Belföld

Orbán: Az európai megoldások most csak hátráltatnak minket

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Egyre nehezebb a helyzet az illegális migráció tekintetében, a számok és a tények egyre riasztóbbak, mégsem irányul elég figyelem erre a problémára – mondta Orbán Viktor hétfőn Budapesten. A kormányfő az osztrák kancellárral és a szerb elnökkel egyeztetett a Várkert Bazárban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: ez egy hosszabb sorozat első, nyitó találkozója.

Orbán kifejtette: a világnak vannak más égető problémái, a figyelem is ezekre irányul elsősorban, hiszen itt az orosz-ukrán háború, „itt van a mindannyiunkat gyötrő magas energiaárak és a szankciók problémája”, és a migrációra nem irányul elegendő figyelem, pedig ez legalább olyan fontos kérdés, mint a másik kettő.

Közölte: arra tettek most kísérletet, hogy szembe nézzenek a helyzettel, és intézkedéseket dolgozzanak ki. Magyarország azért kezdeményezte ezt az összejövetelt, „mert mi vagyunk a legspeciálisabb helyzetben”, ugyanis két irányból van migrációs probléma. Az orosz-ukrán háború következtében több mint egymillió menekült érkezett keleti irányból Ukrajna felől, miközben a határ déli irányból is „folyamatos ostrom alatt áll” – mondta.

Orbán kérdésre elmondta:

  • először minél délebbre kell tolni azt a védelmi vonalat, amelyen nem lehet átjutni, és ezt lépésről lépésre kell megtenni,
  • másodszor, akik illegálisan vannak az országaikban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek,
  • harmadszor pedig, hot spotot, azaz menekültkörzetet kell létrehozni az Európai Unió területén kívül, hogy menedékkérelmet csak és kizárólag ott lehessen benyújtani.

Orbán megjegyezte: nincs közös európai megoldás az európai cégek megsegítésére, „persze a szankciós politikát mindenkire ráerőltetik”, de nincs közös pénzügyi alap, hogy kompenzálják ennek a pénzügyi következményeit, ezért a gazdag országok óriási összegekkel fogják megsegíteni a saját cégeiket, a szegényebbek pedig ezt nem tudják megtenni. Ezzel valamit kezdenie kell Brüsszelnek, mert az európai egységet ez meg fogja bontani – értékelt.

Közölte: „Brüsszelből soha semmilyen segítséget nem kaptunk”, célzottan például a kerítés megépítésére, működtetésére nem kaptak pénzt.

Hangsúlyozta:

örülnénk, ha lenne európai megoldás, de ebben a pillanatban az európai megoldások csak hátráltatnak bennünket.

Szerinte a nemzeti megoldásoknak van igazából terük.

Alekszandr Vucic szerb államfő azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy minden „fontos és lényeges kérdést áttekintettünk az energetikai és pénzügyi szektorral kapcsolatos lépésekről. Mi szegényebbek vagyunk a másik két országnál, nem lesz könnyű a tél és a jövő tavasz sem, de még a következő tél is elég nehéz időszak elé állít bennünket.”

Reményét fejezte ki, hogy a magyar és osztrák vezetők továbbítják a szerb hangot is Brüsszelbe úgy is, hogy az év végével változnak a szerb jogi lehetőségek az Európai Unióba való belépésre. Vucic kérdésre válaszolva elmondta, nem szeretne hot spotot országa területén, igyekezne békében és biztonságban tudni Szerbiát.

Karl Nehammer osztrák kancellár azt mondta: fontosak a közös megoldások. Szerbiát nem szabad egyedül hagyni, de Észak-Macedóniát sem. Csak akkor vagyunk szavahihetőek, ha a helyszínen segítünk az adott, érintett országoknak. Meg kell változtatnunk az EU jogrendszerét, hogy helyben lehessen segíteni, akik pedig ideérkeztek törvénytelenül, azokat gyorsan vissza lehessen vinni. A migránselosztásról most szó sem lehet, nincs meg erre a lehetőség. El kell kezdeni azt csinálni, amiben egyetértünk, mert „öt perc múlva éjfél van”.

(MTI, infostart.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik