Nagyvilág

Orbán Viktor elfogadta a meghívást a Türk Államok csúcstalálkozójára

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

A miniszterelnök a tárgyaláson kifejtette: Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra. Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt – mondta.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elhangzott: Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint jelenleg; ebben kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a Magyar-Üzbég Üzleti Tanácsnak. Szó volt arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára.

A keddi tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

A kormányfő a Facebook-oldalán is megemlékezett a találkozóról. Mint fogalmazott,

nekünk az a jó, ha Kelet és Nyugat együttműködik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik