Nagyvilág

„A szegények védelméért a teremben ülőket kell megadóztatni” – mondta a Shell-vezér egy energiakonferencián

SEFA KARACAN / Anadolu Agency / AFP
SEFA KARACAN / Anadolu Agency / AFP

A Shell vezérigazgatója szerint a kormányoknak az energiacégeket kellene megadóztatnia, hogy megvédje a legszegényebbeket az emelkedő rezsiköltségektől.

A Guardian tudósítása szerint Ben van Beurden, az olajtársaság hamarosan leköszönő vezetője egy londoni energiakonferencián beszélt arról, a jelenlegi helyzetben muszáj a kormányzati beavatkozás.

A szegények védelméért a kormányoknak a teremben ülőket kell megadóztatnia

– jelentette ki. Később a Shell szóvivője arról tájékoztatta a Reuters-t, hogy van Beurden itt nem egyénekre, hanem cégekre gondolt inkább.

Szerinte a válságkezelést lehet okosan és kevésbé okosan csinálni. Erről viták zajlanak, de ő úgy látja, hogy a kormányzati támogatás nélkülözhetetlen a legszegényebb réteg számára.

Mint fogalmazott, az energiaárak olyan szintű volatilitást mutatnak, ami társadalmi instabilitáshoz vezethet.

Nem lehet olyan piacunk, ami így viselkedik. Ez a társadalom egy jelentős részének hatalmas károkat fog okozni

– mondta.

Beszélt arról is, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ahová szükséges, oda eljuttassák a gázt Európa-szerte, de ez hatalmas kihívást jelenthet. Úgy véli, a gázpiacon történő beavatkozás rizikós lehet, a megoldás pedig itt nem az, ha a kormányok közbelépnek, hanem ha megvédik azokat, akiknek erre szükségük van.

A holland üzletember év végén búcsúzik a Shell éléről, helyét Wael Sawan veszi majd át. Ben van Beurden arról már korábban is beszélt, hogy az európai gázhiány több télen át is tarthat majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik