Nagyvilág

Lezárták a Machu Picchut, több száz turista rekedt a környéken

MARTIN BERNETTI / AFP
MARTIN BERNETTI / AFP

Bezárta Machu Picchu inka romvárost a perui kulturális minisztérium az országban folyó politikai tiltakozások miatt.

A vasúti közlekedés – az egyetlen mód a turisztikai látványosság eléréséhez a gyalogláson kívül – több napja szünetel, a pályát ugyanis tüntetők megrongálták, az üzemeltető szerint felszedték a síneket. A romváros lábánál, Aguas Calientesben legalább négyszáz turista rekedt, közöttük háromszáz külföldi.

Decemberben a Machu Picchu környékén rekedt turistákat különvonattal menekítették ki, a rendvédelmi erők és vasutasok közreműködésével (kiemelt képünk akkor készült).

A perui zavargások Pedro Castillo elnök december 7-i lemondatása és őrizetbe vétele után robbantak ki, aki államcsínykísérletet hajtott végre, megpróbálva feloszlatni az őt alkotmányos vádeljárással elmozdító parlamentet.

Limában, ahová megérkeztek az andoki szegény régióból jött tüntetők, szombaton továbbra is feszült volt a helyzet. A rendvédelmi erők páncélozott járművel törték be a San Marcos egyetem kapuját, hogy kiűzzék onnan a napok óta az épületben éjszakázó, vidékről érkezett tüntetőket. Mintegy kétszáz embert előállított a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik