Nagyvilág

A Fülöp-szigeteki börtönök igazgatója ölethette meg az ellene nyomozó újságírót

DANTE DIOSINA JR/Anadolu Agency via Getty Images
DANTE DIOSINA JR/Anadolu Agency via Getty Images

Vádat emeltek hétfőn a Fülöp-szigetek büntetésvégrehajtási intézményeinek parancsnoka ellen, aki a gyanú szerint elrendelte egy, többek között őt is bíráló ellenzéki újságíró meggyilkolását, írja az MTI.

Percival Mabasa – másnéven Percy Lapid – a Lapid Fire nevű rádióműsorában többször korrupcióval vádolta Gerlad Bantag börtönigazgatót, emellett kritikus hangot ütött meg Rodrigo Duterte volt és ifjabb Ferdinand Marcos jelenlegi Fülöp-szigeteki elnök ellen is, és nyilvánosságra hozta az ázsiai országban működő online kaszinók körüli visszásságokat is.

A Karapatan nevű Fülöp-szigeteki emberi jogi szervezet az ország egyik legelszántabb igazmondójának nevezte Mabasát.

Sajtótájékoztatóján Crispin Remulla igazságügyi államtitkár felhívta a figyelmet, hogy Bantag eddig a legmagasabb rangú kormányzati tisztségviselő, akit ilyen súlyos ügyben gyanúsítanak.

A 63 éves Mabasát otthona közelében, Manila egyik külvárosában lőtték agyon október 3-án. A belügyminisztérium, valamint a rendőrség és az igazságügyi szervek közös közleményben arról tájékoztattak, hogy a gyanú szerint három, börtönben lévő bandavezetőt kértek fel arra, találjanak embert Mabasa meggyilkolására, akinek ezért 550 ezer fülöp-szigeteki pezót (3,7 millió forint) fizettek.

A gyilkosság gyanújával eddig egy embert vettek őrizetbe. Joel Escorial azt követően adta fel magát a hatóságoknál, hogy vérdíjat tűztek ki a fejére.

Az ártatlanságát hangoztató Bantagot – biztonsági szolgálatának vezetőhelyettesével, Ricardo Zuletával együtt – felfüggesztették állásából.

Mabasa meggyilkolását több nemzetközi emberi jogi szervezet elítélte, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fülöp-szigetek még mindig az egyik legveszélyesebb országnak számít az újságírók számára.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet adatai szerint a média legalább 187 munkatársával végeztek az elmúlt 35 évben a délkelet-ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik