illegitim, és még mindg az 1871-es német alkotmány van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik