Nagyvilág

Az elmozdított perui elnök 18 hónapos fogva tartását rendelték el

Carlos MAMANI / AFP
Carlos MAMANI / AFP

Az elmozdított elnök, Pedro Castillo 18 hónapos fogva tartását rendelte el egy perui bíró helyi idő szerint csütörtökön, miközben az országszerte zajló tüntetések nem csillapodtak, a halálos áldozatok száma már legalább tizennyolc, többségükkel rendőrök vagy katonák által leadott lövések végeztek.

Egy nappal korábban a kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki, mivel az Andok szegény, hegyvidéki, Castillót támogató régióiban különösen heves tiltakozások folynak.

A tavaly nagy meglepetésre megnyert választások után az újonc politikust a politikai elit azonnal elutasította, ám a korábban tanítóként dolgozó Castillót támogatók ezrei vonultak az utcákra, miután az elnököt letartóztatták.

Rosa Gutierrez egészségügy-miniszter pénteken közölte, hogy

a tüntetések december 7-i kezdete óta tizennyolcan haltak meg, négyszázan pedig megsebesültek. A védelmi minisztérium szerint több mint háromszázan közülük a rendvédelmi erők tagjai.

A tiltakozások akkor robbantak ki, amikor múlt héten a törvényhozók eltávolították Castillót a hatalomból, miután harmadszor is vádat akartak emelni ellene, erre ő kísérletet tett, hogy feloszlassa a kongresszust.

A bíró azután hozta meg a döntést a 18 hónapos fogva tartásról, hogy a kongresszus megfosztotta Castillót mentelmi jogától. A volt elnök és jogászai nem vettek részt a csütörtöki virtuális meghallgatáson, mert az nem tartalmazta a minimális garanciákat. A kirendelt védő azt mondta, fellebbezni fog a döntés ellen.

A perui legfőbb ügyész szerint Castillo a lázadás vádja miatt legalább tíz év börtönnel számolhat.

Limában tüntetők nagy csoportja gyűlt össze, rohamrendőröket vezényeltek ki ellenük. A tömeg Castillo szabadon bocsátását, Dina Boluarte új elnök lemondását és általános választások kiírását követeli. Egy rendőrőrsöt felgyújtottak, egy nemzetközi repülőtér futópályáját elfoglalták. Több autópályát is blokád alatt tartanak.

A vonatközlekedés szünetelése miatt mintegy ötezer turista rekedt Cuscóban, a Machu Picchu felé igyekvő turisták központjában – közölte Darwin Baca polgármester.

Mintegy kétszáz turista – főként észak-amerikaiak és európaiak – gyalog indult el az inka romvárosból a vasúti pálya mentén, hogy a 30 kilométerre fekvő Ollantaytambóba jussanak, ahol autóbuszra szállhatnak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik