Élő Nagyvilág

Brit hírszerzés: Ötvenezer zsoldos harcol Ukrajnában a Wagner magánhadseregben

Olga MALTSEVA / AFP
Olga MALTSEVA / AFP

Amerika terrorszervezetté nyilvánította a Wagner-csoportot

Az Egyesült Államok nemzetközi bűnszervezetnek minősíti a Wagner orosz katonai magáncéget – jelentette be pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora.

Tájékoztatása szerint a napokban várható hivatalos intézkedés lehetővé teszi majd, hogy újabb szankciókat szabjanak ki a zsoldoscsapat ellen, amely az Ukrajna elleni orosz háborúban is jelentős szerepet játszik.

A Fehér Ház pénteken közzétett egy november 18-ával dátumozott filmfelvételt, amelyen állítása szerint Oroszország és Észak-Korea között közlekedő orosz tehervagonokat lehetett látni. John Kirby szerint egy Moszkva által átvett észak-koreai fegyverszállítmányról van szó, amelyet a Wagner csoport ukrajnai harci tevékenységének támogatására szántak.

Nyilvánvalóan elítéljük Észak-Korea cselekedeteit, és sürgetjük Phenjant, hogy haladéktalanul hagyjon fel a Wagnernak küldött szállítmányaival

– mondta a kommunikációs koordinátor.

Mint azt már korábban leszögeztük, ezek az észak-koreai fegyverszállítások az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak közvetlen megsértését jelentik

– hangsúlyozta John Kirby, hozzátéve, hogy a vonatkozó információkat megosztották a világszervezet vezető testületének észak-koreai szankciókat felügyelő szakértői bizottságával.

Ezek a cselekmények is mutatják, hogy a Wagner kontinenseket átívelő fenyegetést jelent, ideértve komoly bűnügyi üzelmeit, de ezzel még nincs vége

– hangoztatta John Kirby.

A szóvivő már tavaly év végén azt állította, hogy Phenjan titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Észak-Korea ugyanakkor következetesen tagadja, hogy fegyvereket vagy lőszert adna el Oroszországnak.

John Kirby beszámolt arról is, hogy az amerikai kormányzat információi szerint a Wagner csoportnak mintegy 50 ezer zsoldosa harcol Ukrajnában, ebből 10 ezer szerződéses, 40 ezer pedig börtönökből toborzott fegyveres. Washington tudomása szerint Jevgenyij Prigozsin, a csoport tulajdonosa havonta 100 millió dollárt költ a zsoldoscsapat fenntartására.

Látunk a többi között hírszerzési jelzéseket arról is, hogy növekszik a feszültség a Wagner és az orosz védelmi minisztérium között. A Wagner rivális hatalmi központtá kezd válni az orosz hadsereghez és más minisztériumokhoz képest. Prigozsin és harcosai nyilvánosan bíráltak orosz tábornokokat és védelmi tisztségviselőket ukrajnai tevékenységük kapcsán

– fűzte hozzá az amerikai illetékes. A Wagner csoport már 2017 amerikai szankciók hatálya alatt áll.

(MTI)

Orosz ENSZ-nagykövet: 4500 civil halt meg egy év alatt Donyeckben és Luhanszkban

Az utóbbi egy évben több mint 4500 civil, köztük 154 gyerek vesztette életét a donyecki és a luhanszki térséget ért ukrán támadásokban – közölte pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) informális ülésén.

A Moszkva által már orosznak tekintett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” területén 2022. február 17. óta 4591 polgári személy – köztük 154 gyerek – halt meg ukrán tüzérségi támadások miatt. Több mint 13 ezer lakóépület, 147 egészségügyi és 560 oktatási intézmény rongálódott meg – mondta Nyebenzja.

Ahogy Ukrajna nagy hatótávolságú fegyvereket kezdett kapni 2022 nyarán a NATO-tagállamoktól, a kijevi rezsimnek újabb lehetőségei nyíltak a Donyec-medencei városok célzott megsemmisítésére. Azóta négyszeresére növekedett a polgári áldozatok száma és háromszorosára a civil infrastruktúrában keletkezett károk mennyisége

– jelentette ki az orosz diplomata.

Szerinte az ukrán hadseregnek a szakadár térségek városaival szembeni csapásai katonai értelemben értelmetlenek, mivel ott nincsenek katonai létesítmények, a frontvonal pedig elég messze található. Ezzel szemben a nagy pontosságú orosz csapások kizárólag az ukrán katonai és energetikai célpontokat célozzák, csakhogy a kijevi vezetés a lakónegyedekben telepített légvédelmi egységeket, ami miatt a rakéták roncsai lakott területekre zuhannak – állította.

Ez volt a helyzet Kremencsukban és Dnyepropetrovszkban, az eltévedt ukrán rakéták berepültek Lengyelország és Moldova területére

– tette hozzá az orosz ENSZ-nagykövet.

(MTI)

Erdogan rácsörgött Zelenszkijre, és felajánlotta neki a közvetítő szerepet

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és ismét felajánlotta neki országa közvetítő szerepét a háborúban álló Oroszország és Ukrajna között – közölte pénteken a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága.

A szűkszavú beszámoló szerint a beszélgetés témája az orosz-ukrán háború volt.

A telefon során a török államfő egyúttal részvétét nyilvánította ukrán hivatali partnerének a szerdai ukrajnai helikopter-baleset okán.

Erdogan sokadszor fejezte ki készségét a közvetítésre az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldásában.

A török elnök az év elején – szintén egy telefonbeszélgetés keretében – Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt vetette fel, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel kellene alátámasztani. Moszkva az ortodox karácsony alkalmából meg is hirdette a fegyvernyugvást.

Törökország volt az továbbá, amely az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában is.

A németek egyelőre nem küldenek tankokat Ukrajnának

Nem sikerült döntést hozni az Ukrajna önvédelmét támogató országok pénteki németországi miniszteri tanácskozásán arról, hogy kaphat-e az ukrán hadsereg a német kormánytól Leopard 2 típusú harckocsikat.

A Ramstein amerikai légi támaszponton 54 ország képviselőinek részvételével tartott tanácskozás levezető elnöke, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ülés utáni tájékoztatóján kiemelte, hogy igen átfogó és ütőképes támogatási csomagról egyeztek meg, amelynek révén Ukrajna első alkalommal kap nyugati gyártmányú modern harckocsit. Ez a brit Challenger 2, amellyel Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát.

A világ legerősebb harckocsijának számító német Leopard 2 ügyéről azonban még nem egyeztek meg – jelezte Lloyd Austin, kiemelve, hogy Németország ettől függetlenül „megbízható szövetséges”.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a tanácskozás szünetében tett sajtónyilatkozatában ismertette, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2 állományt, és az Ukrajnát támogató partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntenek.

(MTI)

Az amerikai védelmi miniszter szerint most jön a háború döntő időszaka Oroszország számára

Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért még nagyobb erővel kell segíteni az ukránok önvédelmi küzdelmét Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint.

A miniszter pénteken Németországban, a Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) hetedik tanácskozását megnyitó beszédében kiemelte, hogy „döntő pillanat” érkezett el a háborúban, mert Moszkva átcsoportosítja erőit, toboroz és igyekszik újra feltölteni készleteit.

Ezért az „Oroszország birodalmi agressziója” ellen védekező Ukrajnát támogató országoknak „most nem lassítaniuk kell, hanem még mélyebbre kell ásniuk” fegyverarzenáljukban – mondta Lloyd Austin.

Ezt emelte ki a tanácskozásra élő videókapcsolaton bejelentkező ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij is. Kifejtette, hogy Moszkva összevonja maradék erőit, és döntő támadásra készül, az ukrán csapatoknak, „a szabadság védelmezőinek” viszont fogytán a fegyverük. Ezért az eddiginél gyorsabban kell utánpótlással és újabb fegyverrendszerekkel segíteni a védekezést – mondta Volodomir Zelenszkij, kiemelve, hogy „az orosz terror” megállításához tűzérségi eszközök, repülőgépek és nagy hatótávolságú rakéták is kellenek.

Lloyd Austin közölte, hogy hazája további 2,5 milliárd dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát, a többi között 59 Bradley és 90 Stryker páncélozott gyalogsági harcjárművel és 350 terepjáróval.

Az Egyesült Államok így már 26,7 milliárd dollár értékben segítette az orosz támadás elleni védekezést. Ezt a támogatást a szövetségesekkel együtt tovább folytatja, „amíg csak szükséges” – mondta a miniszter.

Az amerikai támogatási csomagban nincsenek M1 Abrams típusú harckocsik. Szakértői vélemények szerint a német kormány akkor lehet hajlandó Leopard-2 típusú harckocsikkal segíteni Ukrajnát, ha az amerikai kormány M1 Abrams-eket küld.

A Leopard-2 a világ legerősebb harckocsijának számít. A német modellel a csoport több tagja, köztük Lengyelország, Finnország és Spanyolország is támogatná az ukrán haderőt. A járműveket csak az exportjukat ellenőrző német kormány engedélyével adhatják tovább. A berlini vezetés a tanácskozás kezdetéig nem döntött az ügyben.

(MTI)

A britek szerint az orosz hadseregben meghatározó erő lett a Wagner-csoport

A Wagner nevű orosz zsoldosmilícia az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplőjévé vált – áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint szinte biztos, hogy a Wagner-csoport Ukrajnában harcoló fegyvereseinek száma most már eléri az 50 ezret.

A brit katonai hírszerzés felidézi, hogy az orosz állami nyilvántartás adatai szerint a Wagner-csoport tavaly decemberben formálisan jogi személyként bejegyeztette magát, bár alaptevékenységeként a „vezetői tanácsadást” jelölte meg, harci tevékenységről nem esik szó a bejegyzésben.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a „Wagner Centre” nevű vállalatot milyen mértékben vonják majd be a Wagner katonai tevékenységének irányításába. A katonai magánvállalkozások továbbra is illegálisak Oroszországban, annak ellenére, hogy hosszú ideje szó van a törvény módosításáról – áll a brit katonai hírszerzés pénteki beszámolójában.

A szolgálat szerint a Wagner tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg részben a vállalatainak juttatott, magasra árazott állami megbízatásokból finanszírozza a csoport működését.

Az elemzés szerint a Wagner bejegyzésével folytatódik a hagyományosan homályos hátterű szerveződés nyilvános profiljának figyelemreméltóan gyors kialakítása.

Prigozsin csak szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert, októberben már meg is nyílt a csoport fényűző központja Szentpéterváron. A szerveződés hivatalos bejegyeztetésének valószínű célja Prigozsin üzleti haszonszerzésének maximalizálása és a mindinkább előtérbe kerülő szervezet legalizálási folyamatának előmozdítása – áll a brit katonai hírszerzés pénteki elemzésében.

(MTI)

Putyin rezidenciáját légvédelmi rakétákkal védik már

Nemcsak a moszkvai kormányzati épületek tetejére telepítettek légvédelmi rakétarendszereket, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva környéki rezidenciájának közelében is kiszúrtak egy működő rakétaelhárító üteget. Valószínűleg ugyanúgy Pantsir-1 védi Putyin dácsájának légterét, ahogy Moszkva belvárosát is.

Gigantikus hadisegélyt nyújt Finnország Ukrajnának

Finnország 400 millió eurós katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára. Ez nehéztüzérségi fegyvereket és lőszert is tartalmaz.

Ukrajnának továbbra is szüksége van támogatásra területének védelmében

– nyilatkozta erről Mikko Savola finn védelmi miniszter.

A tárca további részletekbe nem bocsátkozott a csomag tartalmát illetően, de annyi kiderült, hogy az nem tartalmazza az Ukrajna által leginkább remélt német gyártmányú, Lepoard harckocsikat. Ezek harmadik országba történő szállítása előtt jóváhagyásra van szükség, amit Berlin egyelőre vonakodik megadni.

Szerdán a Wall Street Journal írt arról, hogy a németek akkor hajlandók megadni a hozzájárulást a német karckocsik Ukrajnába szállításához, ha az USA maga is hajlandó saját tankokat küldeni a megtámadott országnak.

A mostani mindenestre az eddigi legnagyobb  – sorban a tizenkettedik – katonai segélycsomag, amelyet Finnország Ukrajnának nyújt. Az előző tizenegy csomag összértéke együttesen tett ki 190 millió eurót, vagyis összegszerűen a jelenlegi csomagnak kevesebb mint a felét.

(Al Jazeera)

Orosz előrenyomulásról írnak Zaporizzsja megyében

Az orosz hadsereg műveleti ellenőrzése alá vont négy települést a Zaporizzsja megyei Orihiv közelében

– idézi az MTI Vlagyimir Rogov kollaboráns regionális tanácstag csütörtök éjszakai közleményét a RIA Novosztyi orosz „hírügynökség” alapján.

Rogov szerint az Orihivtól délnyugatra és délkeletre fekvő települések harci felderítés eredményeként kerültek orosz műveleti ellenőrzés alá. A várost tartják az ukrán csapatok, de a második védelmi vonalra vonultak vissza.

Péntek hajnalban Rogov a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az elmúlt hónap során Zaporizzsja megyében több tucatnyi ukrán katona szökött át az orosz oldalra. Állítása szerint az ukrán területvédelembe besorozottakról van szó, akiket „erőszakkal” kényszerítettek harcra.

Rogov korábban azt is mondta, hogy a nemrég még támadásra készülő ukrán erők változtattak taktikájukon, és elkezdtek védelmi vonalat kiépíteni az általuk ellenőrzött területeken a régióban. A régió székhelyét, Zaporizzsját állítólag utcai harcokra készítik elő.

A RIA Novosztyi szerint az orosz hadsereg Zaporizzsja megye több mint 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt, az állítás valóságtartalma azonban kétséges.

Az Ukrajnától „elcsatolt” úgynevezett Donyecki Népköztársaság hatóságai közölték, hogy csütörtökön az ukrán tüzérség 35 alkalommal vette tűz alá a régió területét, összesen 219 lőszert kilőve Donyeckre, Horlivkára, Jaszinuvatára, Makijivkára és Volnovahára. Utóbbi településen állítólag két civil életét vesztette.

Ötvenezer zsoldossal van jelen Ukrajnában a Wagner magánhadsereg

Megjelent az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legújabb, pénteki hírszerzési tájékoztatója, amely ezúttal a Wagner zsoldoshadsereggel foglalkozik. A jelentésben többek között azt írják róla:

most már szinte biztos, hogy akár ötvenezer harcossal is rendelkezik Ukrajnában, és az ukrajnai akció kulcsfontosságú elemévé vált.

A brit védelmi tárca közlése szerint a Wagner-csoport „figyelemre méltóan gyors fejlődésen ment keresztül”. Hozzáteszik, hogy Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg tulajdonosa „csak 2022 szeptemberében ismerte el, hogy megalapította a Wagnert, 2022 októberében pedig már meg is nyitotta pompás főhadiszállását Szentpéterváron”.

Olga MALTSEVA / AFP A Wagner-csoport központja Szentpéterváron.

Már Moszkva megtámadásától tarthatnak az oroszok

Láthatólag már Moszkva bombázásától tartanak az oroszok. Mással ugyanis nehéz magyarázni, hogy miért telepítettek Pantsir-1 önjáró légvédelmi rakétarendszert a magasabb kormányzati épületek tetejére az orosz fővárosban. A Pantsirokat óriási darukkal emelték fel legalább két épület tetejére, köztük a védelmi minisztériuméra.

Újabb közel tízezer menekült érkezett Ukrajnából

Csütörtökön, az ukrán-magyar határszakaszon 4407 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5416 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság aktuális közleményében.

A beléptetettek közül a rendőrség 155 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 26 ember, köztük 11 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Kijev újabb fegyvertámogatásra számíthat

Ukrajnával szövetséges több mint ötven állam képviselői találkoznak pénteken a németországi Ramstein légitámaszponton, hogy a Kijevnek szánt fegyverszállításokról egyeztessenek – írja a BBC. A házigazda Németországra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy engedélyezze Leopard harckocsik ukrajnai exportját.

Az Egyesült Államok és számos európai ország további katonai felszereléseket ígért Ukrajnának az orosz offenzíva elleni védekezéshez. Olaf Scholz német kancellárra a napokban egyre nagyobb nyomás nehezedett az Ukrajna által remélt korszerű, Leopard 2 harckocsik adományozása érdekében. Az Egyesült Királyság nemrégiben pedig 14 saját Challenger harckocsit adományozott az országnak.

Mint ismert, gyártó országként Németországnak ahhoz is engedélyt kell adnia, ha más államok vállalának kötelezettséget a német Leopard harckocsik szállítására.

A lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy „mérsékelten pesszimista” a berlin beleegyezésének megszerzésével kapcsolatban, noha az AFP szerint a litván kormány úgy látja, „néhány ország” máris küldené a Leopárdokat.

Csütörtökön késő este Németország közölte, hogy ezzel kapcsolatos álláspontja „a következő néhány órában vagy másnap reggel válik világossá” – jelentette szintén az AFP.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször bírálta Berlint a bizonytalankodása miatt, csütörtökön pedig azt mondta, hogy továbbra is „egy európai fővárosból vár döntést”. Reményei szerint Ukrajnai több amerikai gyártmányú Abrams harckocsit is kaphat, miután szárnyra kelt a hír: Németország csak akkor tervezi harci járművei átadását, ha a Egyesült Államok is megteszi ugyanezt.

Csütörtökön a nyugati országok ígéretet tettek arra, hogy további járműveket, tüzérségi eszközöket és lőszert küldenek az ukrán háborús erőfeszítések támogatására.

Az Egyesült Államok újabb 2,5 milliárd dollár értékű csomagot vállalt. A felajánlás nem tartalmaz harckocsikat, de a Pentagon többek között további 59 Bradley páncélozott járművet, 90 Stryker személyszállító járművet és Avenger légvédelmi rendszereket ígért.

Több európai európai ország szintén további támogatást ígért Ukrajnának:

  • Az Egyesült Királyság 600 Brimstone rakétát,
  • Dánia 19 francia gyártmányú Caesar önjáró löveggel felszerelt ágyút,
  • Észtország lőszerek, támogató járműveket és páncéltörő gránátvetőket,
  • Lettország Stinger légvédelmi rendszereket, két helikoptert és drónokat,
  • Litvánia légvédelmi ágyúkat és két helikoptert,
  • Lengyelország S-60-as légvédelmi lövegeket és ehhez tartozó 70 ezer lőszert,
  • Csehország újabb nagy kaliberű lőszereket és harckocsik gyártását ígérte.
Olvasói sztorik