Nagyvilág

Ingyen adják az e-cigarettát a terhes nőknek Londonban, ezzel segítenék a leszokásukat

VOISIN / Phanie / Phanie via AFP
VOISIN / Phanie / Phanie via AFP

Sajátos leszoktatási tervvel álltak elő az egyik londoni kerületben: ingyen biztosítják a terhes nők számára az e-cigarettát – írja a BBC. Lambeth kerületi tanácsa arra hivatkozva döntött így, hogy áthidaló megoldásként így segítsék anyagilag a láncdohányos anyákat, és biztonságosabb körülményeket biztosítsanak a magzat számára.

A terhesség alatti dohányzás komoly esélyekkel vezet olyan komplikációkhoz, mint a vetélés, halvaszülés vagy koraszülés. A statisztikák azt mutatják, hogy az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élő nők körében jóval nagyobb százalékban dohányoznak a terhességük alatt is. A közel 320 ezres lakosságú kerületben a saccolások szerint több mint 3000 olyan háztartás van, ahol épp a komoly nikotinfüggőség miatt romlott le a családok anyagi helyzete.

Ezeket a következtetéseket összefésülve jutottak arra, hogy áthidaló megoldásként ingyen biztosítják a dohányzásnál kevésbé károsnak tartott e-cigarettát a terhes nők számára, mivel ezzel anyagi és egészségügyi szempontból is jobban járnak, mintha rendes dohányterméket szívnának. A tanács kalkulációi szerint ha erre nem kell költeniük, akkor így évente több mint 2000 fontot takaríthat meg egy család.

Bár a King’s College szeptemberben megjelenő tanulmánya szerint az elektromos cigaretta lényegesen kevésbé káros, mint a rendes, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) felhívja a figyelmet, hogy arról még csak nagyon kevés kutatás és tanulmány áll rendelkezésre, milyen hatásai vannak a magzatra nézve az e-cigarettának. Jelenleg a nikotintapaszokat és rágógumikat ajánlják azoknak a várandós nőknek, akik képtelenek leszokni a terhességük alatt.

Arról még a tudományos berkekben is megoszlanak a vélemények, hogy az e-cigi segít-e a leszokásban, illetve, hogy mennyire káros valójában:

Kapcsolódó
Nem segíthet sokat a leszokásban az e-cigaretta
Az e-cigi a más, leszokást segítő termékekhez képest kevésbé segít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik