Nagyvilág

Kaotikus állapotok Peruban, zavargások, halottak, az elnököt fogva tartják

MARTIN BERNETTI / AFP
MARTIN BERNETTI / AFP

Az elmozdított elnök, Pedro Castillo 18 hónapos fogva tartását rendelte el egy perui bíró helyi idő szerint csütörtökön. Egy nappal korábban a kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki, mivel az Andok szegény, hegyvidéki, Castillót támogató régióiban különösen heves tiltakozások folynak.

A tavaly nagy meglepetésre megnyert választások után az újonc politikust a politikai elit elutasította, a korábban tanítóként dolgozó Castillo az elhúzódó politikai krízisre adott válaszként feloszlatta a kongresszust. Miután hamar egyértelművé vált, hogy nincs jogi alapja a kongresszus feloszlatásának, még aznap a szövetséges nélkül maradt Castillót eltávolították a hatalomból, majd az „alkotmányos rend elleni lázadás” és „összeesküvés” vádjával letartóztatták.

Ezt követően támogatói az utcára vonultak. Eddig negyvenen kerültek kórházba a zavargásokban elszenvedett sérülések miatt – közölte az egészségügyi minisztérium.

A bíró azután hozta meg a döntést a 18 hónapos fogva tartásról, hogy a kongresszus megfosztotta Castillót mentelmi jogától. A volt elnök és jogászai nem vettek részt a csütörtöki virtuális meghallgatáson, mert az nem tartalmazta a „minimális garanciákat”. A kirendelt védő azt mondta, fellebbezni fog a döntés ellen.

A perui legfőbb ügyész szerint Castillo a lázadás vádja miatt legalább tíz év börtönnel számolhat.

Limában tüntetők nagy csoportja gyűlt össze, rohamrendőröket vezényeltek ki ellenük. A tömeg Castillo szabadon bocsátását, Dina Boluarte új elnök lemondását és általános választások kiírását követeli. Egy rendőrőrsöt felgyújtottak, egy nemzetközi repülőtér futópályáját elfoglalták. Több autópályát is blokád alatt tartanak, a vonatközlekedés szünetelése miatt mintegy 800 turista rekedt Cuscóban, a Machu Picchu felé igyekvő turisták központjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik