Élő Nagyvilág

Újabb rakétatámadás érte Kijevet, egy ember meghalt

Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / Getty Images
Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / Getty Images
  • Vlagyimir Putyin meghívta Hszi Csin-pinget Moszkvába.
  • Ismét iráni gyártmányú kamikaze drónokkal támadták Ukrajnát. Az ukrán hadsereg szerint mind a 16 drónt lelőtték.
  • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint Putyin nem adta fel „az Ukrajna feletti uralomra” irányuló terveit.
  • Oroszország adókedvezménnyel ösztönzi az Ukrajnában harcoló katonáit.
  • Előző napi közvetítésünket itt olvashatják.

Zelenszkij Ukrajna győzelmét kívánta 2023-ra

Ukrajna győzelmét kívánta 2023-ra Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök felesége, Olena oldalán mondott újévi üzenetében arról beszélt, hogy nem kíván csodákat, mert ezeket manapság az ukránok saját maguk teremtik meg. Mint mondta, igaz barátokat sem kíván, mert szerinte a háború úgyis megmutatta, kik minősülnek annak.

Kívánjunk igaz szeretetet? Ebben az évben olyan erősen éreztük, mint azelőtt még soha. Kívánjunk hitet és reményt? Mindkettő már rég az ukrán fegyveres erőkben van. Kívánjunk az otthon melegét? Az ott van, ahol mi vagyunk szeretteinkkel. Kívánjunk fényt? Ez olyasmi, ami mindannyiunkban van, még akkor is, ha nincs áram.

Az ukrán elnök, akit az MTI idézett, végül azt mondta: Boldog új évet! A győzelmünk évét.

Zelenszkij: Putyin tönkreteszi Oroszországot

Szilveszteri videójában az újabb orosz rakétatámadásokról is beszélt Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök az üzente, hogy Oroszország egy terrorista állam, ezért soha nem kap megbocsátást. Mint mondta, Vlagyimir Putyin meg akarja mutatni, hogy mögötte áll a hadsereg, amelyet ő vezet, de valójában csak bujkál. A katonasága, a rakétái, a palotái falai mögé rejtőzik. Az ukrán nagykövetség által közzétett videóban figyelmeztette az oroszokat, hogy elnökük mögéjük bújik, miközben tönkreteszi országukat és jövőjüket. A terrort sem Ukrajna, sem a világ nem fogja megbocsátani. Zelenszkij végül köszönetet mondott Ukrajna védőinek és azt kérte, mindenki vegye komolyan a légvédelmi riadókat.

Putyin: A Nyugat hazudott a békéről

A Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát és népét használja Oroszország megtörésére, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók. Beszédében úgy fogalmazott:

Soha és senkinek nem fogjuk ezt megengedni.

Arról is beszélt, hogy „a nyugati elitek képmutatóan éveken át békés szándékaikról hitegettek mindenkit, ideérve a Donyec-medencében kialakult súlyos konfliktus rendezését illetően is”. Szerinte Oroszország ellenfelei 2022-ben igazi szankciós háborút hirdettek ellene az ország teljes összeomlását várva, ez azonban nem következett be.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Putyin újévi köszöntőjét a déli katonai körzetben tett látogatása alkalmával tartotta, ahol kitüntette az ukrajnai orosz hadműveletben érdemeket szerzett katonákat és átadta az újonnan alakult katonai egységek zászlajait, írja az MTI.

11 sérültje van a kijevi támadásnak

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 11 ember sérült meg a szombati rakétatámadásban Kijevben. A sérültek között van egy japán újságíró is. Az alábbi videón látható a hotel, amibe becsapódott egy orosz rakéta:

(Guardian)

Egy ember meghalt a kijevi rakétatámadásban

Vitalij Klicsko kijevi polgármester megerősítette, hogy egy ember meghalt az ukrán fővárosban a szombati rakétatámadások következtében, legalább három nőt pedig kórházba szállítottak. A rakéták egy hotelt és egy családi házat találtak el, összesen tíz robbanást lehetett hallani. (Guardian)

Tíz robbanást hallatszott Kijevben

Kijevi lakosok arról számoltak be, hogy hangos robbanásokat hallottak, miután Oroszország légicsapások sorozatát indította az ukrán főváros ellen.

Az ország lakosságának délben figyelmeztetést küldtek ki, amely az egész országot készültségbe helyezte.

Újságírók beszámolói szerint a város légvédelme működik, a Reuters hírügynökség szerint azonban tíz robbanást hallottak.

(Guardian)

Oroszország határzárra és újabb mozgósítási parancsra készül – állítja az ukrán miniszter

Olekszij Reznyikov Ukrajna védelmi minisztere szerint Oroszország vezetése újabb mozgósítási parancsra készül, és egy héten belül lezárja határait az emberek elől.

A tárcavezető pénteken videoüzenetben fordult az orosz állampolgárokhoz, és oroszul beszélve figyelmeztette a mozgósításra jogosult lakosokat:

Biztosan tudom, hogy körülbelül egy hetük van amíg szabadon dönthetnek. Január elején az orosz hatóságok lezárják a határokat, hadiállapotot hirdetnek, és újabb mozgósítási hullámot indítanak el. Ezen túl Fehéroroszországban is lezárják a határokat.

Reznyikov figyelmeztetett: a városokban élő oroszok lehetnek különösen veszélyben.

Krijlo Budanov, az ukrán hírszerzési igazgatóság vezetője az új mozgósítási parancs dátumát is elárulta, amely szerinte január 5-én kezdődik el.

(Guardian)

Kína és Oroszország közeledése miatt aggódnak az amerikaiak

Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy Kína az ukrajnai háború idején fűzi egyre szorosabbra a szövetségét Oroszországgal – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, miután Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping, Oroszország és Kína elnöke pénteken videótalálkozót tartott.

Peking azt állítja, hogy semleges, de viselkedése egyértelművé teszi, hogy továbbra is szoros kapcsolatokra törekszik Oroszországgal

– szögezte le Ned Price, hozzátéve, hogy Washington „szorosan figyelemmel kíséri Peking tevékenységét”.

(Guardian)

Brit hírszerzés: Oroszország váratlan támadással próbálja megtörni az ukránok morálját

A brit védelmi minisztérium szerint fennáll a veszélye annak, hogy az orosz fegyveres erők az elkövetkező napokban nagy hatótávolságú légicsapásokat indítanak Ukrajna ellen, hogy aláássák az ukrán morált az újévi időszakban.

A tárca legfrissebb hírszerzési jelentésében azt írja, hogy Oroszország október óta egy jól körülírható mintázat szerint támad: hét-tíz naponként intenzív csapáshullámot indít Ukrajna ellen, elsősorban az ország elektromos hálózatát célozva. A legutóbbi támadásra csütörtökön került sor.

Oroszország szinte biztosan folytatja ezt a stratégiát, és megpróbálja túlterhelni az ukrán légvédelmet. Ugyanakkor most reális esély mutatkozik arra, hogy megtörik a szokásos mintát, és az elkövetkező napokban ismét támadást indítanak, hogy az ünnepek alatt aláássák az ukrán lakosság morálját.

– olvasható a jelentésben.

Többé nem kell rubelben fizetni az orosz gázért a „barátságtalan államoknak”

Az orosz földgázszállítók külföldi devizában is elszámolhatnak a barátságtalan országok gázvásárlóival a szállításból eredő adósságuk rendezésekor, ha a vásárlók maguk fizetik vissza a tartozást – az erről szóló  orosz elnöki rendelet-módosítást péntek este tették közzé az orosz hivatalos jogi információk portálján.

Az elszámolások a szerződésben meghatározott külföldi pénznemben teljesíthetők valamelyik, az orosz szállító kérelme alapján egy felhatalmazott bank által nyitott speciális számlán. A gázszállításokkal kapcsolatos tartozás azt követően minősül majd visszafizetettnek, hogy a külföldi vevő pénzeszközeit a számlán jóváírták.

Ugyanakkor a a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt dokumentum szerint

a külföldi vevőnek a földgázszállítási szerződés szerinti tartozás visszafizetése szolgál alapul az orosz szállító földgázszállításainak folytatásához, ha a külföldi vásárló nem tartja be a rendeletben meghatározott eljárást.

Az Oroszországgal szemben barátságtalan országok vásárlói április 1-je óta csak rubelben fizethetnek az orosz gázért. A szerződések pénznem ügyében azonban a TASZSZ szerint Moszkva kompromisszumot kötött partnereivel: a vásárlóknak külföldi devizában (jellemzően dollárban vagy euróban) kell utalniuk a Gazprombanknak, amely a tőzsdén rubelt vásárol, ezt az importőrök speciális számláira utalja át, ahonnan a kifizetés történik. Mindemellett Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségben és áron szállít gázt.

Putyin elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát, azzal indokolva az átállás szükségességét, hogy egyes államok „fegyverként” használják fizetőeszközüket, ezért Oroszország számára nincs értelme azt használni az elszámolásban.

(MTI)

Oroszország adókedvezménnyel igyekszik ösztönözni az Ukrajnában harcoló katonáit

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy az Ukrajnában harcoló katonák és az ott szolgálatot teljesítő állami alkalmazottak mentességet kapnak a jövedelemadó alól.

Az új adóintézkedés a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyében harcoló orosz katonákra vonatkozik. Szeptemberben a négy régiót Moszkva a sajátjának nyilvánította anélkül, hogy a területeket teljes egészében elfoglalta volna.

A rendelet értelmében a kelet-ukrajnai térségben szolgálatot teljesítő katonáknak, rendőröknek, a biztonsági szolgálatok tagjainak és más állami alkalmazottaknak többé nem kell adatokat szolgáltatniuk „jövedelmükről, kiadásaikról, vagyonukról”. Az Ukrajnában szolgáló orosz erőknek joguk van „jutalmakat és ajándékokat” is elfogadni, ha azok „humanitárius jellegűek”, és az Oroszország által különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai offenzíva részeként kapják őket. Az adókedvezmények a szolgálatot teljesítők élettársaira és gyermekeire is vonatkoznak, és 2022. február 24-ig, tehát a háború első napjáig visszamenőleg is érvényesek.

Korábban a Kreml több ösztönzőt is bevezetett az Ukrajnában harcoló oroszok számára, egyebek mellett pénzügyi támogatást ígérve a családoknak szeretteik halála vagy sérülése esetén.

Vlagyimir Putyin csütörtökön aláírt rendeletében arról is határozott, hogy az ukrajnai orosz háború idejére a kormánytisztviselők nem kötelesek nyilvánosságra hozni az adóbevallásukat.

(Al Jazeera)

Olvasói sztorik