Élő Nagyvilág

Snowden orosz állampolgár lett, 42 bomba hullott Herszonra egy nap alatt

Nina Lyashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nina Lyashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP
  • Hosszú idő után először beszéltek saját veszteségeikről az ukránok

Az előző nap történései itt találhatók.

Véres állatszemeket kapott nyolc ukrán nagykövetség, köztük a budapesti is

Véres állatszemeket tartalmazó csomagokat küldtek nyolc európai ukrán nagykövetségre, köztük Magyarországra is – írja a BBC. Ilyen „véráztatta” csomagok érkeztek Magyarországon kívül, Olaszországba, Hollandiába, Lengyelországba, Horvátországba, Ausztriába és Spanyolországba. A cseh rendőrség közlése szerint ott is találtak csomagokat.

Az nem derült ki, hogy ki küldte a csomagokat a nagykövetségekre és a konzulátusokra.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy véli, „jól megtervezett terror- és megfélemlítési kampány” zajlik.

Szerdán egy alkalmazott megsérült, miután egy levélbomba felrobbant Ukrajna madridi nagykövetségén – ez egyike az állítólagos incidensek sorozatának.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon közölte, hogy Ukrajna vatikáni nagykövetének helyisége bejáratát is megrongálták. Ráadásul – tette hozzá – a kazah nagykövetség hamis bombafenyegetést kapott, az amerikai nagykövetségen talált csomag pedig egy Ukrajnát bíráló cikk fénymásolatát tartalmazza.

Az ukrán külügyi szóvivő közölte: külföldi rendfenntartókkal együttműködve kivizsgálják az összes fenyegetést, azonosítják az érintetteket, és felelősségre vonják őket.

Spanyolország amerikai légvédelmi rakétarendszereket adott át Ukrajnának

A spanyol kormány átadta Ukrajnának a megígért Hawk típusú amerikai légvédelmi rakétarendszerek közül az első néhányat – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Telegramon.

A közlemény szerint Reznyikov a dél-ukrajnai Odesszában fogadta Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, akivel együtt látogatást tett a sebesült ukrán katonákat ápoló egyik kórházban. „Spanyolország támogatja Ukrajnát, a humanitárius és biztonsági segítségnyújtás folytatódik. Több harcosunkat Spanyolországban képezik ki, és Madrid már átadta nekünk az első Hawk rendszereket” – mondta Reznyikov.

A Hawk légvédelmi rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, közepes hatótávolságú, repülőgépek megsemmisítésére, későbbi módosításaiban pedig rakéták elfogására is használják.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében közölte: az orosz erők Zaporizzsja megye általuk megszállt részében lévő Mihajlivka településen felgyújtották a helyi szakképző iskola épületét, hogy az ukrán fegyveres erőket vádolhassák a polgári infrastruktúra rombolásával.

A jelentés szerint pénteken az orosz hadsereg 13 légicsapást mért az ukrán csapatok állásaira a frontvonal mentén, és négy rakétacsapást civil célpontokra Dnyipro, illetve Zaporizzsja városokban, valamint a zaporizzsjai régióban lévő Zaricsne településen és a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városban. Az orosz csapatok legkevesebb tíz támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel a dél-ukrajnai Herszon és a mellette fekvő Antonyivka polgári infrastruktúrája, valamint az ukrán csapatok frontvonal menti állásai ellen.

Az ukrán légierő pénteken nyolc csapást mért olyan területekre, ahol orosz katonák, fegyverek és katonai felszerelések koncentrálódnak, továbbá három támadást hajtott végre orosz légvédelmi rakétarendszerek állásai ellen. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek öt parancsnoki állást, egy ellenséges légvédelmi állást, két lőszerraktárt, kilenc élőerő- és haditechnikai koncentrációs területet és további négy fontos ellenséges célpontot találtak el a vezérkar közlése szerint.

A kijevi katonai vezetés pénteki összesítése alapján az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 90 ezret.

(MTI)

Az EU oktatóközpontot hoz létre Kijevben a kibertámadások ellen

Az Európai Unió oktatóközpontot hozott létre Kijevben, hogy segítse az ukrán fegyveres erők kibertámadás elleni felkészülését – közölte az uniós külügyi szolgálat (EEAS) pénteken.

A közlemény szerint az Európai Békekeretnek nevezett programon belül Ukrajnának nyújtott támogatás részeként az EU az oktatóközpont működéséhez szükséges berendezéseket, különleges számítógépes szoftvereket és hardvereket biztosította. Az Európai Békekeret teszi lehetővé az EU számára, hogy olyan projekteket finanszírozzon, amelyek célja az unión kívüli országok, valamint a regionális és nemzetközi szervezetek „katonai és védelmi kérdésekkel kapcsolatos kapacitásainak megerősítése”.

A támogatással Ukrajna „kiépítheti és továbbfejlesztheti fegyveres erőinek kibervédelmi kapacitásait az információs rendszerekbe való behatolások felderítése, a kibertámadások kezelése és a kiberbiztonság területén meglévő általános képességek megerősítése érdekében”. A központ „képzési környezetet biztosít az ukrán kibervédelmi szakemberek gyakorlati készségeinek teszteléséhez és megerősítéséhez reális virtuális forgatókönyvek és valós idejű szimulációk révén, amelyek segítenek gyorsabban és hatékonyabban azonosítani, nyomon követni és kivédeni a jövőbeli kibertámadásokat” – közölték.

Az EU 2021. december 15-én az Európai Békekeret keretében fogadott el egy 31 millió eurós támogatási programot az ukrán fegyveres erők segítésére, és ennek része a kibervédelem is. Az unió a mostanra elkészült oktatóközpont működtetésével, valamint biztonsági szoftverek és hardverek biztosításával támogatja az ukrán kommunikációs és kiberbiztonsági parancsnokságot.

(MTI)

Véres csomagokat kaptak az ukrán nagykövetségeket

Véres csomagot kapott több ukrán külképviselet a spanyolországi levélbombás terrortámadás után – hozta nyilvánosságra pénteken közleményben Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

A diplomata szavai szerint folytatódik az ukrán nagykövetségek és konzulátusok fenyegetése. „A spanyolországi terrortámadás után véres csomagok érkeztek a magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi, olaszországi, ausztriai ukrán nagykövetségre, a nápolyi (Olaszország) és krakkói (Lengyelország) főkonzulátusra, valamint a brünni (Csehország) konzulátusra. A csomagokban állati szemek voltak. Magukat a csomagokat jellegzetes színű folyadékba áztatták, és ennek megfelelő szaga volt. Tanulmányozzuk ennek az üzenetnek a jelentését” – írta a szóvivő a Facebookon közzétett közleményében. Hozzátette, hogy ezen felül Ukrajna vatikáni nagykövete rezidenciájának bejáratát megrongálták, a kazahsztáni ukrán nagykövetségre egy később hamisnak bizonyuló bombabejelentés érkezett, az egyesült államokbeli ukrán nagykövetségre pedig egy Ukrajnát bíráló cikk fénymásolatát küldték el.

Okkal feltételezhetjük, hogy az ukrán nagykövetségek és konzulátusok jól megtervezett terrorizálása és megfélemlítése zajlik. Mivel nem tudják megállítani Ukrajnát a diplomáciai fronton, megpróbálnak megfélemlíteni minket. Azt viszont azonnal kijelenthetem, hogy ezek a próbálkozások hasztalanok. Továbbra is hatékonyan fogunk dolgozni Ukrajna győzelméért

– idézte a szóvivő Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szavait.

A hivatalos külügyi közlemény szerint az ukrán diplomaták továbbra is sikeresen dolgoznak Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésén és az ukránok számára a tél túléléséhez szükséges energetikai eszközközök beszerzésén. Az ukrán fél együttműködik külföldi országok rendfenntartó szerveivel minden fenyegetési eset kivizsgálásában, az elkövetők azonosítása és bíróság elé állítása érdekében.

Kuleba csütörtökön az EBESZ külügyminiszteri tanácsának Lódzban tartott ülése alatt az Ukrinform hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy két ukrán külképviselet is kapott levelet „nagyon konkrét fenyegetésekkel” ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére. A madridi ukrán nagykövetségre érkezett levélbomba miatt a követség egyik munkatársa könnyebben megsebesült a kezén, amikor a bomba felrobbant. Spanyolország terrorcselekménynek minősítette az esetet.

A külképviseleteket csütörtökön Kuleba még nem nevezte meg, mondván, hogy a külügyi tárca hivatalos álláspontját az incidensekkel kapcsolatosan később hozzák nyilvánosságra. A miniszter egy csütörtök esti tévéműsorban még annyit elmondott, hogy addigra már nem kettő, hanem három külképviselet kapott fenyegetőlevelet, amelyeket „vörös folyadékkal itattak” át.

(MTI)

Edward Snowden letette az orosz állampolgársági esküt

Igen, megkapta a személyi igazolványt. Letette az esküt

– idézte az MTI a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek pénteken nyilatkozó Anatolij Kucserenát, aki Edward Snowden jogi képviseletét látja el. Részletek a cikkben:

Kapcsolódó
Edward Snowden letette az orosz állampolgársági esküt
Vlagyimir Putyin még szeptember végén, elnöki rendelet keretében adományozott orosz állampolgárságot az amerikai titkosszolgálatok egykori munkatársának.

Negyvenkétszer lőtték az oroszok Herszont egyetlen nap alatt

Hárman életüket vesztették, és heten megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon megyére mért orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában – közölte a helyi kormányzó pénteken.

Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok negyvenkét csapást mértek Herszon városára és a megye más területeire.

Herszont több hónapos orosz megszállás után november közepén szabadították fel az ukrán csapatok. Az oroszok azóta rendszeresen tűz alá veszik a Dnyeper (Dnyipro) másik oldaláról, ahová visszavonultak. A városban gyakoriak az áramkimaradások. Janusevics csütörtökön arról számolt be, hogy megint nincs áram, pedig nemrég állították helyre.

Mihajlo Podoljak, a kijevi elnöki iroda vezetőjének tanácsadója csütörtökön elmondta, hogy a vezérkar hivatalos becslései szerint 10-13 ezer ukrán katona vesztette életét a február 24-én kezdődött háborúban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júniusban azt mondta, hogy naponta 60-100 ukrán katona hal meg, a sebesültek száma pedig mintegy ötszáz.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szeptemberben 5900 orosz katonai áldozatról beszélt.

(MTI)

Putyin telefonon beszélt a német kancellárral

Kijev provokációira adott kényszerű válaszintézkedésnek nevezte az ukrajnai célpontokra mért rakétacsapásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárral folytatott pénteki telefonbeszélgetésében a Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint. A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin arról beszélt, hogy az orosz fegyveres erők sokáig tartózkodtak az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy ezek „kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések” Kijev „provokatív támadásaira”, amelyeket Oroszország polgári infrastruktúrája, köztük a Krími híd és energetikai létesítmények ellen intézett. Az orosz elnök destruktívnak nevezte az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállításokat.

(MTI)

90 ezer fölé emelkedhetett az elhunyt orosz katonák száma

Átlépte a 90 ezret az elesett orosz katonák száma az ukrán védelmi tárca számításai szerint. Csütörtökön 650 orosz katona halt meg az ukrán frontokon, így 90.090 orosz egyenruhás vesztette életét február 24-től, Ukrajna megtámadásától számítva Ukrajnában.

Az adatok hitelességét nem lehet ellenőrizni. Az ukránok éppen ma számoltak be saját veszteségeikről, amelyet 13 ezerre becsültek, ennek pontossága is megkérdőjelezhető.

Terrorszervezetté nyilváníthatják a Wagner-csoportot

Terrorszervezetnek minősítheti az USA az Ukrajnában is harcoló rettegett zsoldoshadsereget, a Wagner-csoportot – írta a Bloomberg, amit a portfolio.hu szúrt ki.

A Wagner-csoport befolyásának visszaszorítása Oroszország geopolitikai mozgásterét is csökkentené, hiszen számos közel-keleti és afrikai országban (többek között Szíriában és Maliban) orosz állami érdekeket kényszerít ki Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha magánhadserege. Ukrajnában is tevékenyen részt vesznek az orosz reguláris erők oldalán, elsősorban Bahmut környékén harcolnak, az orosz hadsereg többi részéhez képest sikeresebben.

Prigozsint, a Wagner-csoport vezérét az amerikai hatóságok egyébként is körözik, az FBI az amerikai választásokba történt beavatkozás gyanúja miatt vérdíjat tűzött ki a fejére.

A Nézőpont Intézet kikutatta, hogy a magyarok szerint mi áll az ukránok érdekében

A magyarok 70 százaléka szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, nem pedig a háború folytatása – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről pénteken tájékoztatták az MTI-t. A kutatás szerint tízből hét magyar választó szerint inkább a béketárgyalások megkezdését kellene sürgetnie Ukrajnának, míg a háború folytatását csak minden ötödik magyar vélte ukrán érdeknek.

Lőszerhiánnyal küszködnek az oroszok a britek szerint

Közreadta a szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium az orosz-ukrán háborúról. Most az alábbiakat emelték ki:

  • Az orosz csapatok visszavonulása a Dnyeper nyugati partjáról lehetőséget ad az ukrán tüzérségnek, hogy további orosz logisztikai csomópontokat és kommunikációs vonalakat érjenek el.
  • Emiatt nagy valószínűséggel az oroszoknak újra kell szervezni a logisztikájukat, délebbre és keletebbre kell eltolni a vasúti átrakodó helyeket, ami további nehézségeket okozhat nekik.
  • Az oroszok lőszerhiánnyal is küszködnek, ami a logisztikai kihívásokkal együtt valószínűleg az egyik fő oka, hogy az oroszok képességei jelenleg korlátozottak átfogó offenzíva indítására.

Finn miniszterelnök: Európa jelenleg nem elég erős, az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk

Európa nem elég erős ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával – jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken. A NATO-tagjelölt ország vezetője ausztráliai látogatásán hangsúlyozta, hogy Oroszország támadása a szomszédos Ukrajna ellen rávilágított Európa gyengeségeire és stratégiai hibáira Moszkvával szemben. A Lowy Institute-ban tartott beszédében azt mondta:

Nagyon őszinte leszek önökkel (….), Európa jelenleg nem elég erős, az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnát minden eszközzel segíteni kell, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kulcsszerepet játszott abban, hogy Kijevnek fegyvereket, pénzt és humanitárius segítséget nyújtson az orosz előrenyomulás megállításához. Finnország majdnem 105 évvel ezelőtt nyerte el függetlenségét Oroszországtól, és bár nagyrészt gyengébb fegyverzettel, nem sokkal később, a II. világháború idején súlyos veszteségeket okozott a megszálló szovjet hadseregnek.

A finn vezető bírálta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolat fontosságát hangsúlyozó uniós politikát, és azt mondta, hogy a blokknak hallgatnia kellett volna tagállamaira, amelyek egykor a Szovjetunióhoz tartoztak.

Több mint 11 ezren menekültek ide csütörtökön Ukrajnából

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére a csütörtöki napon az ukrán-magyar határszakaszon 5.302 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5.837 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, azaz összesen 11.139-en jöttek a háború által sújtott országból. A beléptetettek közül a rendőrség 175 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett vonattal Budapestre.

13 ezer katonájuk elvesztését ismerték el az ukránok

Az ukrán fegyveres erők 10-13 ezer katonát veszítettek el az Oroszországgal vívott háború kezdete óta az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajl Podoljak szerint, aki egy ukrán tévécsatornának, a Kanal 24-nek beszélt erről. Az ukránok a saját veszteségeikről nem nagyon szoktak beszélni, inkább az oroszokéiról: az ukrán védelmi minisztérium csütörtöki számításai szerint 89.440 orosz katona esett már el a harcokban.

Bár valószínűleg több orosz katona halhatott meg, mint ukrán, azt nehéz elképzelni, hogy hétszer nagyobbak lennének az orosz veszteségek. Az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley a múlt hónapban úgy becsülte, hogy százezer orosz katona halhatott, illetve sebesülhetett meg, és azt valószínűsítette, hogy az ukránoknak is hasonlóak lehetnek a veszteségeik.

Olvasói sztorik