A következő élő közvetítés része Brit hírszerzés: Ötvenezer zsoldos harcol Ukrajnában a Wagner magánhadseregben

Orosz előrenyomulásról írnak Zaporizzsja megyében

Az orosz hadsereg műveleti ellenőrzése alá vont négy települést a Zaporizzsja megyei Orihiv közelében

– idézi az MTI Vlagyimir Rogov kollaboráns regionális tanácstag csütörtök éjszakai közleményét a RIA Novosztyi orosz „hírügynökség” alapján.

Rogov szerint az Orihivtól délnyugatra és délkeletre fekvő települések harci felderítés eredményeként kerültek orosz műveleti ellenőrzés alá. A várost tartják az ukrán csapatok, de a második védelmi vonalra vonultak vissza.

Péntek hajnalban Rogov a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az elmúlt hónap során Zaporizzsja megyében több tucatnyi ukrán katona szökött át az orosz oldalra. Állítása szerint az ukrán területvédelembe besorozottakról van szó, akiket „erőszakkal” kényszerítettek harcra.

Rogov korábban azt is mondta, hogy a nemrég még támadásra készülő ukrán erők változtattak taktikájukon, és elkezdtek védelmi vonalat kiépíteni az általuk ellenőrzött területeken a régióban. A régió székhelyét, Zaporizzsját állítólag utcai harcokra készítik elő.

A RIA Novosztyi szerint az orosz hadsereg Zaporizzsja megye több mint 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt, az állítás valóságtartalma azonban kétséges.

Az Ukrajnától „elcsatolt” úgynevezett Donyecki Népköztársaság hatóságai közölték, hogy csütörtökön az ukrán tüzérség 35 alkalommal vette tűz alá a régió területét, összesen 219 lőszert kilőve Donyeckre, Horlivkára, Jaszinuvatára, Makijivkára és Volnovahára. Utóbbi településen állítólag két civil életét vesztette.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik