LOTTA HARDELIN / DAGENS NYHETER / AFP
Nagyvilág

Edward Snowden letette az orosz állampolgársági esküt

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, aki még 2013-ban szigorúan titkos minősítésű dokumentumokat szivárogtatott ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) a titkosszolgálat munkatársaként. Az informatikus tevékenysége nyomán kiderült többek között, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytatott, és lehallgatóprogramokkal figyelte amerikai állampolgárok, valamint külföldi vezetők, köztük szövetséges európai országok politikusainak kommunikációját.

Snowden akkor Hongkong érintésével Oroszországba menekült, ami komoly feszültséget hozott Moszkva és Washington viszonyában. Az Egyesült Államok évek óta követeli a kiadatását, hogy bíróság elé állítsák. Hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig terjedő börtönbüntetés várhat rá.

Igen, megkapta a személyi igazolványt. Letette az esküt

– idézi az MTI a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek pénteken nyilatkozó Anatolij Kucserenát, aki Snowden jogi képviseletét látja el.

A most 39 éves férfi 2020. október 22-én kapott korlátlan időtartamú lakhatási engedélyt Oroszországban. Kucserena azt mondta, hogy az informatikus felesége, Lindsey Mills amerikai sportoló és blogger, akit Snowden 2017-ben Moszkvában vett el, szintén orosz állampolgárságért folyamodik. A párnak 2020 végén fia született.

Az orosz elnöki rendelet, amely orosz állampolgárságot adományozott Snowdennek, még szeptember végén jelent meg.

Kucserena 2019 szeptemberében azt mondta az orosz médiának, hogy ügyfelét 2013-ban megpróbálta beszervezni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), de ő nemet mondott. Az ügyvéd szerint ezért tartott olyan sokáig, hogy Snowden menedékjogot kapjon.

Az egykor a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazásában is álló informatikus 2013-ban, az orosz fővárosba érkezését követően 40 napot töltött a seremetyjevói repülőtér várótermében, amíg meg nem kapta a menedékjogot az orosz hatóságoktól. Azóta Oroszországban él.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2019-ben elperelte tőle a Permanent Record (Állandó Nyilvántartás) című önéletrajzi könyvének bevételét. A tárca szerint Snowden megjelenése előtt nem mutatta be a szöveget az amerikai hírszerző szerveknek, és ezzel megsértette a CIA-vel és a az NSA-vel aláírt korábbi titoktartási megállapodását.

Snowden az elmúlt évek során megpróbált más országoktól, köztük Franciaországtól is menedékjogot kérni – mindhiába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!