Nagyvilág

Beiktatták hivatalába az új brazil elnököt

Újra baloldali vezetője van Brazíliának, miután vasárnap beiktatták hivatalába Luiz Inacio Lula da Silvát, akit októberben választottak meg elnöknek. A ceremóniát Brazíliavárosban tartották, szigorú biztonsági intézkedések mellett, attól tartva, hogy szélsőjobboldali elődje, Jair Bolsonaro támogatói erőszakot robbanthatnak ki – jelentette a Reuters.

A kongresszusban tartott beszédében Lula azt mondta, hogy egy tönkrement országot vesz át, ahol Bolsonaro alatt visszatért az éhezés és akinek kormánya kimerítette az oktatásra, az egészségügyre és az erdők megőrzésére szánt forrásokat, valamint aláásta az emberi jogokat.

Lula „népirtással” vádolta meg Bolsonarót amiatt, hogy az nem reagált megfelelően a koronavírus-járványra, és így több mint 680 ezer halálos áldozatot szedett a pandémia. Hozzátette, hogy az őszi választások nagy nyertese a demokrácia volt.

Bolsonaro nem fogadta el a választás eredményét, hívei szerint választási csalás történt, bár ezt mindeddig nem tudták semmivel bizonyítani. A volt elnök még Lula beiktatása előtt Floridába utazott, hivatalos állami géppel. Bolsonaro szakítva a brazil demokratikus hagyományokkal, ismételten kijelentette, hogy nem hajlandó átadni a hatalmat megválasztott utódának a vasárnapi ünnepélyes beiktatáson. A volt elnök kijelentette, hogy „még visszatér” Brazíliába, bár ez esetben jogi eljárásoktól is kellene tartania, tekintve, hogy a mentelmi joga lejárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik