Belföld

Szijjártó: Behívatták az orosz nagykövetet a lengyel külügyminisztériumba

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Minket magyarokat, Magyarországot Lengyelországhoz és a lengyel nemzethez speciális kapcsolat fűz, nemcsak egyszerűen stratégiai, partnerségiről, nem is csak barátságról, hanem testvériségről van szó a két ország és a két nemzet között, fogalmazott szerda reggeli Facebook-videójában Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a bejelentkezésben arról is beszélt, hogy nemrég telefonon egyeztetett Zbigniew Rauval, a lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte Magyarország szolidaritását, és jelezte, hogy amennyiben Lengyelországnak segítségre van szüksége, akkor „mi állunk rendelkezésükre”.

A lengyel külügyminiszter jelezte, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak mondani a rakétabecsapódásokkal kapcsolatban, nem tudják, ki lőhette ki a rakétákat és milyen szándékkal. Vizsgálatot folytatnak az ügyben a becsapódás helyszínén, és ha lesz a vizsgálatnak olyan eredménye, ami közlésre érdemes, arról tájékoztatják majd Magyarországot.

A lengyel külügyminisztériumba behívatták Oroszország varsói nagykövetét, és egy írásos jegyzéket adtak át neki, amelyben magyarázatot követelnek a tegnapi eseményekre

– jelezte Szijjártó.

Lengyelország kezdeményezte az Észak-atlanti Tanács összehívását, tette hozzá, a NATO alapszerződésének negyedik cikkelyére hivatkozva. Ez a cikkely kimondja, hogy ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi a saját területi integritását, szuveneritását, biztonságát, akkor arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal a NATO keretein belül, emlékezetettt a külügyminiszter.

A legfontosabb, hogy a stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy a tragikus és kontrollálatlan következményeket meg tudjuk előzni.

Az Ukrajnát ért rakétatámadások következtében átmenetileg szünetel a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken, idézte fel Szijjártó, ezen keresztül zajlik Magyarország kőolajellátása is. A jelenlegi információk szerint maga a Barátság kőolajvezeték nem sérült meg, hanem a vezetéket működtető infrastruktúra egyik eleme, egy transzformátorállomás sérült meg.

Valószínűleg rövid időn belül újra tud indulni a szállítás a vezetéken, Magyarország energiaellátása nincsen veszélyben

– mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik