Élő Nagyvilág

Ukrán elnök: Nincs kétségem afelől, hogy nem a mi rakétánk csapódott be Lengyelországba

MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda
  • Gabonaszárítóba csapódott kedd este egy rakéta az ukrán határ mellett, a lengyel oldalon. Két ember meghalt.
  • A lengyel elnök és a NATO-főtitkár szerint sincs jele annak, hogy szándékos támadás történt volna. Minden jel szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban, de továbbra is vizsgálják az eset körülményeit.
  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint kétségtelen, hogy nem ukrán rakéta csapódott be.
  • A G20-csúcson elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben szerepel az ukrajnai háború elítélése is.
  • A magyar kormány hétfőn reggel a kormányülésen is foglalkozott az üggyel, délután háromtól kormányinfót tartanak.
  • Szijjártó Péter és Orbán Viktor szerint is a nyugalom a legfontosabb jelenleg.
  • A háború keddi eseményeit itt találja összegyűjtve.

A lengyel falu lakosai két rakétát láttak az égen

Przewodówból közölt riportot a Fakt című lengyel bulvárlap, ahol szemtanúkat is megszólaltattak a rakétabecsapódás után. A 444 által szemlézett cikkben a helyiek azt mesélték, először egy éles hangot hallottak, amit egy hangos robbanás követett. Többen elmondták, hogy két rakétát láttak az égen, ezt azonban hivatalos források, így a lengyel kormány sem erősítette meg.

Az egyik helybéli arról beszélt, hogy az üzem melletti házakban ablakok törtek ki, az autókból, egy másik férfi pedig a két elhunyt férfiről beszélt. Ahogy mondta, a két hatvanas éveiben járó férfi keményen dolgozott, napok óta a kukoricaföldeken voltak.

A katasztrófavédelem továbbra is a helyszínen van, rögzítik a nyomokat, drónok repülnek a terület felett. A rendőrség kordonja 150 méterrel az üzem előtt áll

Medvegyev: a Nyugat egyre közelebb a világháborúhoz

Oroszország egykori elnöke, és Putyin egyik legelkötelezettebb szövetségese, Dmitrij Medvegyev is hallatta a hangját a keddi események után.

A háború kitörése óta rendre agresszív hangnemet megütő orosz politikusa Guardian szerint azt mondta, azzal, hogy a Nyugat arról beszél, hogy egy orosz rakéta állítólagosan a NATO területén csapódott be, csak azt éri el, hogy egyre jobban elmélyüljön a hibrid háború, ezzel együtt pedig a Nyugat egyre közelebb kerül ahhoz, hogy kirobbanjon egy harmadik világháború.

Szijjártó: Nagy-nagy aggodalommal figyeljük a lengyelországi történéseket

Speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez. Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség

– írta Szijjártó Péter szerda reggel Facebook-oldalán. A külügyminiszter hozzátette, ezért is figyelik „nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket”. Szijjártó egyeztetett a lengyel külügyminiszterrel, Zbigniew Rauval, amint kiderülnek a tárgyalás részletei, beszámolunk róla.

Biden: ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Lengyelországban

Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt, közölte Joe Biden amerikai elnök a G20-csúcstalálkozón szerdán.

Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt, amely az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban, egy gabonatárolóba csapódott be, és megölt két embert a lengyel külügyminisztérium keddi közlése szerint, jelentette a dpa.

Varsó korábban azt állította, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt, de hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte ki. Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú rakétákat, írja az MTI.

Lavrov visszarepült Oroszországba a G20-csúcsról

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden elindult Baliról Oroszországba a G20-csúcsról, írja a CNN. Az orosz állami hírügynökség keddi beszámolója szerint Lavrov programja a csúcstalálkozón a „vártnak megfelelően” véget ért, de az indulás pontos időpontját nem közölték.

Kijevbe utazott a CIA igazgatója

Kijevbe utazott Bill Burns, a CIA igazgatója, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és kollégáival találkozzon, írja a CNN. A lapnak nyilatkozott amerikai tisztviselő szerint Burns az orosz rakétacsapások alatt az Egyesült Államok nagykövetségén tartózkodott biztonságban.

Zelenszkij: itt az ideje, hogy a világ válaszoljon

Szokásának megfelelően esti videóüzenettel jelentkezett az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij. A 444 által szemlézett bejegyzés szerint az ukrán elnök arról beszélt, hogy a keddi, Ukrajna elleni orosz rakétatámadások azt üzenik, hogy Moszkvának nem érdeke a háború befejezése.

Zelenszkij külön kiemelte, hogy a bombázásokkal egy időben a világ vezetői épp a G20-as csúcstalálkozó keretein belül egymással egyeztetnek.

„A békéről beszélnek, Oroszország válaszul rakétákat lő ki. Az Oroszország által okozott globális válságról van szó, válaszul iráni drónokat indítanak. Tíz pontot ajánlanak nekik a háború befejezésére, minden egyes pontra egy rakéta kilövése a válaszuk” – ecsetelte az ukrán elnök.

Zelenszkij szerint Oroszország a tetteivel válaszolt minden olyan országnak, ami a háború befejezését sürgeti. Ez a válasz pedig az, hogy márpedig ők folytatni akarják.

„Most itt az ideje, hogy a világ válaszoljon” – jelentette ki.

Az ukránok lőhették ki a Lengyelországban becsapódó rakétát egy orosz rakétára

Amerikai tisztviselők szerint a Lengyelországban becsapódó rakétát az ukrán erők lőhették ki egy orosz rakétára, írja a Sky News. Három tisztviselő az Associated Press hírügynökségnek arról beszélt, hogy az ukránok épp egy, az infrastruktúrát célzó orosz rakéta ellen próbáltak védekezni.

Biden egyébként korábban azt mondta, „nem valószínű”, hogy Oroszországból lőtték ki a Lengyelországban becsapódó rakétát.

A franciák óvatosságra intenek

Franciaország óvatosságra intett a Lengyelországban becsapódott rakéta eredetével kapcsolatos találgatások terén, írja a BBC. Az AFP által idézett francia elnökségi közlemény szerint számos országa rendelkezik az ilyen fegyvertípussal, így az azonosítása nem feltétlenül igazolja, hogy ki lőtte ki.

Az elnökség egyúttal figyelmeztetett a „jelentős eszkalációs kockázatokra”.

Ukrajna az Egyesült Államokkal egyeztet

Az éjszaka során az amerikai és az ukrán külügyminiszter is közleményt adott ki a Twitteren, megerősítve, hogy a felek egymással tárgyaltak a lengyelországi események után.

Anthony Blinken jelezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik a szövetségeseivel annak érdekében, hogy Ukrajnának biztosítsanak mindent, amire szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát az Oroszország elleni háborúban.

Közben kollégája, Dmitro Kuleba azt hangsúlyozta, hogy a lengyelországi rakétabecsapódásra kemény választ kell adni.

Egy NATO-gép követte a becsapódó rakéta útját

Egy lengyel légtér felett repülő NATO-gép állítólag követte a Lengyelországban becsapódott rakéta útját, írja a Guardian egy NATO-s tisztviselőre hivatkozva, aki szerint a gép radarja által rögzített információkat átadták a NATO és Lengyelország számára.

A tisztviselő arról nem árult el semmit, ki és pontosan honnan lőhette ki a rakétát.

Biden szerint valószínűtlen, hogy a rakétát Oroszországból lőtték ki

A G7-es országok rendkívüli ülése után az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is kiállt a sajtó elé. Az összegyűlteknek elmondta, biztos benne, hogy a végére fognak járni a dolgoknak, az igazság megismerése után pedig majd kitalálják a következő lépést.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a rakétát Oroszországból lőtték-e ki, Biden azt mondta:

Vannak előzetes információk, amelyek ezt cáfolják. De nem akarom ezt kijelenteni, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk az ügyet. A röppálya miatt nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki, de majd meglátjuk.

 

Duda: nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát

A Przewodówban történtekkel kapcsolatban megszólalt Andrzej Duda lengyel elnök is, a sajtó érdeklődésére nagyon valószínűnek nevezte, hogy szerdán Lengyelország nagykövete aktiválja a NATO-nál a 4. cikk szerinti eljárást.

Duda azt is elmondta, hogy jelenleg nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát, amely ugyanakkor „valószínűleg” orosz gyártmányú volt.

A lengyel külügyi tárca korábbi, kedd éjjeli közleménye szerint Przewodówban orosz gyártmányú rakéta csapódott be. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter emiatt bekérette Oroszország varsói nagykövetét, és haladéktalan részletes magyarázatot követelt tőle.

Duda és Morawiecki a külföldi politikai vezetőkkel éjjel folytatott egyeztetéseikre hivatkozva aláhúzták: Lengyelország a NATO és az EU összes tagállamának támogatását élvezi.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy köze lenne a lengyelországi eseméyekhez

Oroszoroszág szándékos provokációnak nevezte azokat a feltételezéseket, melyek szerint a rakétái lengyel területen csapódtak volna be.

Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki az ügyben, melyben határozottan kijelentették, hogy az ukrán-lengyel határ közelében lévő célpontokra nem csaptak le orosz rakéták.

Nem sokkal később az orosz külügy is közleményt adott ki, ebben azt írták:

A lengyel tömegmédia és a tisztviselők szándékos provokációt hajtanak végre a helyzet eszkalálására, amikor arról beszélnek, hogy állítólag orosz rakéták csapódtak be Przewodówban. Az orosz tüzérség NEM indított csapást a térségben.

Lengyelország fokozza a légtér megfigyelését, a lakosságtól a nyugalom megőrzését kéri

A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését, közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdára virradóan, a rendkívüli kormányülést követő sajtóértekezleten. Egyúttal arra kérte az ország lakosságát, hogy őrizze meg nyugalmát.

Az MTI összefoglalója szerint Morawiecki emlékeztetett, hogy a kelet-lengyelországi Przewodówban kedd délután robbanás történt, ennek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette. Megerősítette azt is, hogy a robbanás miatt Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Különös figyelmet fordítanak a légtér megfigyelésére, amely fokozott együttműködésben zajlik és fog zajlani a szövetségesekkel.

A miniszterelnök a nyugalmuk megőrzésére szólította fel a lengyeleket, hiteles tájékoztatásra kérte a médiát, és figyelmeztetett arra, hogy a téves információk veszélyesek lehetnek.

Lengyelország továbbá a szövetségesekkel együtt elemzi a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárás elindításának lehetőségét. Ez a cikk a szövetségesek közötti konzultációkat helyez kilátásba, ha bármelyik tagország fenyegetést érzékel területi egysége, függetlensége vagy biztonsága ellen.

Rendkívüli csúcstalálkozót hívtak össze a G7-es országok

A lengyelországi eseményeket követően rendkívüli ülést hívtak össze azon G7-es és NATO tagállamok, amelyek a G20-csúcstalálkozón keretében már előzőleg összegyűltek Balin.

A Guardian szerint a találkozón jelen volt többek mellett Joe Biden amerikai elnök , Rishi Sunak Nagy-Britanniából, Olaf Scholz Németországból, Emmanuel Macron Franciaországból , Justin Trudeau Kanadából, valamint Ursula Von der Leyen az Európai Unió képviseletében.

A felek a tanácskozás végén elítélték Oroszország barbár rakétatámadásait, amivel napról napra terrorizálja az ukrán lakosságot, ezzel együtt nem vádolták azzal Moszkvát, hogy Lengyelország, és ezzel együtt a NATO területét is tűz alá vette volna.

A tanácskozáson résztvevő vezetők kijelentették, hogy mindenben Lengyelország mögött állnak a keddi incidens kivizsgálása során, továbbá megállapodtak abban, hogy szoros kapcsolatban maradnak az elkövetkező hetekben, hogy a vizsgálat előrehaladtával megfelelő döntéseket tudjanak hozni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik