Nagyvilág

Bolsonaro elhagyta Brazíliát

TÉRCIO TEIXEIRA / AFP
TÉRCIO TEIXEIRA / AFP

Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnök pénteken elhagyta Brazíliát és az Egyesült Államokba utazott, elkerülve az októberi elnökválasztást megnyerő Luiz Inacio Lula da Silva január 1-jei beiktatását, írja az Al Jazeera.

Bolsonaro a FlightAware adatai szerint Floridába utazott, azonban távozása előtt beszédet intézett híveihez, akik közül sokan továbbra is katonai puccsot sürgetnek a választási vereséget követően. Utolsó elnöki beszédében könnyeivel küszködve elmondta, hogy „a csatát elvesztette ugyan, de a háborút nem”, és elhatárolódott a támogatói által a közelmúltban elkövetett erőszakos cselekményektől, mondván, „senkit sem bátorít semmiféle konfrontációra”.

Ezzel Hamilton Mourao alelnök ideiglenesen az ország megbízott elnöke lett, aki Bolsonaro távozását is megerősítette. Bolsonaro korábban többször is kijelentette, hogy nem akarja átadni az elnöki szalagot Lulának a beiktatáskor.

Lula eskütétele előtt a tisztviselők fokozott biztonsági óvintézkedésekről döntöttek, beleértve a lőfegyverek ideiglenes kitiltását a fővárosból, Brazíliavárosból.

Egyelőre nem világos Bolsonaro amerikai útjának célja, ahogy az sem, mennyi ideig tervez ott maradni. Annyi bizonyos, hogy amint Bolsonaro hivatali ideje véget ér, és megszűnik a mentelmi joga, vélhetően számos jogi eljárással kell szembenéznie: dezinformáció terjesztése, korrupciós vádak, valamint az országban 679 ezer halálos áldozatot követelő koronavírus-járvány kezelése miatt is felelősségre vonhatják az elnököt.

Bolsonaro a választás közeledtével egyre nyíltabban beszélt arról, hogy számára kedvezőtlen eredmény esetén sem tervez távozni a székéből. Lula győzelme után emlékezetes módon napokig hallgatott. Miután megjelent a nyilvánosság előtt közölte, hogy utat ad a békés hatalomátadásnak, de vereségét továbbra sem ismerte el.

Később pártja a választási bíróságon próbálta megtámadni a választás eredményét, amit bizonyíték hiányában a testület elutasított.

A brazil elnökválasztással az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

Kapcsolódó
„Megpróbáltak élve eltemetni, de itt vagyok” – Lula visszatérése a brazil elnöki székbe vörösre rajzolta Latin-Amerikát
Távozni kényszerül az elnöki székéből Bolsonaro. A populista elnököt az országot korábban két cikluson keresztül vezető baloldali ikon, Lula da Silva utasította maga mögé, aki ellenséges politikai-, és kedvezőtlen gazdasági környezetben próbálja megismételni múltbéli sikereit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik