A következő élő közvetítés része Kivonják az orosz csapatokat Herszonból

Újabb menekülthullám indulhat el Kelet-Európa felé

AFP
AFP

A kelet-európai országok arra készülnek, hogy a téli hónapokkal új ukrán menekülthullám kezdődik – írja a Reuters. A cikk szerint az Ukrajnával határos országok újranyitják a befogadóállomásokat és újratöltik az élelmiszer-készleteket, hogy felkészüljenek a több százezer érkezőre, akik a nagy hideg és az áramkimaradások miatt kénytelenek lesznek elhagyni az országot. A menekültek száma folyamatosan nő már most is.

Olyanok hívnak minket, akik már Kassán tartózkodnak, és szállást keresnek a még Ukrajnában tartózkodó családtagoknak, ismerősöknek

– mondta a Reutersnek Roman Dohovic, a kelet-szlovákiai Kassa város segélyezési koordinátora. Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége, az UNHCR körülbelül 4,5 millió ukrán menekültet tart nyilván különböző védelmi programok keretében Európa-szerte. A február 24-i orosz invázió utáni kezdeti növekedés után késő tavasszal csökkent az Ukrajnát elhagyó menekültek száma, és néhányan visszatértek az országba. Az orosz invázió óta a menekültek egyik legforgalmasabb átjárója – a kelet-lengyelországi Przemyśl város – nagyrészt csendes. A helyi befogadóállomáson alig néhány tucat ember tartózkodik jelenleg, de már itt is készülnek a télre és a menekülthullámra.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik