Élő Nagyvilág

Kivonják az orosz csapatokat Herszonból

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP

Egyelőre nincs jele az orosz csapatok kivonulásának Herszonból

Ukrajna semmi jelét nem látja annak, hogy Oroszország harc nélkül kivonulna Herszon városából, jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerdán a Twitteren. A tisztségviselő szavai szerint az orosz csapatok jelentős része a városban maradt, ezenfelül további tartalékokat vonnak be a régióba. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna a saját hírszerzésének hisz, nem a az orosz nyilatkozatoknak.

Jaroszlav Janusevics, Herszon megyei kormányzó arra szólította fel a régió lakosait, hogy ne hozzanak nyilvánosságra információkat az ukrán fegyveres erők műveleteiről.

Felszólítom Herszon megye lakóit és mindenkit, aki bármilyen információval rendelkezik a déli front eseményeiről, hogy kövesse az információs csendet. Ez nagyon fontos közös győzelmünk érdekében. Ne essen idő előtt eufóriába senki se! Bármit is mondjanak az oroszok, csak a hivatalos információforrásokban bízzanak

–hangsúlyozta a kormányzó. Szergej Szurovikin, az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnoka a nap folyamán bejelentette az orosz csapatok visszavonását Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partjára, hozzátéve, hogy „a kivonulási manővert a közeljövőben hajtják végre”.

Putyin nem utazik el a G20-csúcsra

A Bloomberg értesülései szerint Vlagyimir Putyin nem vesz részt a G20-csúcstalálkozón jövő héten Indonéziában.

A lap azt írja, az esetleges látogatás elég feszült lett volna, de így az orosz elnök biztosan nem találkozik például Joe Bidennel sem, akivel nem ápolnak jó viszonyt a háború árnyékában, sőt, utóbbi korábban arról is beszélt, Oroszországot ki is kellene zárni a G20-ból.

Valószínűleg Szergej Lavrov veheti majd át Putyin helyét.

A lap forrásai úgy tudják, Oroszország Szergej Lavrov külügyminisztert küldi a csúcsra Putyin helyett.

Joko Widodo indonéz elnök egyébként korábban meghívta az eseményre Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, aki azt nyilatkozta, nem megy el, ha Putyin is ott lesz.

A napokban egyébként olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Putyin esetleg videókapcsolaton keresztül jelentkezhet be.

Putyin egyelőre nem készül a Donyec-medencébe

Nincsenek konkrét tervek arra vonatkozóan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencébe utazzon

– mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak. „Még nincsenek konkrét tervek, de nincs kétségem afelől, hogy eljön az idő, amikor Putyin ellátogat a Donyec-medencébe. Természetesen ezek (az elcsatolt megyék) orosz régiók”, jelentette ki Peszkov kérdésre válaszolva.

A szóvivő egyébként, mint azt Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese közölte, szerdára virradóra tért vissza Luhanszkból, ahol képzést tartott a helyi média és sajtószolgálatok munkatársainak, írja az MTI.

Kivonják az orosz csapatokat Herszonból

Az orosz hadsereg azt az utasítást kapta, hogy vonuljon ki Herszon városából, írja a BBC. A kivonulás azt jelenti, hogy az orosz erők teljesen kivonulnak a Dnyeper folyó nyugati partjáról. Szergej Surovikin tábornok kijelentette, hogy a továbbiakbn nem tudják fenntartani a város ellátását.

A bejelentés egyébként nem sokkal azután érkezett, hogy az orosz média közlése szerint autóbalesetben meghalt Kirill Sztremuszov, a herszoni régió oroszok által kinevezett kormányzóhelyettese, aki mindössze néhány napja figyelmeztetett arra, hogy az orosz erőket nagy valószínűséggel át kell vonni a keleti partra.

Példátlan nagyságú támogatást javasol az Európai Bizottság Ukrajnának

Az Európai Bizottság példátlan nagyságú, akár 18 milliárd eurós támogatási csomagot javasol Ukrajna következő évi finanszírozásának fedezésére, közölte szerdán a brüsszeli testület. A bizottság szerint ez a rendszeres és kiszámítható pénzügyi támogatás, átlagosan havi 1,5 milliárd euró, nagymértékben hozzájárulna Ukrajna 2023. évi finanszírozásának fedezéséhez, amelynek szükséges összegét az ukrán hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap havi 3-4 milliárd euróra becsülik.

A támogatás kedvezményes, hosszú lejáratú kölcsönök formájában valósulna meg, amelyeket 2023-tól részletekben folyósítanának Kijevnek. A hiteleket 2033-tól kezdődően legfeljebb 35 év alatt kell visszafizetnie Ukrajnának. A kölcsönök finanszírozásának biztosítása érdekében a testület a tőkepiacokon történő hitelfelvételt javasolja. A bizottság azt is szorgalmazza, hogy a tagállamok további, az uniós költségvetésbe befizetett hozzájárulások révén fedezzék Ukrajna kamatköltségeit.

Ennek a csomagnak köszönhetően Ukrajna képes lesz továbbra is fizetni a béreket és a nyugdíjakat, fenntartani az alapvető közszolgáltatásokat és a makrogazdasági stabilitást, valamint helyreállítani az orosz erők által megsemmisített kulcsfontosságú infrastruktúrákat

– közölte az Európai Bizottság. A támogatás feltétele az, hogy Ukrajnának reformokat kell végrehajtania a jogállamiság, a felelősségteljes kormányzás, és a korrupcióellenes intézkedések megerősítése végett.

A pénzeszközöket az uniós költségvetésen keresztül irányítanák Kijevbe, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy a támogatást összehangolt módon kapja meg. A részletek kifizetésekor a bizottság ellenőrizni fogja, hogy a kért reformok ténylegesen megvalósultak-e, írja az MTI.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell még hagynia.

Meghalt a herszoni orosz megszálló hatóság egyik vezetője

Autóbalesetben meghalt Kirill Sztremouszov az oroszbarát szeparatista politikus és blogger, aki április vége óta az ukrajnai Herszon területének orosz katonai megszállási övezetében a katonai-polgári adminisztráció helyettes vezetője, írja a Guardian. Hozzátették, Sztremouszov volt az orosz megszállás egyik kiemelkedő nyilvános arca.

Újabb menekülthullám indulhat el Kelet-Európa felé

A kelet-európai országok arra készülnek, hogy a téli hónapokkal új ukrán menekülthullám kezdődik – írja a Reuters. A cikk szerint az Ukrajnával határos országok újranyitják a befogadóállomásokat és újratöltik az élelmiszer-készleteket, hogy felkészüljenek a több százezer érkezőre, akik a nagy hideg és az áramkimaradások miatt kénytelenek lesznek elhagyni az országot. A menekültek száma folyamatosan nő már most is.

Olyanok hívnak minket, akik már Kassán tartózkodnak, és szállást keresnek a még Ukrajnában tartózkodó családtagoknak, ismerősöknek

– mondta a Reutersnek Roman Dohovic, a kelet-szlovákiai Kassa város segélyezési koordinátora. Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége, az UNHCR körülbelül 4,5 millió ukrán menekültet tart nyilván különböző védelmi programok keretében Európa-szerte. A február 24-i orosz invázió utáni kezdeti növekedés után késő tavasszal csökkent az Ukrajnát elhagyó menekültek száma, és néhányan visszatértek az országba. Az orosz invázió óta a menekültek egyik legforgalmasabb átjárója – a kelet-lengyelországi Przemyśl város – nagyrészt csendes. A helyi befogadóállomáson alig néhány tucat ember tartózkodik jelenleg, de már itt is készülnek a télre és a menekülthullámra.

Sean Penn odaadta az Oscar-díját Zelenszkijnek

Sean Penn amerikai színész és filmrendező ismét Kijevbe utazott, de most az Oscar-díját is magával vitte.

Sean a győzelmünkbe vetett hit jelképeként magával hozta az Oscar-szobrát, amely Ukrajnában marad a háború végéig

– írta Zelenszkij.

Sean Penn sem távozott üres kézzel, az ukrán elnöktől megkapta a Szolgálatért elnevezésű állami érdemrend III. fokozatát.

2023-ra lehet kész a Krími híd

Az Egyesült Királyság szerint a Krími híd javítását nem valószínű, hogy befejezik az oroszok 2023 előtt. Sőt, a védelmi minisztérium jelentése szerint 2023 nyár végére lesz teljesen használható a híd.

Tervezett áramszünet Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédében elmondta, hogy 14 régióban és Kijevben mintegy 4 millió ember maradt áram nélkül kedd este óta. Az áramkimaradásokat menetrend szerint hajtják végre, nem vészleállások történnek. A tervezett, óránkénti áramszünet szerdán az egész országot érintené – közölte az ukrán elektromos hálózat üzemeltetője, az Ukrenergo. Ezekre a leállásokra azért van szükség, mert az elmúlt hetekben az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát támadják.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik