A következő élő közvetítés része Hadifoglyokat cserélt Oroszország és Ukrajna

Szijjártó szerint nincs háború, ha Trump nyer két éve

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyarország a békét sürgeti az orosz-ukrán háborúban: fegyverszünetet kell kötni, majd tárgyalni a békéről – közölte a külgazdasági és külügyminiszter az One America News Network (OANN) nevű tévécsatornával. Az interjút vasárnap tette közzé a Facebook-oldalán.

Az MTI szemléje szerint Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország a háború hatásait nagyon közvetlenül, lényegében azonnal, igen súlyosan megérzi. Emlékeztetett rá, hogy már egymillió menekült érkezett Ukrajnából, egy részük továbbment, de sokan maradtak. Ők egyenlő hozzáférést kapnak az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz. 1200 iskola és óvoda vett fel menekült gyerekeket, támogatást kapnak a menekülteket alkalmazó munkáltatók.

A tárcavezető szerint Európa energiaellátása súlyos válságba került, az árak elszálltak. Azt mondta, tavaly Magyarország 7 milliárd eurót fizetett az energiaimportért, idén 19 milliárdot, jövőre pedig ez 29 milliárd euróra rúghat. Ez két év alatt négyszeres növekedést jelent. Szijjártó Péter szerint Magyarország ezért sürgeti mindig a békét, amire a háborúról szóló európai vita alapján nagyon korlátozottan van remény. Mindenki a háború, az eszkaláció hangján beszél.

Legutóbb, amikor az Európai Unió (EU) 27 külügyminiszterének találkozója volt, én voltam az egyetlen, aki a béke szót használta

– jegyezte meg. A miniszter szerint a súlyos energiaválság különösen azokat sújtja, akik sok energiát importálnak. Magyarország ezek közé tartozik, ezért próbálja elkerülni, hogy az Európai Bizottság olyan intézkedéseket terjesszen elő, amelyekkel csökken a gáz, az olaj mennyisége az európai piacon, amelyek miatt nő az ár. Ezért Magyarország határozottan ellenzi az olyan elképzeléseket, mint az ársapka.

Mi határozottan elitéljük a háborút, de mi a szomszédban vagyunk. Tehát nem egy óceánnyira vagyunk, és nukleáris szuperhatalom sem vagyunk. Egy szárazföldi, közepes ország vagyunk a háború közvetlen szomszédjában. Tehát számunkra mindig rossz a hír, amikor a világon bárhol, például Washingtonban olyan döntéseket hoztak, amelyek a háború további eszkalálódásának kockázatát hordozzák.

Washingtonból másképp néz ki a dolog, de a szomszédból nézve ez a helyzet nagyon veszélyes. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a magyar kormányt bírálják, mert még mindig kapcsolatot tart az oroszokkal. Ezt azzal magyarázta, hogy

Oroszország a valóság. Oroszország a valóság marad, függetlenül attól, hogy ez a háború hogyan végződik majd. Ha elvágjuk a kommunikációs vonalakat, akkor gyakorlatilag feladjuk a béke reményét.

Szerinte az uniós szankciók lényegében teljesen kudarcot vallanak, a nyersanyagárak kilőttek, az élelmiszerárak az egekben. Úgy vélte, egyelőre nem az orosz, hanem az európai gazdaság kényszerült térdre.

Szijjártó Péter beszélt arról is, van egy sejtése, amit nem tud bizonyítani, de ha az amerikai elnökválasztás 2020-ban másképp alakul, akkor ez a háború talán nem tört volna ki. Ha Nyugaton erős vezetők tudnának beszélni az orosz elnökkel a háború befejezéséről, az sokkal jobb helyzetet jelentene a mostanihoz képest.

Ha Donald Trump megnyerte volna a választásokat 2020 novemberében, akkor szerintem a háború nem tört volna ki

– mondta, majd kiemelte: a fő cél, elkerülni a közvetlen konfliktust a NATO és Oroszország között, mert az olyasmihez vezethet, amit senki sem szeretne megtapasztalni. Magyarország el szeretné kerülni, hogy a NATO belekeveredjen a konfliktusba, ezért nem szállít fegyvert, ezért nem képez ki csapatokat. Kitért arra is, hamarosan lesz egy G20-csúcstalálkozó, ami lehetőség arra, hogy az orosz és az amerikai elnök személyesen találkozzon. Ha ez elmarad, az nagyon nehezen megmagyarázható.

Megértem, hogy fontos a protokoll, megmutatni, ki az erősebb, de egy helyen lenni és nem találkozni, azt nagyon nehéz lenne megmagyarázniuk, mert emberek halnak meg, menekülnek el az otthonaikból, Ukrajnát lerombolják, az európai gazdaság pedig szenved.

Szijjártó Péter azt külön is megismételte, Magyarország nem akarja megfizetni egy olyan háború árát, amiért nem felelős.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik