Nagyvilág

Bolsonaro támogatói megrohamozták a brazil elnöki palotát és a legfelsőbb bíróságot

Jair Bolsonaro volt brazil elnök több száz keményvonalas támogatója rohamozta meg az ország kongresszusát, elnöki palotáját és legfelsőbb bíróságát – írja a Guardian. Az elképesztő incidenst sokan máris az amerikai Capitolium 2021. január 6-i, ostromához hasonlítják. Akkor Donald Trump leköszönő amerikai hívei szállták meg a törvényhozás épületét.

A veterán baloldali Luiz Inácio Lula da Silva múlt vasárnap esküdött fel Brazília új elnökeként, a több százezer brazil részvételével tartott beiktatási ünnepségen. Több ezer Bolsonaro-párti szélsőséges azonban nem hajlandó elfogadni Lula októberi szűk választási győzelmét. Az elmúlt hetekben országszerte sokan táboroztak a katonai bázisok kornyékén, és katonai puccsra szólítottak fel.

Vasárnap a Bolsonaro-párti tömeg a brazíliai hadsereg főhadiszállásától egészen Brazilia politika központja, a Három Hatalom tér felé vonult, ahol a legfelsőbb bíróság, az elnöki palota és a kongresszus épülete található.

A militánsok – többnyire a Bolsonaro szélsőjobboldali mozgalmának jelképévé vált sárga és zöld színeket viselve – áttörték a rendőrségi vonalakat, és a kongresszus épületébe vezető rámpára nyomultak.

Brazíliának is eljött a capitoliumi napja

írta ki a Twitterre Rodrigo Rangel politikai kommentátor.

Baloldali politikusok megdöbbenésüknek és felháborodásuknak adtak hangot. Randolfe Rodrigues szenátor például azt írta:

TERRORISTÁK támadták meg a Nemzeti Kongresszust! Antidemokratikus bűnözők nem járkálhatnak szabadon, az intoleránsokkal nincs alku. Elvárjuk a törvény szigorú alkalmazását MINDENKIRE, aki részt vesz ezekben az akciókban.

Nem sokkal később egy másik prominens Lula-szövetséges, André Janones megosztott egy felvételt, amelyen radikálisok sokasága látható a Palácio do Planalto területén, az elnöki hivatalban, ahol a múlt heti beiktatási ünnepséget tartották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik