Élő Nagyvilág

Orosz rakétákkal köszöntötték az újévet Kijevben

Efrem Lukackij / MTI / AP
Efrem Lukackij / MTI / AP
  • Szilveszter után újévkor sem pihentek az orosz tüzérek.
  • Csökkent az Ukrajnából érkezők száma.
  • Visszakapták kutyájukat az Azovstal védői.
  • Frissítette az orosz veszteségi listát az ukrán védelmi tárca.
  • “Kedves” üzenetet írtak az egyik iráni kamikázedrónra az oroszok.
  • A háború szombati történéseit itt olvashatják.

Oroszország megindokolta a szilveszteri rakétatámadást Ukrajna ellen

Moszkva azt állítja, hogy a szilveszteri rakétatámadásokkal Nyugat-barát Ukrajna „dróngyártását” támadta meg – írja az AFP hírügynökség. Oroszország szerint a támadássorozattal sikerült megfékezni az ukránok „terrortámadásait”. Az orosz állásponttal szemben ugyanakkor Ukrajna arról számolt be, hogy szombaton egy gyerekkórház is megsérült a bombázásban.

Úgy tűnik, nem egyszerű katonák között mondta el újévi beszédét Putyin

December 31-én tartotta meg újévi beszédét Vlagyimir Putyin orosz elnök, amellyel kapcsolatban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a beszéd Putyinnak a déli katonai körzetben tett látogatása alkalmával hangzott el, ahol kitüntette az ukrajnai orosz hadműveletben érdemeket szerzett katonákat.

Jason Jay Smart, a Kyiv Post munkatársa azonban azt állítja, hogy az orosz elnök háta mögött feltűnt emberek nem egyszerű katonák, hanem a biztonsági személyzetének tagjai. Smart szerint a szombati videóban feltűnt szőke hajú nő más alkalmakkor is ott volt, amikor Putyin „a néppel” találkozott: volt például egy misén, egy halászhajón és egy kempingezésen is.

Itt vannak a legfrissebb orosz veszteségek, bődületes nagyok a számok

760 orosz katona vesztette életét az év utolsó napján Ukrajnában, ami azt jelenti, hogy összesen 106.720 orosz egyenruhás halt meg február 24-e, azaz az orosz invázió kezdete óta az ukrán védelmi minisztérium számításai szerint. Tankokból 3031, páncélozott járműből 6084, tüzérségi egységből 2021 darab veszett oda az oroszoknak. 283 orosz harci gép, 269 helikopter és 16 hadihajó is megsemmisült a háborúban az ukránok szerint.

Az ukrán adatokat független forrásból lehetetlen ellenőrizni, de az kétségtelen, hogy hatalmas veszteségeket szenvedtek el az orosz erők a harcok során.

„Boldog új évet!” – írták az oroszok a Kijevre kilőtt iráni drónra

Iráni kamikáze-drónnal kívántak boldog új évet a kijevieknek az oroszok, szó szerint. Az egyik ukrán fővárosra kilőtt drónra piros filctollal oroszul azt az üzenetet írták oda, hogy „boldog új évet!!!”. Az üzenet célba ért, a drónt pedig az ukrán légvédelem lelőtte.

Egy hős kutyát is visszakaptak az ukránok a fogolycsere révén

Egy kutya is visszatérhetett Ukrajnába egy legújabb orosz-ukrán fogolycserének köszönhetően. Adik Mariupolban, az ukrán katonákkal együtt esett fogságba, akik sajátjukként szerették az ebet. Adikot ugyanazzal a busszal transzportálták Mariupolból Oroszországba, amivel a többi fogságba esett katonát, de később elválasztották tőlük és Ramzan Kadimirov csecsen hadúrhoz vitték. A kutya sorsa végül szerencsésen alakult, és valahogy sikerült beletenni a hazatérő ukrán kontingensbe. Azt nem tudni, hogy hány orosz hadifoglyot kértek az oroszok Adikért cserébe.

A szokásosnál jóval kevesebben érkeztek Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 2871-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 1722-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), vagyis összesen 4593-an jöttek a háború sújtotta országból, ami nagyjából fele a szokásosnak. A beléptetettek közül a rendőrség 204 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ezalatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szombaton 69 ember, köztük 41 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Orosz rakétákkal köszöntötték az új évet Kijevben

Nem sokkal éjfél után, néhány perccel azt követően, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta újévi köszöntőjét, az ukrán fővárosban és több más városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák egy újabb orosz rakétatámadás miatt. Kijev fölött 23 rakétát lőtt le az ukrán légvédelem a jelentések szerint, az egyik megsemmisített rakétának a lehulló darabjai okoztak károkat Kijev központjában.  Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Olvasói sztorik